Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Kako su poslovale najveće koprivničke tvrtke

Unatoč pandemijskoj krizi snažan rast Mauthnera, Hartmanna i Vemo tradea

Foto: PIXSELL
Pivovara Carlsberg je bila, poput ostalih pivovara, pogođena lockdownom, pa je lani imala 316,3 milijuna kuna prodajnog prihoda, što je pad od pet posto

Velike tvrtke sa sjedištem u Koprivnici prilično dobro su se nosile s krizom tijekom pandemijske 2020., pokazuju financijski rezultati koje su predali Fini. Od top 10 tvrtki s najvećim prihodom, polovica ih je ostvarila pad prihoda i zabilježila manje radnika nego 
prethodne godine, ali polovica tvrtki je rasla, i to uglavnom dvoznamenkastim stopama. Koprivnica je jedan od rijetkih gradova 
u Hrvatskoj s očuvanom industrijom i brojem zaposlenih, što gradu osigurava žilavost u prevladavanju krize.

Pogođene pivovare

Najveće tvrtke u Koprivnici i dalje su Podravka i Belupo: prva je ostvarila 2,19 milijardi kuna prihoda uz rast od oko 2 posto, a druga 716 milijuna kuna, što je oko jedan posto manje nego 2019. Na trećem mjestu po prihodima iznenađenje – tvrtka Mauthner koja je u vlasništvu istoimene austrijske kompanije i bavi se otkupom žitarica i plasmanom sjemena. Mauthner je kupio silose u Koprivnici i iz godine u godinu ostvaruje sve veći promet žitaricama. Danas ima blizu 30 zaposlenih, a tijekom prošle godine ostvario je prihode od 326 milijuna kuna uz rast od čak 36 posto.

Četvrta je pivovara Carlsberg s popularnim brendovima Pan, Tuborg, Carlsberg i Somersby. Lockdownom su prošle godine posebno bile pogođene najveće hrvatske pivovare, pa negativnih trendova nije bila pošteđena ni  koprivnička. Lani je imala 316,3 milijuna kuna prodajnog prihoda, što je pad od pet posto. Carlsberg je pao osjetno manje od najveće, Zagrebačke pivovare, i to zahvaljujući rastu prodaje i izvoza popularnog cidera pod brandom  Somersby.

Gradsko vijeće Koprivnice izglasalo rebalans proračuna Zbog rasta zaposlenosti grad će uprihoditi 12 milijuna kuna više

Na petom mjestu po veličini smjestila se tvrtka Hartmann koja se bavi proizvodnjom podložaka od papirne pulpe. I Carlsberg i 
Hartmann u vlasništvu su istoimenih moćnih danskih multinacionalnih korporacija. Hartmann je lani uprihodio oko 222 milijuna kuna, što je 21 posto više nego pretpandemijske 2019. Povećana je i zaposlenost pa danas u Hartmannu radi oko 230 ljudi.

Šesta po veličini je Podravska banka u vlasništvu talijanskih investitora koja je prošle godine ostvarila 164 milijuna kuna prihoda, što je oko 6 posto manje. No Poba je zato zabilježila veću zaposlenost nego preklani pa danas ima blizu 230 radnika.

Kriza je pogodila sedmu tvrtku iz koprivničkih top 10, industriju ambalaže Bilokalnik-Ipa. Ostvareno je 135 milijuna kuna prihoda uz pad od čak 9 posto, a smanjena je i zaposlenost pa danas tamo radi oko 160 ljudi. Bilokalnik je u vlasništvu britanskog  ambalažerskog diva DS Smitha. Nedavno je DS Smith kupio Bilokalnikove dionice od krupnih dioničara Marinka Mikulića i Podravske banke. DS Smith nakon toga ima 97 posto dionica Bilokalnika.

Tvrtka iznenađenje

Na osmom je mjestu još jedna ambalažerska tvrtka, koprivnička brzorastuća tvornica papirnih vrećica Vemo trade, koja izvozi gotovo cijeli svoj proizvodni asortiman. Vemo trade je prvi put premašio 100 milijuna kuna prihoda, i to uz rast od 18 posto. Povećana je i zaposlenost, pa danas tamo radi 105 osoba.

Deveta je tvrtka posebno iznenađenje. To je Star chemicals koji se bavi veleprodajom kemijskih sredstava za zaštitu bilja. Ima samo jednog zaposlenog, Miroslava Orobera koji je i vlasnik i direktor tvrtke s odličnim vezama u kemijskom biznisu. On nabavlja kemijska sredstva na istočnim tržištima te ih prodaje na zapadnim. Prijašnjih godina dobit mu je bila milijunska, a do danas se prilično istopila. No zato su prihodi lani skočili za čak 64 posto i iznosili su oko 79 milijuna kuna.

Deseta je tvrtka Koprivnica opskrba koja se bavi prodajom plina i u vlasništvu je njemačkog diva EON-a. KC opskrba tijekom prošle je godine ostvarila 78,6 milijuna kuna prometa, što je čak 10 posto manje nego godinu ranije.