Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Osijek među prvima u Hrvatskoj

Uz aplikaciju briga o stablima na još višoj razini

storyeditor/2024-03-21/WhatsApp-Image-2024-03-21-at-13_57_03-3.jpeg
Foto: Osijek KONTROLA STABALA Aplikacija je "zdravstveni karton" svakog stabla na javnoj površini u gradu Osijeku

Check Trees ili kontrola stabala nova je aplikacija koju je s početkom proljeća radi povećanja brige o svojim stablima uveo Grad Osijek.

– Ova aplikacija je "zdravstveni karton" svakog stabla na javnoj površini u gradu Osijeku, što će svakako doprinijeti još većoj brizi o zelenilu na području grada jer će, između ostalog, i javnost imati uvid doslovno o svakom stablu na području grada. Riječ je o najsuvremenijoj aplikaciji na svijetu, kojom stvaramo jednu bazu podataka, odnosno nadogradnju na GIS zeleni katastar – izvijestio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Dodao je kako je Grad Osijek u proračunu ove godine izdvojio dosad najveća sredstva za održavanje zelenih površina – 2,1 milijuna eura, što je 36 posto više u odnosu na 2021.

– Kada sam postao gradonačelnik 2021. godine, na području grada zasađeno je 600 stabala, mi ćemo ove godine zasaditi gotovo 2000 stabala. Nedavno nam je prošao projekt ozelenjavanja javnih površina u sklopu kojeg ćemo zasaditi 1700 stabala. Projekt je vrijedan oko 697.000 eura, od čega je čak 80 posto sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – kazao je gradonačelnik.

Najavio je i druge novosti u gradskoj brizi o stablima.

– Prateći najnovije svjetske trendove, u suradnji sa strukom, starija stabla će se zalijevati četiri puta godišnje kako bi se održala njihova vitalnost. Krećemo s analizom tla, kao i s novim metodama sidrenja stabala kako bi se spriječio njihov lom – istaknuo je. 

storyeditor/2024-03-22/a_bruxelles_foto_anita_zeko.jpg Konferencija o razvoju turizma održana u Bruxellesu "Virovitičko-podravska županija vrlo je dobar primjer razvoja turizma" storyeditor/2024-03-22/JaskaB__1_.jpg Župa Preobraženja Gospodnjega u Jastrebarskom Freske kao dodatan ukras, religijska i kulturna vrijednost storyeditor/2024-03-22/Skela-_Ivan_Tibor_Grujic.jpg U Hrvatskom registru brodova registrirane su 23 aktivne skele na Savi, Dravi i Muri Tradicija i umijeće skelarenja su nematerijalno kulturno dobro