Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
U SJEĆANJE NA ŽIVKA SAJKA (7.2.1933. - 21.1.2021.)

Odlazak čovjeka koji je čuvao povijest Novske

Živko Sajko
Foto: Grad Novska
U spomen na Živka Sajka održana je i komemoracija u POU Novska

Novljanski kolekcionar Živko Sajko preminuo je 21. siječnja u Novskoj u 88. godini. Desetljećima je prikupljao vrijedne starine, što je naučio od svojega oca Mirka, a tu je ljubav prenio i na sina Željka. Živko Sajko veliki dio života posvetio je svojoj Novskoj, skupljanju predmeta iz povijesti grada. Vrijedno je prikupljao starine, čuvao ih je od zaborava, brinuo se o svakom od više tisuća predmeta koji pričaju o povijesti Novske i novljanskog kraja.

Intervju s Marinom Piletićem U 2021. smanjili smo prirez, a dobit ćemo i prvi znanstveni park

Zbirka obitelji Sajko proglašena je 2006. zaštićenom kulturnom baštinom Republike Hrvatske. Njihovim trudom i zalaganjem te podrškom Grada Novske 27. rujna 2019. svečano je otvorena i predstavljena prva Muzejsko-zavičajna zbirka grada Novske čiji je temelj upravo Muzejska zbirka obitelji Sajko. Stalni postav u kojem je dio tih predmeta početak je muzejske djelatnosti u Novskoj. Za muzejsku zbirku uređene su prostorije Pučkog otvorenog učilišta, odnosno bivše glazbene škole u Novskoj.

NASTAVLJA SE PROJEKT ZAŽELI Zaposlit će se novih 40 žena s područja Novske

Živko Sajko je dočekao san svakog kolekcionara, da mu zbirka bude sačuvana za buduća pokoljenja. Za života dočekao je otvorenje Zavičajnog muzeja grada Novske, Zbirke Sajko. Muzej je tako kulturni i trajni spomen na tog dobrog čovjeka i njegovo životno djelo.

Rad na Zbirci Sajko nastavlja njegov sin Željko, a u njoj je i oko 15 tisuća fotografskih negativa i oko 3000 fotografija koje je Živko intenzivno skupljao.