Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Koprivnica

Velik uspjeh mladih robotičara na Europskom prvenstvu u Njemačkoj

Mladi koprivnički robotičari kod predsjednika Milanovića
Foto: Ured Predsjednika RH
Članovi ekipe Zajednice tehničke kulture Koprivnica bili su Marija Oštrkapa i Ivan Kišićek, a mentori su im bili Maja Treščec i Boris Tonc

Mladi koprivnički robotičari postigli su zapažen uspjeh na nedavnom Europskom prvenstvu robotičara u njemačkom Hannoveru. Bila je to prigoda da sve učenike i mentore koji su nastupali na prvenstvu primi hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Koprivnički robotičari ostvarili su odlične rezultate pokazavši da se mogu natjecati s robotičarima iz drugih europskih zemalja.

Osam do devet sati dnevno

Najveće europsko natjecanje robotičara na jednom je mjestu okupilo preko 400 natjecatelja u 140 timova iz više od 20 zemalja koji su se natjecali u 13 različitih kategorija.

Članovi ekipe Zajednice tehničke kulture Koprivnica bili su Marija Oštrkapa i Ivan Kišićek. Oni su polaznici sekcije robotike u koprivničkom ZTK-u i učenici su 6. razreda osnovne škole "Antun Nemčić Gostovinski". Mentori učenicima bili su Maja Treščec i Boris Tonc.

– Natjecanje je bilo izrazito teško i izazovno, trajalo je puna četiri dana tijekom kojih su učenici 8 do 9 sati dnevno pripremali, testirali, sastavljali i programirali robota da prati zadanu stazu i spasi "žrtvu" u predviđenom prostoru. Marija i Ivan su se dosta dobro snašli i osvojili odlično 18. mjesto. U kategorijama Rescue Line i Rescue Line Entry natjecale su se ukupno 52 ekipe. Zadnjeg dana natjecanja određeni su super timovi te je naša ekipa spojena s ekipom iz Mađarske. Brzo su se upoznali i sklopili prijateljstvo te su riješili zadani zadatak i osvojili visoko 5. mjesto", ističu u koprivničkoj Zajednici tehničke kulture.

Mentor Boris Tonc tom je prigodom naglasio kako su neizmjerno zahvalni Gradu Koprivnici koji je prepoznao robotičare i podržao njihov odlazak na tako dalek, zahtjevan i skup put. A podržala ih je sponzorstvom i koprivnička prehrambena kompanija Podravka.

Roboti-nogometaši u uredu

Zbog iznimnog uspjeha na Europskom prvenstvu robotičara u Njemačkoj predsjednik Republike Zoran Milanović primio je protekli tjedan u Uredu predsjednika RH na Pantovčaku učenike i njihove mentore koji su sudjelovali na ovogodišnjem Europskom RoboCup Junior natjecanju iz robotike.

Predsjednik Milanović čestitao je svim sudionicima natjecanja, a posebno dobitnicima nagrada koji su mu potom i predstavili nagrađene radove, a zlatnom medaljom nagrađeni roboti-nogometaši i "zaigrali" su nogomet u Uredu predsjednika. Dva robota-nogometaša opremljena su kamerama i senzorima kako bi mogli pratiti loptu, na njihovom razvoju radilo se dvije godine i u cijelosti su hrvatski dizajn, pohvalili su se njihovi kreatori.

Sekciju robotike iz Zajednice tehničke kulture Grada Koprivnice predsjedniku RH i njegovim suradnicima predstavljali su mentori Boris Tonc i Maja Treščec te učenici Marija Oštrkapa i Ivan Kišićek.

Svečane promocije prvostupnica i magistara održane su protekli tjedan na Sveučilištu Sjever u Koprivnici Sveučilište Sjever Promocija 216 prvostupnica i magistara Gradska tržnica u Koprivnici u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica i Gradom certificirala je prodavače koji voće i povrće koje prodaju na tržnici proizvode na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Gradska tržnica Oznaku domaćeg proizođača dobilo 59 prodavača storyeditor/2024-06-20/vrtici_grade_B.jpg Jedan vrtić trebao bi biti gotov na jesen, a drugi na proljeće Grade se dva nova dječja vrtića za 330 mališana