Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Dubrovačko Gradsko vijeće donijelo je novi prostorno-planski i urbanistički okvir

Usvojene odredbe GUP-a koje štite prostor i sprečavaju devastaciju

1/2
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Onemogućuje se daljnje narušavanje prostora i stvaranje šteta koje su pretjerana izgradnja i apartmanizacija prouzročile u urbanom prostoru

Usvajanjem izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika na 38. sjednici Gradskog vijeća, te prethodnim stupanjem na snagu izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja, završen je postupak donošenja novog prostorno-planskog i urbanističkog okvira pokrenutog od strane ove gradske uprave, a kojim se uvodi prijeko potreban red u prostor i sprječava devastacija kakvu je omogućio štetni GUP iz 2014. godine, priopćili su iz Grada Dubrovnika.

PRVI NJIHOV TROFEJ Pobjedu Kupa ''Ružice Meglaj-Rimac'' odnijele košarkašice dubrovačke Raguse

Udaljenost i visina građevina

Donesenim urbanističkim pravilima onemogućuje se daljnje narušavanje prostora i stvaranje nesagledivih šteta koje su pretjerana izgradnja i apartmanizacija prouzročile u urbanom prostoru Grada, a time utjecale i na kvalitetu života njegovih građana.

– Posljednjih godina bili smo svjedoci velike devastacije prostora na području Dubrovnika kao posljedice i ostavštine GUP-a iz 2014. godine, a koji je omogućio visoku neprimjerenu gradnju i maksimalnu iskorištenost parcela. Usvajanjem Izmjena i dopuna GUP-a Grada Dubrovnika konačno ćemo uvesti red u prostor – rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Najvažnije izmjene tiču se povećanja udaljenosti između budućih građevina i smanjenja visina građevina. Kombinacija ovih odredbi bitno pridonosi boljem uklapanju nove gradnje u postojeći prostor. Niske i srednje visoke građevine grade se na minimalnoj udaljenosti od tri metra od susjedne međe, dok je ranije ta udaljenost mogla iznositi i jedan metar. Visoke građevine grade se na udaljenosti od najmanje 11 metara od susjedne međe.

IZNOSI OD 200 DO 400 KUNA Grad Dubrovnik isplatio uskrsnice za 1565 umirovljenika

Visina se smanjuje za sve tipove građevina – niske, srednje i visoke. Primjerice, srednje visoke građevine na ravnom terenu mogu se graditi do visine 11 metara (prije 13 m), dok je maksimalna visina na kosom terenu 13 metara (prije 15 m). Novim odredbama investitori moraju birati između etaže nadzemnog podruma ili suterena, što također smanjuje visinu građevina za jednu etažu, čime se u konačnici opet štite okolne građevine i prostor i bitno pridonosi sigurnosti i kvaliteti života. Dopuštena visina građevina u poslovnom centru Gruža smanjena je s maksimalnih 35 na 22 metra.

Obavezna hortikultura

Važne su i izmjene odredbi koje se tiču podrumskih etaža, posebno onih potpuno ukopanih, čime se štite okolne građevine te gradske prometnice.

Povećan je i postotak obveznog hortikulturnog uređenja u pojedinim zonama. Uređuje se pitanje rekonstrukcija kojima su do sada odredbe davale više mogućnosti nego kod nove gradnje što je često stvaralo nesklad u prostoru i odstupanja od urbanističkih standarda.

PROJEKT VRIJEDAN 25 MILIJUNA KUNA Stečeni uvjeti za tehnički pregled GLOG-a

Istodobno s usvajanjem novih odredbi Generalnog urbanističkog plana na prethodnoj sjednici Gradskog vijeća donesena je i odluka o početku izrade sveobuhvatnih izmjena i dopuna GUP-a i PPU-a, što je prvi korak u tom dugotrajnom postupku.

Ograničenje broja funkcionalnih jedinica i onih poslovne namjene

Red se uvodi i u izraženi trend apartmanizacije u gradnji jer se investitore striktno ograničava na broj funkcionalnih jedinica koje mogu imati u građevinama, dok se dosadašnjim odredbama ograničavao samo broj stanova pa su investitori pod poslovne prostore smještali nerazmjeran broj apartmana. Propisano je i da najviše 30% BRP-a niske, srednje visoke i visoke stambeno-poslovne građevine može biti poslovne namjene.

Stanovi za liječnike u bolničkom kompleksu, prihvatilišta za rizične

Novi prostorno-planski okvir omogućit će i realizaciju važnih gradskih projekata – dječjeg vrtića u Komolcu, azila za životinje na Grabovici, stanova za liječnike u kompleksu Opće bolnice ili rekonstrukcije i uređenja prihvatilišta za rizične skupine na području Batahovine. Otvara se i mogućnost gradnje sustava manjih javnih garaža u svim dijelovima grada, kao i uređenje i obalnog pojasa Rijeke Dubrovačke.