Izbornik
Naslovnica Gradovi
Europski standard je jedno odvoženje mjesečno

Vinkovčani će plaćati 1,58 eura više po odvozu kante

Cijena odlaganja u Županji je 70 eura/tona, u Đakovu 60 eura/tona
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Nevkoš je deponiranje na vukovarskoj Petrovačkoj doli plaćao 26 eura po toni, a na nova dva deponija, u Županji i Đakovu, cijena je drastično različita

Nakon što su u vukovarskoj tvrtki Komunalac odlučili zatvoriti vrata Petrovačke dole koncesionarima izvan Vukovara, među kojima je i vinkovački Nevkoš, potonji su morali pronaći druge lokacije na kojima će do daljega odlagati otpad. Rješenje je pronađeno u Županji i Đakovu što će utjecati i na cijenu usluge. Tako će korisnici ove vinkovačke tvrtke od 1. srpnja skuplje plaćati odvoz miješanog komunalnog otpada odnosno pražnjenje tzv. zelene kante. Nevkoš je deponiranje na vukovarskoj Petrovačkoj doli plaćao 26 eura po toni, a na nova dva deponija, u Županji i Đakovu, cijena je drastično različita. Cijena odlaganja u Županji je 70 eura/tona, u Đakovu 60 eura/tona, uz činjenicu da je Đakovo dvostruko udaljenije pa je dio ukupnih troškova još i veći. Konkretno, to je za tvrtku porast cijene deponiranja od 164 posto.

Nevkoš je predložio povišenje cijena za korisnike, ali tako da će poskupjeti samo odvoz miješanog komunalnog otpada, s time da fiksni dio ostaje isti, a poskupljenje se odnosi na broj odvoza. Recimo, odvoz standardne posude od 120 litara s 0,92 eura raste na 2,5 eura, što znači da će korisnici plaćati 1,58 eura mjesečno više po odvoženju jedne zelene kante. Drugim riječima, što građani više razvrstavaju otpad, manje će plaćati odvoz. Direktor tvrtke Ivan Bertić nedavno je pojasnio kako je europski standard upravo jedan odvoz mjesečno, dok smo mi još uvijek na dva odvoza i možda baš to poskupljenje bude okidač za promjene. Više razvrstavanja znači manje zelenih kanta odnosno niži mjesečni račun korisnicima, ali i manje količine koje mora odvesti Nevkoš.

- Očekujemo skoro proširenje odlagališta Petrovačka dola kako bi se stvari normalizirale, ali nadamo se i realizaciji regionalnog deponija u Antunovcu, čime bismo dugoročno otklonili sve probleme - rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

U KATALOGU su odabrani najreprezentativniji lokaliteti zbog svoje povijesne i položajne važnosti Predstavljen Digitalni katalog podvodne kulturne baštine Podvodna arheološka nalazišta u jedinstvenom turističkom proizvodu Međunarodna konferencija Dronovi u poljoprivredi, građevinarstvu, osiguranju, komunikacijama, sigurnosti Sporazum je potpisan u Topničkoj vojarni na tvrđavi Klis. Dvije općine već su uspješno surađivale kroz Program prekogranične suradnje s Bosnom i Hercegovinom Prvi službeni prijatelj Klisa Novi Travnik i Klis – suradnja u gospodarstvu, kulturi, sportu, turizmu...