Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
razvoj gospodarskih i kulturnih odnosa

Uz nazočnost predsjednika Finske otvoren počasni finski konzulat

Otvoren konzulat u Finskoj
1/5
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Uvjeren sam da će počasni konzulat doprinijeti razvoju gospodarskih i kulturnih odnosa grada Splita s gradovima u Finskoj, posebno u smislu finskih iskustava u razvoju koncepta ‘smart cities - kazao je splitski gradonačelnik

Otvoren je počasni konzulat Republike Finske u Bihaćkoj ulici na kojem je bio i finski predsjednik Sauli Niinistö koji se nalazi u dvodnevnoj službenoj posjeti Republici Hrvatskoj. U prigodnoj ceremoniji finski je veleposlanik u Hrvatskoj Risto Piipponen za počasnog konzula inaugurirao uglednog splitskog odvjetnika Marina Budimira izrazivši mu zahvalnost što se prihvatio te odgovorne dužnosti.

Andro Krstulović Opara i Lovro Kuščević Brža procedura i manji troškovi Grad Split dio je projekta Država bez papira

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara izrazio je veliko zadovoljstvo otvaranjem finskog počasnog konzulata u gradu pod Marjanom.

"Posebna je čast na ovoj svečanosti pozdraviti predsjednika Republike Finske što dodatno potvrđuje značaj ovog događaja. Uvjeren sam da će počasni konzulat doprinijeti razvoju gospodarskih i kulturnih odnosa grada Splita s gradovima u Finskoj, posebno u smislu finskih iskustava u razvoju koncepta ‘smart cities", kazao je splitski gradonačelnik, izvijestili su iz gradske uprave.

Izražavajući zadovoljstvo što prisustvuje otvaranju konzulata te zahvalnost novoimenovanom konzulu što se prihvatio istaknute dužnosti, predsjednik Niinistö je zahvalio i hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, kao i lokalnim vlastima na podršci danoj u aktivnostima oko otvaranja predstavništva. 

"Osim što će biti na usluzi državljanima i građanima Finske, koji u sve većem broju posjećuju Hrvatsku i Split, ulogu počasnog konzulata vidim u jačanju gospodarskih, kulturnih i turističkih veza između Splita i finskih gradova“, istaknuo je, među ostalim, predsjednik Finske. Presjekavši zajedno vrpcu, predsjednik Niinistö i počasni konzul Budimir proglasili su konzulat otvorenim. Među brojnim uzvanicima na svečanosti su bili zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije  Ante Šošić, veleposlanik RH u Finskoj Josip Buljević, članovi diplomatsko-konzularnog zbora, te brojni uglednici iz javnog i gospodarskog života grada Splita.

Dječji gradski vijećnici u Splitu Predali ih nadležnima Dječji vijećnici sastavili katalog kvartovskih problema