Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Brža procedura i manji troškovi

Grad Split dio je projekta Država bez papira

Andro Krstulović Opara i Lovro Kuščević
Foto: Grad Split
Grad Split je dobio pravo uvida u maticu vjenčanih, maticu rođenih i maticu umrlih te registar životnih partnera.

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara i ministar uprave Lovro Kuščević potpisali su Sporazum o sadržaju i načinu korištenja uvida u osobne podatke. Riječ je o provođenju projekta Država bez papira kojim su sva javnopravna tijela dužna po službenoj dužnosti pribavljati podatke o građanima iz državnih matica. Split je tako dobio pravo uvida u maticu vjenčanih, maticu rođenih i maticu umrlih te registar životnih partnera. 

Dječji gradski vijećnici u Splitu Predali ih nadležnima Dječji vijećnici sastavili katalog kvartovskih problema

Kako kažu iz gradske uprave sve to će olakšati ostvarenje prava u gradskim službama jer će službenici imati pristup bazama pa navedene dokumente neće potraživati od građana. Tako će se ubrzati procedura, a građani će uštedjeti vrijeme i novac.

Gradonačelnik i ministar su tijekom susreta razgovarali i o podizanju učinkovitosti javne uprave i doprinosu grada u tome. 
Ministar Kuščević predstavio je projekte vrijedne više od 500 milijuna kuna koje provodi Ministarstvo uprave, a koji se odnose na podizanje kvalitete i učinkovitosti javne uprave.  Ministar je kao najvažniji projekt izdvojio CDU – Centar dijeljenih usluga koji će analizirati sve poslovne procese i na jednom mjestu okupiti razne sustave javne uprave. To znači da će građani prava ostvarivati bez donošenja potrebnih dokumenata koje će službenici moći sami prikupiti. 

- CDU će omogućiti transparentnost, brže izdavanje dokumenata i rješavanje predmeta, a ostvarit će i velike uštede - rekao je ministar.

Gradonačelnik Krstulović Opara rekao je kako je Grad Split spreman sudjelovati u pilot projektu CDU – Centar dijeljenih usluga kroz naredne tri godine, ali i u ostalim projektima koje provodi Ministarstvo uprave, a koji vode prema digitalizaciji javne uprave tj. e-upravi.

Andro Krstulović Opara Za daljnji razvoj grada i županije Uoči proslave Dana grada u Splitu sjednica hrvatske Vlade Žnjan Krstulović Opara: Žnjanski plato bit će uređen do 2020. godine