Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Gradonačelnik Vinkovaca i pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Vinkovci potpisali sporazum o financiranju

Vinkovačkom HGSS-u 50.000 kuna gradske potpore

1/3
Foto: Vinkovci
Za posjeta HGSS-u gradonačelnik Ivan Bosančić je imao prilike upoznati i psa Rena koji je novi član tima, a pomagat će u akcijama spašavanja

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić i pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Vinkovci Zlatko Becić potpisali su Sporazum o financiranju. Tim sporazumom, koji je vrijedan 50 tisuća kuna, Grad Vinkovci nastavlja pružati potporu vinkovačkom HGSS-u i tijekom ove godine. Prilikom potpisivanja sporazuma rečeno je kako iz godine u godinu vinkovački HGSS-ovci sve više napreduju kako u osposobljenosti članova tako i u samoj tehnici.

Rečeno je  da, iako je njihova zadaća spašavanje u neurbanim područjima, vinkovački HGSS-ovci vrlo često pomažu i u naseljenim mjestima.

Odlična suradnja

– Drago nam je da imamo ovako izvrsno opremljenu i uigranu ekipu koja je uvijek spremna odgovoriti na bilo koji problem,  kako na području grada Vinkovaca tako i na području cijele Hrvatske. Gdje god je bilo potrebno, oni su bili tamo. Nadam se kako ćemo u budućem vremenu moći još više doprinijeti njihovom radu, ali već sada smo impresionirani razinom na kojoj se nalaze. Možemo se nadati da ćemo ih što manje trebati, ali da nam i jednom zatrebaju, i to je puno te zato moraju biti na ovoj razini na kojoj su danas. Na tome im hvala, hvala im na nesebičnom trudu koji daju za našu zajednicu, a mi smo tu da im pomognemo osigurati sve što je potrebno kako bi oni mogli pomoći drugima – rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Za posjeta HGSS-u Bosančić je imao prilike upoznati i psa  Rena koji je novi član tima koji će, nakon što prođe sve obuke, pomagati u akcijama spašavanja i pronalaska nestalih osoba.

Govoreći o potpisanom sporazumu Becić je istaknuo odličnu suradnju s Gradom te zahvalio gradonačelniku na novim sredstvima kojima, kako kaže, praktički održavaju sav hladni pogon. Podsjetio je da su članovi vinkovačkog HGSS-a u prošloj godini najviše bili angažirani na Banovini nakon potresa, gdje su proveli dva mjeseca. Uz to, odradili su i nekoliko potražnih akcija.

Novi članovi

– Što se tiče opreme, trenutačno smo u nabavi dva potražna psa. Jedan je već stigao, donacija uzgajivača iz Našica, a drugi dolazi za mjesec dana iz Iloka. Sad počinjemo s njihovom obukom i ulaganjem u te pse, ali i popunjavamo i obnavljamo opremu koju imamo. U ovoj godini planiramo nabaviti dio ronilačke opreme jer prošle godine smo nabavili jedan dio opreme, osobne opreme, a sad bi išli na zajedničku opremu što znači agregate, kompresore, suha odjela, podvodnu radio komunikaciju i slično – rekao je Becić.

Vinkovački HGSS ima 30 članova, uz pet novih koji su prije mjesec dana započeli s osnovnom  obukom. Trenutačno je u stanici  šest gorskih spašavatelja, odnosno onih koji su prošli kompletnu obuku, nakon čega idu na specijalizacije – za voditelja potraga, za kartografa, za vodiča potražnog psa, za helikoptersko spašavanje i slično.