Izbornik
Naslovnica Gradovi
Najveća stopa zaposlenosti u gradu

Jakšić: Povećanje plaća u Podravki donijet će nam milijun eura više

Gradonačelnik Mišel Jakšić i pročelnik Tomislav Golubić. Čelni čovjek Koprivnice naglašava kako su financije Grada stabilne te da iduće godine neće doći do povećanja poreza na dohodak
Foto: Grad Koprivnica
Proračun Grada Koprivnice u idućoj će godini iznositi 47,2 milijuna eura, a ove će godine rebalansirani proračun na koncu biti 46,2 milijuna eura

Gradonačelnik Mišel Jakšić s najbližim suradnicima predstavio je novi proračun Grada Koprivnice za 2024. te njegove projekcije za 2025. i 2026. godinu.

Najveća stopa zaposlenosti
Na konferenciji za novinare o proračunu prošli su tjedan bili i svi gradski pročelnici i pročelnice. Proračun će u idućoj godini iznositi 47,2 milijuna eura, a ove će godine rebalansirani proračun iznositi 46,2 milijuna eura. Gradski čelnici zbog toga naglašavaju kako je proračun planiran realno i bez 'napuhavanja'. Čelni čovjek Koprivnice pritom naglašava kako su financije Grada stabilne te kako iduće godine neće doći do povećanja poreza na dohodak, kao niti do povećanja cijena odvoza otpada, odvodnje i cijena vode.

– Osim toga, ovog Božića dižemo cenzus za božićnicu i uskrsnicu na 400 eura za naše umirovljenike i korisnike osobne invalidnine, a sama božićnica i uskrsnica će biti 50 eura, što je poprilično povećanje, otkrio je Jakšić.

Na pitanje novinara Večernjeg lista kako se odluka uprave Podravke o većim plaćama u idućoj godini, ali i izgradnja novih pogona, reflektirala na gradske prihode, Jakšić je rekao kako Grad očekuje do milijun eura više poreznih prihoda od Podravkinih plaća, a ukupno bi prihodi od poreza na dohodak trebali biti veći 10 do 12 posto u odnosu na ovu godinu.

– Danas imamo najveću stopu zaposlenosti u gradu u razdoblju od 2000. do 2022. godine. Prema našim podacima, lani je na području Koprivnice bilo zaposleno oko 16.300 ljudi, što je nekoliko tisuća više nego prije desetak godina, ističe gradonačelnik Koprivnice.

Dva vrtića i rotor
Kad je riječ o komunalnom doprinosu, koji se plaća po kubiku novoizgrađene građevine, Podravka je za novu tvornicu tjestenine i veliki logističko–distributivni centar koji se počeo graditi već uplatila oko 600.000 eura u gradski proračun, otkrio je gradski pročelnik za financije Zdravko Punčikar. Na pressici su nabrojeni i najvažniji projekti u idućoj godini koji će se naći u koprivničkom proračunu. Tako će za projektiranje i izgradnju Dječjeg vrtića Bajer biti izdvojeno 2,3 milijuna eura od ukupno predviđenih 7 milijuna eura, a u novi Dječji vrtić Herešin 1,4 milijuna eura od predviđenih 1,56 milijuna. Za novi rotor u Starogradskoj ulici kod HAK–a izdvojit će se 420.000 eura, a za novu pješačko–biciklističku stazu Štaglinec–Draganovec 500.000 eura.

Kreće i realizacija projekata iz ITU mehanizma teškog 15-ak milijuna eura. Gradonačelnik je otkrio kako iduće godine, tako, počinje gradnja znanstveno-inovacijskog parka u Sveučilištu Sjever s iznosom od 1,5 milijuna eura od ukupno predviđenih 6,34 milijuna eura. Za građenje i opremanje kompleksa tržnice i polivalentnog centra u kojem će biti i nova knjižnica, također dio ITU programa, iduće će se godine potrošiti 482.000 od ukupno predviđenih 6,1 milijun eura. Jakšić kaže kako se nadaju da će dovršiti sve potrebne projekte i papire kako bi gradnja na tržnici mogla početi 2025. godine.

Osim toga, grad je u NPOO prijavio dogradnju Osnovne škole "Braća Radić" te triju područnih škola u prigradskim naseljima.

Oko 100.000 eura vrijedna je obnova školske kuhinje u Osnovnoj školi Čazma koja je trenutačno u tijeku Čazma će dodatno uložiti 15.000 eura Učenici osnovne škole, prvi put u povijesti, moći će svoj obrok pojesti sjedeći Rezultate projekta na završnoj konferenciji u Specijalnoj bolnici "Naftalan" u Ivanić-Gradu predstavio je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik Projekt je trajao 18 mjeseci Kardiovaskularne bolesti ima puno mladih, a na to možemo utjecati Cesting je tijekom ove i prošle godine uložio 600.000 eura u nabavu novih strojeva koje će koristiti u ovoj zimskoj sezoni Zimska služba spremna za uvjete na cestama Prohodnost na 1457 km cesta održavat će 42 vozila