Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
U vinkovačkoj knjižnici održane radionice o virtualnoj stvarnosti

Uz modernu tehnologiju učili o povijesti županije

Foto: Gradska čitaonica i knjižnica Vinkovci
- Bila je to prilika na kvalitetan način upoznati djecu s malo drukčijim oblicima zabave, uz koje istodobno i uče. Najzainteresiranija bila su djeca, ali novoj tehnologiji nisu odoljeli ni odrasli - kaže Vladimir Vranješević, voditelj radionica

Moderna tehnologija i sve ono što ona donosi svima je nama znatno promijenilo život i donijelo puno toga novoga. Samim time život bez moderne tehnologije postao je nezamisliv za sve nas s obzirom  na to da nam ona ne donosi samo mogućnost da dođemo do svih željenih informacija nego nam i olakšava život.

Slijedom toga u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci održane su četiri radionice virtualne stvarnosti kako bi se posjetiteljima omogućio bliži susret s novim IT tehnologijama. Prema riječima voditelja radionica Vladimira Vranješevića, radionice su prije svega bile promocija nove usluge vinkovačke knjižnice, odnosno projekta Virtualne stvarnosti u bibliobusu 2 plus kojim se povezuje moderna tehnologija, naš zavičaj i osnovnoškolski obrazovni program.

- Bila je to prilika na kvalitetan način upoznati djecu s malo drukčijim oblicima zabave, uz koje istodobno i uče. Najzainteresiranija bila su djeca, ali novoj tehnologiji nisu odoljeli ni odrasli - rekao je Vranješević.

Na radionicama je Vukovarsko-srijemska županija predstavljena u obliku znamenitosti, predmeta i prirode koje vizualiziraju najpoznatije značajke županije. Tako su polaznici radionice obilazili Vodotoranj, učili o liku i djelu Lavoslava Ružičke i Josipa Runjanina te proučavali vučedolsku golubicu i Orion.

- Posebno im je zanimljivo bilo što su znamenitosti promatrali u stvarnoj veličini, onako kako bi to bilo da su fizički sve obilazili. Trudili smo se prikazati što više, a trenutačno naša aplikacija ima oko 20 lokacija koje je gotovo nemoguće obići za vrijeme jedne radionice - pojasnio je Vranješević.

U vinkovačkoj knjižnici kažu da su zadovoljni radionicama i da u pripremi već imaju nove tehnološke radionice. 

- Već smo započeli s radionicama programiranja, u pripremi su i one o 3D modeliranju i upoznavanju s tehnologijom trodimenzionalnog printanja - kazao je Vranješević.