Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Osijek će dobiti prvu takvu dvoranu u svojoj povijesti

Koncertna dvorana vrijedna 1,7 milijuna eura gotova do kraja godine

storyeditor/2024-02-19/WhatsApp-Image-2024-02-16-at-20_10_54-1.jpeg
1/2
Foto: Grad Osijek NAKON OBILASKA koncertne dvorane u osječkom Kulturnom centru ministrica Nina Obuljen Koržinek uručila je i novi ugovor za energetsku obnovu Gradske i sveučilišne knjižnice vrijedan 1,2 milijuna eura
Osijek je od svih gradova povukao najviše novca za energetsku obnovu zgrada koje su kulturna dobra, za Dječje kazalište odobreno mu je 220.000 eura

Radovi na uređenju i opremanju koncertne dvorane u osječkom Kulturnom centru, vrijedni 1,7 milijuna eura, napreduju planiranom dinamikom, a završetak se očekuje do kraja ove godine. Uređenjem koncertne dvorane Osijek će dobiti prvu takvu dvoranu u svojoj povijesti, površine oko 1000 četvornih metara i s oko 400 mjesta.

Obnova knjižnice

Koncertnu dvoranu u petak su obišli gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić te rektor osječkog Sveučilišta Vlado Guberac.

Kako je izvijestio osječki gradonačelnik, građane Osijeka koncertna dvorana neće koštati ni jednog euro centa jer su sredstva osigurali Ministarstvo kulture i medija (930.000 eura) te Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU (770.000 eura).

– Ovo prekrasno zdanje uskoro će otvoriti svoja vrata, a za otvorenje ćemo organizirati trodnevnu svečanost. Osim ove kapitalne investicije, ministrica je danas uručila i ugovor za energetsku obnovu Gradske i sveučilišne knjižnice vrijedan 1,2 milijuna eura, gdje ćemo obnoviti zgradu koja se nalazi u prekrasnom secesijskom nizu, a ušteda energije će biti 82 posto. Drugi ugovor je za energetsku obnovu Barutane, gdje će ušteda energije iznositi čak 90 posto – izvijestio je gradonačelnik Radić.

NAKON OBILASKA koncertne dvorane u osječkom Kulturnom centru ministrica Nina Obuljen Koržinek uručila je i novi ugovor za energetsku obnovu Gradske i sveučilišne knjižnice vrijedan 1,2 milijuna eura
Foto: Grad Osijek NAKON OBILASKA koncertne dvorane u osječkom Kulturnom centru ministrica Nina Obuljen Koržinek uručila je i novi ugovor za energetsku obnovu Gradske i sveučilišne knjižnice vrijedan 1,2 milijuna eura

Dodao je kako će Grad krenuti i u energetsku obnovu Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, za što je Ministarstvo kulture i medija odobrilo 220.000 eura.

– U 2024. godini u proračunu Grada Osijeka izdvojili smo rekordna sredstva za kulturu, odnosno 5,1 milijun eura, što je 600.000 eura više nego 2023., a čak 43 posto više nego 2021. godine. Povećali smo i materijalna prava zaposlenicima u Hrvatskom narodnom kazalištu i u Dječjem kazalištu, a ona su sada najveća dosad. U kulturu ćemo ulagati i kroz ITU mehanizam, a govorimo o temeljitoj rekonstrukciji HNK, o projektu nove gradske knjižnice te obnovi zgrade u Boesendorferovoj ulici u Tvrđi, koja će biti privedena kulturnoj namjeni – rekao je gradonačelnik Radić.

Najavio je kako će se i ove godine u Osijeku održati Panonski festival knjige te da će Osječko ljeto kulture ponovno trajati dva mjeseca.

Praizvedba baleta

Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako je Osijek po ovom pozivu za projekte energetske obnove dobio najviše sredstava od svih gradova u Hrvatskoj.

– Ovaj je poziv za nas bio iznimno važan zato što se jako dugo mislilo da se kulturna baština ne može privoditi svrsi tako da bude energetski učinkovita. Mi smo pokazali da u suradnji projektanata i konzervatorske struke možemo i vrijednim objektima kulturne baštine dati tu potrebnu razinu suvremene obnove, a istovremeno ne izgubiti ništa od povijesne vrijednosti – poručila je ministrica. Ocijenila je i kako će nova koncertna dvorana biti zamašnjak kulturnom životu u Osijeku.

Nakon obilaska dvorane i uručenja ugovora, gradonačelnik Radić i ministrica Obuljen Koržinek nazočili su praizvedbi baleta "Snježna kraljica" u osječkom HNK.

storyeditor/2024-02-16/b_slager_nikola_cutuk_pixsell_PXL_120224_109999536.jpg Gradnju nove zgrade financirala je Mađarska uz pomoć Vlade RH Ministri se uvjerili u odlične uvjete nastave u novoj I. OŠ Petrinja storyeditor/2024-02-16/lastovo.jpg Nastavljaju se ulaganja u otok Lastovo Parku prirode nova oprema, ambulanti vozilo hitne pomoći U prigodnom programu sudjelovale su Našičke mažoretkinje "Dora", animatori kostimirani u omiljene likove iz filmova i crtića kao i Vukojevački starcevi U organizaciji Društva "Naša djeca" Maskirana povorka Dječjeg vrtića "Zvončić" prošetala je središtem grada