Izbornik
Naslovnica Županije
Projekt je trajao 18 mjeseci

Kardiovaskularne bolesti ima puno mladih, a na to možemo utjecati

Rezultate projekta na završnoj konferenciji u Specijalnoj bolnici "Naftalan" u Ivanić-Gradu predstavio je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik
Foto: Zagrebačka županija
Preventivnim liječničkim pregledima poput utvrđivanja indeksa tjelesne mase, mjerenja krvnoga tlaka, razine šećera u krvi i zasićenosti krvi kisikom ukupno su se odazvala 1284 stanovnika županije

Završio je projekt "KardioPRotect – Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti kroz prevenciju i edukaciju na području Zagrebačke županije". Stručnim informativno-promotivnim i edukativnim aktivnostima te preventivnim liječničkim pregledima u svim gradovima županije željela se podići svijest stanovništva o važnosti prevencije kardiovaskularnih bolesti.

Zdravlje nije bogomdano
Preventivnim liječničkim pregledima poput utvrđivanja indeksa tjelesne mase, mjerenje krvnoga tlaka, razine šećera u krvi i zasićenosti krvi kisikom ukupno su se odazvala 1284 stanovnika županije prosječne dobi 67 godina. Najviše građana, njih 207, odazvalo se javnozdravstvenoj akciji u Ivanić-Gradu, potom u Velikoj Gorici gdje su pregledana 193 građanina i u Samoboru sa 180 pregledanih.

Prema indeksu tjelesne mase, umjeren i visok rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti utvrđen je kod 424 osobe, 230 muškaraca i 194 žene.

Povišen krvni tlak izmjeren je kod 526 ispitanika, od čega 275 muškaraca, od kojih 124 već uzima lijekove za liječenje hipertenzije, i 251 žena od kojih 143 već uzimaju lijekove.

Vrijednost šećera u krvi između 5,6 i 6,9 mmol/L izmjerena je kod 319 građana, 144 muškarca i 175 žena, od kojih lijekove za šećernu bolest do sada nije uzimalo njih 286, 132 muškarca i 154 žene. Vrijednost šećera u krvi iznad 7 mmol/L izmjerena je kod 311 građana, od toga 176 muškarca i 135 žena. Njih 232, 122 muškarca i 110 žena, dosad nije uzimalo lijekove.

Rezultate projekta na završnoj konferenciji u Specijalnoj bolnici "Naftalan" u Ivanić-Gradu predstavio je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik.

– Zdravlje nije bogomdano, o njemu se moramo sami brinuti. Moramo se više kretati, jesti manje crvenoga mesa, a više ribe, prestati pušiti kako bismo što kasnije ulazili u potencijalne rizike od razvoja kardiovaskularnih bolesti – rekao je Gajnik. Naglasio je da su se preventivnim akcijama uglavnom odazvale osobe starije životne dobi, što treba mijenjati. Liječnik Dominik Raos, voditelj ispostave Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije u Svetom Ivanu Zelini, istaknuo je da od srčanog i moždanog udara, kao i raznih vrsta embolija obolijeva sve više mladih osoba.

– Pobol je velik, no na njega možemo utjecati. Ovakvim akcijama želimo pokrenuti ljude i širiti svijest o važnosti prevencije kardiovaskularnih bolesti – rekao je Raos.

Projekt trajao 18 mjeseci
Ukupna vrijednost projekta "KardioPRotect" je 44.561,28 eura. Iz Europskoga socijalnog fonda dobiveno je 85 posto bespovratnih sredstava, a preostalih 15 posto iz proračuna RH. Nositelj projekta bio je Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, a partneri Ljekarne Zagrebačke županije i Dom zdravlja Zagrebačke županije.

Projekt je trajao 18 mjeseci, a provodio se u sklopu Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali – Promocija zdravlja i prevencija bolesti".

Općina sufinancira ili potpuno financira rad Škole nogometa koju trenutno pohađa 120 djece, Škole tenisa s 50 djece i Odbojkaškog kluba s 30 djece Ulaganje u odgoj i obrazovanje djece i mladih Besplatan vrtić u Općini Kneževi Vinogradi od siječnja 2024. godine Prijedlozi programa zaprimaju se do 11. prosinca 2023. godine Javni poziv za prijave Županija za svoje sportaše izdvojila gotovo milijun eura Gradska razvojna agencija Slatine održala radionicu za mlade "Projekt za moj Grad" Mladi o projektima i problemima u Slatini