Izbornik
Naslovnica Županije
Predstavljen Digitalni katalog podvodne kulturne baštine

Podvodna arheološka nalazišta u jedinstvenom turističkom proizvodu

U KATALOGU su odabrani najreprezentativniji lokaliteti zbog svoje povijesne i položajne važnosti
1/4
Foto: HRVATSKI POMORSKI MUZEJ
Cilj je bio objediniti podvodna arheološka nalazišta u jedinstveni turistički proizvod koji zasigurno svrstava Splitsko-dalmatinsku županiju na međunarodnu mapu arheološkog turizma

Prezentaciju projekta "Digitalni katalog podvodne kulturne baštine Splitsko-dalmatinske županije" održao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban u Palači Milesi, u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad u Splitu HAZU.

Projekt je napravljen u suradnji s partnerima Hrvatskim pomorskim muzejom Split i Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Avanture u podmorju
Župan Boban istaknuo je kako je dvojaka korist od ovog mapiranja, odnosno brendiranja kulturnih arheoloških spomenika koji se nalaze pod morem. Popisali smo svoja nalazišta i ponudili vrhunski turistički proizvod.

– U posljednje vrijeme dolaze turisti koji nisu samo uživatelji sunca i mora, koje je zasigurno najljepše na svijetu, nego su i ljudi koje žele avanture u prirodi, a sve češće dolaze i oni koji aktivnosti traže u podmorju – poručio je Boban.

– Cilj je bio objediniti podvodna arheološka nalazišta u jedinstveni turistički proizvod koji zasigurno svrstava srednju Dalmaciju na međunarodnu mapu arheološkog turizma. Za potrebe promidžbe postavljene su informativne table u trajektnim lukama u Splitu i Visu te Zračnoj luci Split u Kaštel Štafiliću. Koristeći se modernim tehnologijama, na tablama su primijenjeni QR kodovi i NFC tehnologija, koji upućuju na mapu podvodnih lokaliteta – izjavila je pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije Matea Dorčić.

Digitalni katalog podijeljen je u cjeline.

– Katalog je fokusiran na mapi i interaktivnim kartama. Imamo podjelu po akvatorijima Split, Hvar, Brač, Šolta, Vis i Palagruža, a imamo svaki od 26 lokaliteta podijeljenih te opisanih foto i videomaterijalom. U zadnjem dijelu imamo dvije publikacije na hrvatskom i engleskom jeziku, Višku bitku i podvodni turistički vodič Splitsko-dalmatinske županije – navela je pročelnica Dorčić.

Antički brodolomi
Podvodni arheolog Saša Denegri, iz Konzervatorskog odjela u Splitu, objasnio je koji su podvodni lokaliteti i muzejski postavi obuhvaćeni katalogom, a odabrani su najreprezentativniji lokaliteti zbog svoje povijesne i položajne važnosti, koji predstavljaju županiju. Nisu uključeni svi lokaliteti jer je prezentirano razdoblje od 2500 godina, počevši od brodoloma iz najranije Antike, preko kasnoantičkih lokaliteta, srednjovjekovnih, do drvenih jedrenjaka i njihovih ostataka te ratnih i trgovačkih željeznih brodova 19. i 20.stoljeća, kao i aviona iz Drugog svjetskog rata. U katalogu su plići i dublji lokaliteti.

Ronilački klub AdriatiCro Ronilački klub AdriatiCro Civilnoj zaštiti pokazali kako pretraživati dna jezera i rijeka, spašavati unesrećene i podizati terete iz dubina Olimpijski festival dječjih vrtića Olimpijski festival dječjih vrtića Čak 560 djece igralo mali nogomet, skakalo u dalj... Ivan Celjak Odazvalo se 16 timova obiteljske medicine Počeli preventivni pregledi u Sisačko-moslavačkoj županiji