Izbornik
Naslovnica Gradovi
Karlovac pripremio nove projekte koji će uskoro krenuti u realizaciju

Uređenjem obilaznice i Trga bana Jelačića Zvijezda će dobiti novo lice

Karlovačka će Zvijezda zahvaljujući i ITU mehanizmu dobiti doista novo ruho i bit će uređena poput povijesnih centara europskih gradova
1/5
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Projekti će se kroz ITU mehanizam provoditi do kraja 2027. godine. Karlovac, kao centar Većeg urbanog područja, s Ozljem, Dugom Resom, Slunjem, Krnjakom, Cetingradom i Rakovicom, na raspolaganju ima 33 milijuna eura

Veće urbano područje Karlovac, koje čine Karlovac i još šest gradova i općina, iz ITU mehanizma u razdoblju do 2027. imat će na raspolaganju 33 milijuna eura, kojima će realizirati čak devet strateških projekata.

Podsjetimo, kroz prošli ITU mehanizam Karlovac je već bogatiji za sjajne projekte koji su uvelike poboljšali kvalitetu života u gradu. Riječ je o projektu revitalizacije vrelovodne mreže vrijedne gotovo 17,8 milijuna eura koji je provela gradska tvrtka Gradska toplana d.o.o., zatim o projektu rekonstrukcije nekadašnjeg kina Edison i njegove revitalizacije u funkciji pokretanja kulturnih i turističkih programa u Karlovcu. Posljednji projekt financiran ovim mehanizmom je projekt opremanja Experience centra Nikola Tesla ukupne vrijednosti oko 4,3 milijuna eura.

Obnova starih gradova
Grad je, u koordinaciji s ostalim članovima Vijeća urbanog područja Karlovac, predstavnicima gradova Duga Resa, Ozalj i Slunj, te općina Krnjak, Cetingrad i Rakovica, pripremio nove projekte koji će uskoro krenuti u realizaciju.

– Mislim da smo, iako smo bili ograničeni nekim okolnostima, uvjetima i pravilima izvukli najbolje za Karlovac te ostale gradove i općine, odnosno Veće urbano područje, jer svi su ovim projektnim dijelom više nego zadovoljni. U smjernicama je navedeno da je omjer financiranja projekata 70 posto za središte Većeg urbanog područja i 30 posto za ostale; kod nas je omjer 60:40. Svaki grad i općina nominirao je svoj prioritet, a kada smo govorili o integriranosti, došli smo do projekata koji su odabrani za realizaciju. Njima rješavamo neke situacije koje se nisu mogle riješiti desetljećima, a svaki projekt nosi element razvoja i doprinosi tome da budemo još ugodniji za život – kazao je karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kroz ITU mehanizam planirana je i gradnja i uređenje Društveno-kulturnog centra u Dugoj Resi te gradnja i uređenje Posjetiteljskog centra "Slava Raškaj" u Ozlju. Tu su i projekti koja se odnose na revitalizaciju i stavljanje u funkciju starih gradova Slunja, Cetina u Cetingradu, Drežnika u Rakovici i Dubovca u Karlovcu. U starim gradovima Cetinu i Drežniku uredit će se posjetiteljski centri, Stari grad Slunj imat će veće infrastrukturne radove na uređenju objekta, a na Starom gradu Dubovcu uredit će se potrebna infrastruktura objekta i okoliša oko objekta kako bi se cijeli stavio u funkciju.

Projekti će zajedničku poveznicu imati u karlovačkom Bosanskom magazinu u Zvijezdi u kojem će se sagraditi interpretacijski centar kao polazišna točka prema starim frankopanskim gradovima na urbanom području.

– Interpretacijski centar koji će biti uređen govorit će o kulturnoj baštini puno šire od Karlovca. No, veći projekt uređenja Bosanskog magazina ključan je za budućnost Veleučilišta jer je u sklopu tog projekta planirana studentska menza, za što vjerujem da će Veleučilište dobiti novac – najavio je D. Mandić.

Karlovačka će Zvijezda zahvaljujući i ITU mehanizmu dobiti doista novo ruho i bit će uređena poput povijesnih centara niza europskih gradova. Novo lice povijesnog centra Karlovca nastaje kroz niz velikih projekata koji se provode; Aglomeracija će Zvijezdi donijeti novu, modernu komunalnu infrastrukturu, konstrukcijske obnove Gradskog muzeja, KAmoda i Male zgrade gradske uprave te Hrvatskog doma i Mihalićeve kuće korak su ka stavljanju u funkcije i tih objekata, a u nekadašnjoj Velikoj vojarni uređuje se i centar kompetencija. Sve je to dio mozaika kojim se stvara novo lice Zvijezde, a koji će biti dograđen u novim ITU planovima.

Obilaznica Zvijezde
Naime, planiran je i projekt revitalizacije Trga bana Josipa Jelačića, samog srca Zvijezde, i gradnje obilaznice Zvijezde na kojoj se planira i biciklistička infrastruktura, koja bi projektom uređenja Parka Grabrik povezala gradske četvrti Gazu, Zvijezdu, Rakovac, Grabrik i Luščić.

– Uređenje Trga bana Josipa Jelačića, s obzirom na sve što se trenutačno radi u Zvijezdi, nulti je prioritet. Obilaznicu moramo raditi jer projekt uređenja Trga i dani uvjeti predviđaju zatvaranje prometa Kraševom ulicom, ali odradit ćemo korak dalje, prema Gazi. Uvjeren sam da će se, kad ta obilaznica bude u funkciji, otvoriti velik prostor za razvoj tog dijela grada, pogotovo područje bivšeg prognaničkog naselja, što je državno vlasništvo – pojasnio je gradonačelnik Mandić.

Međimurje ritam ulaganja i potpora nastavlja i u 2023. godini Analiza Međimurska županija je među vodećima kad je riječ o ulaganjima u kulturu Gradonačelnik Mišel Jakšić i pročelnik Tomislav Golubić. Čelni čovjek Koprivnice naglašava kako su financije Grada stabilne te da iduće godine neće doći do povećanja poreza na dohodak Najveća stopa zaposlenosti u gradu Jakšić: Povećanje plaća u Podravki donijet će nam milijun eura više Na zgradi MO postavljena je ploča u spomen za stradale branitelje i civile u Domovinskom ratu Mjesni odbor Kolodovor Otkrivena spomen-ploča poginulim braniteljima