Izbornik
Naslovnica Gradovi
OBILJEŽENA 50. OBLJETNICA RAMSARSKE KONVENCIJE I SVJETSKI DAN VLAŽNIH STANIŠTA

Važnost Lonjskog polja za bioraznolikost

Foto: Grad Kutina
Tijekom godine očekuje se i tisak publikacije s temama sa skupa “Budućnost na rubu močvare

U Lonjskom polju, najvećem hrvatskom močvarnom području je 2. veljače obilježen Svjetski dan vlažnih staništa. Skup je u Krapju, sjedištu Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje otvorila njegova ravnateljica Marija Kušmiš koja je, u znaku jubilarne 50. obljetnice donošenja Ramsarske konvencije o močvarama, istaknula značaj vlažnih staništa. 

U proračunu Kutine nisu zaboravljeni kultura, sport, zdravstvo i socijalna skrb Pomoć umirovljenicima, školarcima, roditeljima gradnja još jednog vrtića, a financirat će se i rad medicinske sestre u hitnoj službi

U dobrodošlici predstavnicima jedinica lokalne samouprave: Kutine, Popovače i Novske, dala je do znanja i vrijednosti koje za bioraznolikost, ali i kulturnu baštinu toga kraja, već dva desetljeća na ovaj dan donosi skup „Budućnost na rubu močvare“ Ogranka Matice hrvatske u Kutini. Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

Grad Popovača je najčešći pokrovitelj tog skupa. Predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Kutini Dragutin Pasarić spomenuo je da je u tri ciklusa taj inače višednevni skup okupio gotovo 15.000 tisuća stanovnika, uključujući i učenike matične i područnih odjela Osnovne škole iz Popovače.

Živko Sajko U SJEĆANJE NA ŽIVKA SAJKA (7.2.1933. - 21.1.2021.) Odlazak čovjeka koji je čuvao povijest Novske

Uobičajeno je sa skupa upućena poruka Ramsarske konvencije, a ovogodišnja je imala naslov „Vlažna staništa i voda“. Sadržaj poruke je, naglasivši u tome značaj Lonjskog polja, iznijela Valerija Hima iz Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje. U prezentaciju je unijela, uz opasnost od klimatskih promjena, i aktualne lokalne podatke. Među njima je zabrinutost za sve manji broj ptica zimovalica u Lonjskom polju, ali naglasila je i vrijednost ovog područja za život ljudi koji ovdje obitavaju.