Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
KONFERENCIJA SMART CITIES

Uvode digitalnu transkripciju sjednica Grada

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Gradonačelnik Željko Turk potpisao je ugovor o pilotprojektu

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk sudjelovao je na konferenciji Smart Cities – pametnim rješenjima do održivih gradova. Zaprešić je treći najpametniji grad u Hrvatskoj, ima Strategiju pametnog grada te niz implementacija pametnih rješenja.

Uspješno završen projekt SING 2021 Veleučilišta Baltazar i Grada Zaprešića, pokrenut 2019. godine Studenti projektnog menadžmenta razvijali napredne projekte iz ekologije, održivog razvoja, malog i srednjeg poduzetništva te turizma

Neka od njih su početak realizacije projekta razvoja širokopojasnog interneta koji je podloga za implementaciju novih pametnih rješenja za petogodišnje razdoblje, sve su sobe i učionice vrtića i škola opremljene senzorima za praćenje kvalitete zraka, na parkirna se mjesta postavljaju senzori za praćenje slobodnih mjesta, svjetiljke su u gradu s LED rasvjetom, a nova dvorana osnovne škole ima fotonaponsku elektranu na krovu za proizvodnju struje. Uz to, stanovnici koji žive u stambenim zgradama otpad odlažu u podzemne spremnike pomoću čip-kartice. Cilj je ovakvim projektima prvenstveno olakšati život građanima, unaprijediti zdravlje ljudi i zaštitu okoliša.

Gradonačelnik Turk je kao predsjednik Udruge gradova s tvrtkom Newtown Technologies Adria potpisao ugovor o provođenju pilot-projekta DUIT za uvođenje digitalne transkripcije sjednica Gradskog vijeća, odbora i upravnih tijela. Zapisnici sa sjednica, ali i same sjednice, bit će, kažu, transparentniji za građane i spremni za objavu u roku od nekoliko sati, a bit će i prilagođeni osobama oštećena sluha.