Izbornik
Naslovnica Gradovi
Jedinstven koncept povezan s gospodarstvom

Upisuje se druga generacija jaskanskih logističara

REAKCIJE su bile izuzetno dobre pa će se ove godine u Srednju školu Jastrebarsko upisati i dva učenika više, od jeseni će tako u prvi razred krenuti još 26 logističara
Foto: Grad Jastrebarsko
Zadovoljni smo što mladi u Jastrebarskom vide perspektivu za obrazovanje i rad u svome gradu, kaže ravnateljica Stipanović

Nakon što je prva generacija tehničara za logistiku i špediciju, njih 24, uspješno završila prvi razred u Srednjoj školi Jastrebarsko, ovaj se projekt nastavlja, a njegovu vrijednost prepoznaju i drugi gospodarski subjekti. Tako će svoju prvu generaciju nastaviti stipendirati Kaufland, a od ove školske godine projektu se priključuje i Jamnica, koja će osigurati stipendije za cijeli prvi razred tehničara za logistiku i špediciju. Osim stipendija, ovi gospodarski subjekti za učenike će osigurati i mogućnost prakse, dok Grad Jastrebarsko pokriva besplatne udžbenike i informatičku opremu.

Jedinstveni koncept
Ravnateljica Srednje škole Jastrebarsko Sonja Stipanović istaknula je kako je prošle školske godine, nakon duljeg vremena, školu u ljetnom roku upisalo svih planiranih 120 učenika u pet razrednih odjela. S obzirom na iznimno dobre reakcije, ove će se godine upisati i dva učenika više pa će od jeseni u prvi razred krenuti još 26 logističara.

Upisi su počeli 28. lipnja, a sve su informacije dostupne na stranicama Srednje škole Jastrebarsko.

– Zadovoljni smo što mladi u Jastrebarskom vide perspektivu za obrazovanje i rad u svome gradu. Novi program zasigurno je povećao interes za našu školu i otvorio nam nove mogućnosti – dodala je ravnateljica. Nakon završenog četverogodišnjeg programa, učenici imaju i mogućnost studiranja na studiju logistika i mobilnost na Sveučilištu Sjever.

Ako se pokaže dovoljan interes za ovo zanimanje, Sveučilište Sjever kao inicijator ideje spremno je razmotriti i dodatne mogućnosti prilagodbe nastave učenicima.

– Koncept koji smo razvili u Jastrebarskom jedinstven je jer je u potpunosti povezan s gospodarstvom, ali i obrazovanjem, budući da se učenicima pruža mogućnost daljnjeg studiranja i usavršavanja na našem Odjelu logistike i održive mobilnosti Sveučilišta Sjever u Sveučilišnom centru u Koprivnici, gdje se nastava održava, a u budućnosti možda i u Jastrebarskom – rekao je prof. dr. sc. Krešimir Buntak.

Osam učenika više
Perspektiva je da upravo Jastrebarsko postane prvi logistički grad u Hrvatskoj, a ovo je prvi korak prema tom cilju.

– Riječ je o zanimanju za koje već postoji potreba na tržištu rada, osobito lokalnom, pa govorimo o potpuno novom konceptu obrazovanja koje je nastalo u sinergiji obrazovanja i gospodarstva – kažu u Gradu. Tim programom razvija se i Srednja škola Jastrebarsko, koju će u novoj školskoj godini upisati 128 učenika, osam više nego lani, čime se pokazuje namjera Grada Jastrebarskog da bude prepoznat kao sredina koja kontinuirano ulaže u obrazovanje. Jaskanski projekt Sa STEMom raSTEMo ušao je u nacionalni kurikulum.

DO KRAJA godine na zgradi vrtića bit će završeni svi građevinski radovi, nakon čega počinje opremanje, kaže načelnik Općine Gunja Ante Gutić Sadržaj koji do sada nisu imali U dječji vrtić u Gunji prvi polaznici upisivat će se iduće godine PROJEKT NABAVE novog bibliobusa realiziran je u sklopu projekta "Kultura u pokretu", koji su proveli Agencija VIA, Gradska čitaonica Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija Promocija i popularizacija kulture čitanja Nakon 17 godina Gradska knjižnica i čitaonica ima novi bibliobus Ulaz u naš grad ponovno ima svoje prepoznatljivo lice, a ispod tako nam dragih lipa ponovno će odjekivati pjesma i smijeh, istaknuo je upravitelj Župe sv. Petra apostola i dekan Zaprešićkog dekanata prečasni Ivan Frkonja Gotova je cjelovita obnova crkve, a sačuvani su i vrijedni zidni oslici