Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Grad Samobor osigurao je 3, 6 milijuna eura iz europskih fondova

Vila Allnoch i Dvorac Livadić postaju novi izložbeni prostori

storyeditor/2024-02-16/sb_5.jpg
1/5
Foto: ARTKALA STUDI0 Dvorac Livadić nakon što je u potkrovlju uređen novi galerijski prostor, ide u energetsku obnovu, dok je derutna i neupotrebljiva Vila Allnoch u konstrukcijskoj i cjelovitoj obnovi
Velika ulaganja u obnovu donedavno derutnih prostora u vlasništvu Samoborskog muzeja velikim dijelom financira Europska unija, a kada radovi budu dovršeni, Grad će dobiti suvremene turističko-kulturne sadržaje

Samoborski muzej doživljava veliku transformaciju kroz ulaganja u Dvorac Livadić i Vilu Allnoch, lokacije na kojima djeluje. Započela su radovima na uređenju novog galerijskog prostora u potkrovlju Dvorca Livadić, a sada će uslijediti i energetska obnova objekta. Uređenjem novog galerijskog prostora u potkrovlju osiguran je adekvatan prostor za izložbenu djelatnost muzeja, primarno za prezentaciju bogatog fundusa, ali i radionice, koncerte, skupove...

Suradnja s tvrtkom Muza

Grad Samobor uložio je oko 74.600 eura u pripremu nužne dokumentacije. Potom je izrađen projekt energetske obnove zgrade te prijavljen Ministarstvu kulture na poziv za dodjelu europskih sredstava "Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra" na temelju kojeg su odobrena sredstva od gotovo 800.000 eura, dok je Grad osigurao još od 64.200 eura. Rok za izvršenje radova je do 30. travnja 2026., bit će izvedena toplinska izolacija krova i stropa prema negrijanom tavanu, bit će poboljšana energetska svojstva i zamijenjena postojeća stolarija energetski učinkovitijom, u skladu s uvjetima konzervatora. Promijenjen će biti i postojeći sustav grijanja iz plinskog na sustav primjene dizalice topline s ventilokonvektorima te osiguravanjem zdravih klimatskih uvjeta sanacijom vlage u objektu. Nakon navedenih radova predstoji još i izmjena fasade.

– Trenutačno se privodi kraju postupak javne nabave za izbor izvođača radova te početak samih radova očekujemo početkom travnja. Ovdje treba istaknuti kako je Grad kao osnivač Samoborskog muzeja izradio i svu dokumentaciju za prijavu pomoćnog objekta – Etno kuće na spomenuti natječaj za energetsku obnovu. Upravo smo ovih dana dobili informaciju o 1. fazi odabira prema kojoj Samoborski muzej dobiva 155.600 eura te se čeka potpisivanje ugovora – ističe ravnateljica Samoborskog muzeja, Nikolina Puljić Glasnović. Grad Samobor prepoznao je i nužnost ulaganja u zapuštenu Vilu Allnoch, koja je nekada bila na listi nekretnina za prodaju.

Ravnateljica muzeja Nikolina Puljić Glasnović, gradonačelnica Škrobot te Iva Klarić Vujović iz tima Muze
Foto: Samobor Ravnateljica muzeja Nikolina Puljić Glasnović, gradonačelnica Škrobot te Iva Klarić Vujović iz tima Muze

– Nakon dolaska na vlast odlučili smo da taj objekt nećemo prodati, kako je prethodno bilo planirano, već u njega uložiti i stvoriti jednu dodatnu kulturno-turističku vrijednost – istaknula je gradonačelnica Petra Škrobot.

Grad je osigurao sredstva u iznosu od 3,6 milijuna eura iz europskih fondova za obnovu Vile Allnoch. Za konstrukcijsku obnovu ostvareno je 2,6 milijuna eura, a za cjelovitu milijun eura, pa će u konačnici projekt vrijedan 3,6 milijuna eura u stopostotnom iznosu biti financiran sredstvima Europske unije.

– Po završetku radova, koji će za sada napreduju prema planu, Vila Allnoch imat će kulturno-turističku namjenu. U novouređenom prostoru planiran je pomno osmišljen atraktivan sadržaj koji će građanima i posjetiteljima na suvremen način približiti kulturno bogatstvo Samobora i njegove baštine. S tim ciljem Grad Samobor, Samoborski muzej u suradnji s kreativnim timom za interpretaciju baštine iz tvrtke Muze intenzivno radi na osmišljavanju i realizaciji novog stalnog postava na postojećoj lokaciji Dvorca Livadić i budućeg novog prostora Vile Allnoch – kazala je gradonačelnica.

Istinski muzej zajednice

U Vili Allnoch dugi je niz godina bio smješten depo Samoborskog muzeja, a u drugim prostorima svoju su djelatnost obavljale udruge. Prostor je dugi niz godina bio u izuzetno lošem i derutnom stanju te je dodatno stradao 2020. u seriji potresa nakon čega je Vila Allnoch postala privremeno neupotrebljiva. Grad Samobor osigurao je novi depo, a svi predmeti preseljeni iz depoa u Vili Allnoch su fotografirani i zaštićeni. Da se radi o kvalitetnom projektu koji ima velik potencijal, prepoznale su stručnjakinje za baštinu iz tvrtke Muze.

– Samoborski muzej je uistinu pravi muzej zajednice i građana koji su strastveno posvećeni njegovu djelovanju i razvoju od osnutka, pa sve do danas. To se preslikava na same zgrade muzeja koje su darovane za muzejsku namjenu, bogate muzejske zbirke koje su velikim dijelom donacije lokalnih ljudi, ali i na posvećene djelatnike i vodstvo grada kojima je muzej prepoznat kao važna os razvoja Samobora. Uz takvu sinergiju sigurne smo da ćemo s kolegama iz muzeja i našim suradnicima dizajnerima iz Clinica studija postaviti temelje jednoj epohalnoj transformaciji – istaknula je voditeljica projekata kreativnog tima Muze, Iva Klarić Vujović.

storyeditor/2024-02-16/VJ_foto.png Vatrogasci upozoravaju Za spaljivanje bilja odabrati udaljeno mjesto storyeditor/2024-02-15/clan.jpg Sve više korisnika Ministar Piletić novi član vinkovačke knjižnice storyeditor/2024-02-19/WhatsApp-Image-2024-02-16-at-20_10_54-1.jpeg Osijek će dobiti prvu takvu dvoranu u svojoj povijesti Koncertna dvorana vrijedna 1,7 milijuna eura gotova do kraja godine