Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica 308 pregleda
Barišić odgovorio SDP-u:

Trpimo loše poteze bivše SDP-ove Vlade koja nas je opteretila nametima za grijanje

Dražen Barišić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Gradonačelnik Velike Gorice naveo je da su ove godine dva ključna cilja Gradske uprave u rješavanja problema grijanja u Velikoj Gorici, nastavak s energetskom obnovom zgrada i inzistiranje na promjeni zakona koji će omogućiti reguliranje cijena

Velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić odgovorio je u petak na prozivke velikogoričkog SDP-a zbog visokih cijena grijanja, ustvrdivši da Grad još trpi loše poteze i odluke protekle SDP-ove Vlade koja ih je opteretila nametima za grijanje te oduzela gradovima pravo odlučivanja o regulaciji cijena i time omogućila HEP-u da radi što želi.

- Grad Velika Gorica još trpi loše poteze i odluke protekle SDP-ove Vlade. Ne samo da su srezani doprinosi i sredstva lokalnim samoupravama te povećani nameti, također, prošla Vlada nas je sve opteretila i s nametima za grijanje - stoji u odgovoru velikogoričkog gradonačelnika Barišića.

Naglasivši da je bivša SDP-ova Vlada oduzela gradovima pravo odlučivanja o regulaciji cijena i time omogućila HEP-u da radi što želi, nedopustivim ocjenjuje da Velika Gorica ima jedno od najskupljih grijanja, dok Zagreb za isti sustav grijanja izdvaja puno manje novca.

Apel novoj Vladi

Istaknuo je da je nakon prošlogodišnjih problema i negativnih iskustava Grad odmah sazvao sastanak s HEP-om te da su od najviših razina tražili odgovore i rješenja za probleme koji su snašli građane.

- Pokušali smo s prethodnom upravom HEP-a rješavati problem, no nije išlo. Obećanje kako će grijanje pojeftiniti prelaskom na plin, bilo je, nažalost, samo obećanje. Apeliram na novu Vladu i nadam se boljoj i pravednijoj suradnji te mjerama koji će pomoći građanima, a ne potaknuti samovolju HEP-a i neopravdano dizanje cijena - kaže Barišić.

Naveo je da su ove godine dva ključna cilja Gradske uprave u rješavanja problema grijanja u Velikoj Gorici nastavak s energetskom obnovom zgrada i inzistiranje na promjeni zakona koji će omogućiti reguliranje cijena i "onemogućavanje samovolje HEP-a u kreiranju istih".

Krenula energetska obnova

Zajedno s Gradskim stambenim poduzećem Grad Velika Gorica krenuo je u sveobuhvatni i visoko vrijedni projekt energetske obnove, za koji Barišić ističe da će građanima donijeti manje račune te topliji dom.

Najavio je da će Grad od Uprave HEP Toplinarstva tražiti nove izračune za zgrade koje su energetski obnovljene, jer se manjom isporučenom toplinskom energijom utječe na smanjenje fiksnog dijela računa za grijanje, te tvrdi da je samo na osnovu toga moguće smanjenje računa za oko 40 posto.

Velikogorički SDP u četvrtak je prozvao gradske čelnike zbog visokih cijena grijanja, pozvavši ih da se pokrenu i počnu rješavati probleme građana koji su im dali povjerenje, koje, kako su poručili, ne znači unutarstranačka previranja, partikularne interese pojedinaca te uhljebljivanje prijatelja i rodbine, već preuzimanje odgovornosti i rješavanje problema građanki i građana šestog grada po veličini u Hrvatskoj.

Ustvrdili su da se problem grijanja stanova spojenih na HEP Toplinarstvo u Velikoj Gorici ne može riješiti razdjelnicima topline i praznim obećanjima te da problem nije u razdjelnicima najbolje govori podatak da korisnici centralnog grijanja s razdjelnicima, koji su priključeni na toplane u Zagrebu, plaćaju oko 47 posto manju cijenu nego korisnici usluga HEP Toplinarstva u Velikoj Gorici.

Istaknuli su i da problem visokih cijena grijanja u Velikoj Gorici leži u visokim ulaznim troškovima, odnosno u cijeni goriva koje se koristi za grijanje.

Iz velikogoričkog SDP-a napominju da je temeljni razlog osnivanja tvrtke "VG plin" 2005. bilo smanjenje cijene grijanja te da je, iako svjestan da bi smanjenjem ulaznih troškova, odnosno zamjenom lož ulja plinom, cijena grijanja bila niža, gradonačelnik Velike Gorice, iz njima nepoznatog razloga, ugasio tu tvrtku.