Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
VELIKA ULAGANJA

Velika Gorica izdvaja više od trećine svog proračuna za odgoj i obrazovanje

Radne bilježnice, likovne mape i ostale radne materijale sufinancirat će Grad Velike Gorica pa je tako za tu namjenu iz gradskog proračuna izdvojeno je 365.000 eura
Foto: VELIKA GORICA
Grad je prijavio projekt financiranja pomoćnika u nastavi u osnovnim školama. U sklopu tog projekta bit će zaposlena 92 pomoćnika u nastavi za 94 djece s teškoćama

U prošli ponedjeljak je u školske klupe prvi put zasjelo 628 prvašića, a u goričke osnovne škole ove godine upisano je 45 učenika više nego prošle. Tijekom ljeta škole su se preuređivale kako bi spremne i uređene dočekale učenike, a za tu namjenu Grad je izdvojio nešto više od 200.000 eura. Prema riječima gradonačelnika Krešimira Ačkara, školstvo se nalazi na samom vrhu prioriteta sadašnje gradske vlasti.

Pomoćnicima veća plaća

– Grad Velika Gorica izdvaja više od trećine svog proračuna za predškolski odgoj i obrazovanje i slobodno možemo reći da smo grad u Hrvatskoj koji najviše iz svog proračuna ulaže u obrazovanje – pohvalio se gradonačelnik.

Kao i prošlih godina, država je osigurala besplatne udžbenike za osnovnoškolce, a radne bilježnice, likovne mape i ostale radne materijale sufinancirat će Grad Velike Gorica pa je tako za tu namjenu iz gradskog proračuna izdvojeno je 365.000 eura.

– Dugi niz godina provodimo program produženog boravka i financiramo u potpunosti radna i materijalna prava učitelja. Ukupno imamo 25 produženih boravaka, ove godine otvorili smo i dva nova u osnovnim školama Nikole Hribara i Jurja Habdelića. Roditelji plaćaju obrok u vrijednosti dva eura po danu, a sve ostalo financira Grad Velika Gorica – dodao je gradonačelnik.

Grad je i ove godine izdvojio 1,35 milijun eura za školski prijevoz u osnovnim školama, a prijavio se i za projekt financiranja pomoćnika u nastavi u osnovnim školama. U sklopu tog projekta bit će zaposlena 92 pomoćnika u nastavi za 94 djece s teškoćama. Financijska vrijednost projekta je 654.000 eura, a Grad u njemu sudjeluje s 274.000 eura svojih sredstava.

– Cijena radnog sata NETO iznosit će 4,65 eura, što je povećanje od 30 posto u odnosu na prošlu godinu. No, to će se u budućnosti morati još više povećati. Pomoćnicima će biti plaćeni troškovi prijevoza, božićnice, uskrsnice, regres i dar za djecu – objasnio je Ačkar.

Riješeni prenatrpani vrtići

Gradonačelnik se pohvalio kako je ove i sljedeće godine za izgradnju škole i vrtića u Dubrancu predviđeno 2,7 milijuna eura te dodao kako će se izgradnjom dječjih vrtića u Kolarevoj i Pokupskoj ulici s kapacitetom 200 djece biti riješeno pitanje prenatrpanosti vrtića.

Istaknuo je i kako su u izradi idejna rješenja za izgradnju osnovne škole u Kurilovcu i nadogradnju Osnovne škole Eugena Kumičića. U Kurilovcu bi se, prema riječima gradonačelnika, izgradio cijeli školski kampus pa bi se uz OŠ Kurilovec premjestila bi se i Gimnazija Velika Gorica kao i Zrakoplovno-tehnička škola Rudolf Perešin. Za dvije godine dobili bismo jednu veću osnovnu školu i nadogradili bismo školu u centru grada, najavio je Ačkar.

kamere Borba s divljim odlagalištima otpada Videonadzor će se proširiti na trinaest novih lokacija Prvi datum bit će petak 8. rujna kada će se posjetiteljima nuditi domaći proizvodi te mogućnost degustacija Mjesečna manifestacija Petek na Gorice – sjaj goričkog sajma kakav je bio nekada Došlo je oko 1500 studenata iz cijeloga svijeta s čak tri kontinenta koji su se natjecali u različitim kategorijama pogona Formula Student Alpe Adria Stručnjaci iz Porschea, Rimca, Ferrarija i drugih ocjenjivali studente