Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Intervju s Marinom Piletićem

U 2021. smanjili smo prirez, a dobit ćemo i prvi znanstveni park

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
U ovoj godini očekujemo završetak projektne dokumentacije za Gaming centar u Novskoj

O tome što očekuje Novljane u ovoj godini, ali i kako se poslovanje Grada održavalo u teškoj 2020. godini, razgovaramo s gradonačelnikom Novske Marinom Piletićem.

BRIGA O STARIJIMA U KUTINI Nastavak projekta “Zaželi”

Kako ocjenjujete proteklu 2020. godinu u Novskoj  s obzirom na brojne probleme prouzrokovane koronavirusom? Je li to ometalo planirane investicije i projekte u Novskoj?

O 2020. godini pisat će se i donositi zaključci još jako dugo. S današnje pozicije i osvrta na strahove koje smo svi dijelili u ožujku 2020. mogu zaključiti da nam je ta vrlo izazovna i neočekivana godina donijela mnoge promjene u životu, no planirane investicije u konačnici nisu trpjele. Početkom pandemije, Grad Novska poduzeo je brojne mjere štednje, ali i osigurao brojne vrste pomoći gospodarstvenicima kako bi se nadolazeća gospodarska kriza lakše prebrodila. Usprkos svim poteškoćama uzrokovanim manjim priljevom financijskih sredstava u proračun, nijedan investicijski projekt nije zaustavljen, i dalje smo jedno od najvećih gradilišta u županiji. Projekt Aglomeracije Novska vrijedan 123 milijuna kuna osigurat će više od 40 kilometara nove kanalizacijske mreže i suvremeni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, obnova hotela Knopp vrijedna 32 milijuna kuna napokon će promijeniti vizuru Novske i ponuditi nove kulturne, turističke i ugostiteljske sadržaje, a tu su još i rekonstrukcija doma u Rajiću, obnova ceste u Plesmu i brojni manji projekti.

Što Novljane očekuje u 2021. godini? Kakav je proračun?

Planirani proračun iznosi 101 milijun kuna. Osnova proračuna, osim investicijskih projekata, svakako su i povećani iznosi za novorođenčad. Broj novorođene djece u 2020. u Novskoj najveći je od 2013. godine. Osigurali smo stipendije za sve naše studente, isplaćujemo novčani dodatak umirovljenicima s malim primanjima, i dalje snažno potičemo gospodarstvo kroz potpore startupovima, kao što i osiguravamo novac za nove programe i projekte postojećih poduzetnika i poljoprivrednika. Spomenute investicije nastavljaju se i u ovoj godini, a tome dodajemo i još neke nove. Preuredit ćemo dom u Paklenici u Drvni centar, napuštenu školu u Jazavici u uređeni Međunarodni izviđački kamp, urediti trg uz Poduzetnički inkubator PISMO za gamere, a Novska će u ovoj godini dobiti i prvi znanstveni park u županiji u sklopu projekta NOVSky vrijednog 2,5 milijuna kuna.

POČELA NASTAVA U KUTINI Sve su matične škole sigurne za učenike


Novska provodi brojne mjere poticanja gospodarstva na svom području. Koje su to mjere i koji su dosadašnji rezultati? Nastavljaju li se te mjere i najavljuju li se neke nove?

Novska se zasigurno ubraja u gradove u Hrvatskoj koji, kombinirajući mjere s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, omogućavaju najveći iznos za pokretanje tvrtke ili obrta. Uz to, izdašno stimuliramo i otvorenje tvrtki za izradu videoigara. Želeći olakšati svim poduzetnicima izlazak iz krize uzrokovane koronavirusom, Grad Novska smanjio je prirez s 10 na 8% početkom 2021., kao i iznos komunalne naknade za 20%, a porez na potrošnju s 3 na 1%. Uz to, poticajne mjere koje nudimo investitorima u Poduzetničkoj zoni Novska omogućile su da u kriznoj 2020. potpišemo tri ugovora s novim investitorima, a već početkom ove godine svjedočimo i završetku radova tvornice za uzgoj mikroalgi koja bi uskoro trebala započeti s radom i otvoriti nova radna mjesta te pokrenuti jednu sasvim novu, u budućnosti iznimno važnu industrijsku granu.


Koji će ključni projekti biti započeti ili/i dovršeni u 2021. godini?

Naš najveći projekt Aglomeracije Novska trebao bi biti dovršen do Badnjaka ove godine. Uskoro bismo mogli vidjeti i prvi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Novoj Subockoj u sklopu Aglomeracije Brestača-Nova Subocka. Drvni centar u Paklenici bit će dodatak drvnoj industriji Novske gdje će se kroz socijalno poduzetništvo oporabljivati drvo. Stara škola u Jazavici bit će u potpunosti obnovljena za potrebe Međunarodnog izviđačkog kampa u koji svake godine dolaze stotine mladih iz različitih europskih zemalja. Prizemlje Doma hrvatskih branitelja bit će preuređeno u Inkubator društvenih inovacija koji će koristiti mladi glazbenici, youtuberi, snimatelji. Svi ovi projekti omogućit će nova zapošljavanja, ponajprije mladih ljudi i time obogatiti gospodarsku i društvenu scenu našeg grada. Svakako treba istaknuti da ćemo uskoro započeti i s radovima na uređenju Dnevnog centra za starije u bivšoj zgradi Vodovoda za što smo dobili 11 milijuna kuna bespovratno. Vrijedi spomenuti i kupnju bivše Inine zgrade u centru Novske u kojoj smo već otvorili učenički dom za prvu generaciju tehničara za razvoj videoigara u Srednjoj školi Novska.

Iz gradskog proračuna za pomoć studentima Nove 42 stipendije za kutinske studente

No nekako bih izdvojio da u ovoj godini očekujemo završetak projektne dokumentacije za Gaming centar u Novskoj u našoj poduzetničkoj zoni, investiciju vrijednu gotovo pola milijarde kuna koja će Novsku i našu županiju definitivno učiniti centrom hrvatske gaming industrije i omogućiti kvalitetna radna mjesta u najbrže rastućoj industriji svijeta. A to onda znači da bismo u ovoj godini taj projekt mogli prijaviti na financiranje iz EU izvora novog programskog razdoblja.