Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Gospodarske mjere daju konkretne rezultate što potvrđuju i statistički podaci

Vinkovci među deset gradova u Hrvatskoj po broju zaposlenih na 1000 stanovnika

Foto: Grad Vinkovci
Kroz mjeru novi poduzetnici, svim našim sugrađanima koji su odlučili ući u poduzetničke vode povećali smo jednokratnu potporu s 2500 na 5000 kuna – kazao je Bosančić

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Vinkovci su jedini grad s istoka Hrvatske koji se našao među prvih deset gradova u Hrvatskoj po broju zaposlenih na tisuću stanovnika. Podaci Zavoda kažu kako su najveći broj zaposlenih na 1000 stanovnika krajem ožujka 2020. imali gradovi Varaždin, Čakovec, Zabok, Prelog, Sveta Nedelja, Koprivnica, Krk, Poreč, Dubrovnik i Vinkovci. Prednjači Varaždin sa 630 zaposlenih na 1000 stanovnika, slijede Čakovec s 571 i Zabok s 525, dok su Vinkovci na desetom mjestu s 401 zaposlenom osobom na 1000 stanovnika.

15. DORF Prikazano 8 filmova iz Hrvatske, Slovenije i BiH

Pomoć poduzetnicima

Komentirajući ove podatke, pročelnik Upravnog odjela gospodarstva Grada Vinkovaca Hrvoje Niče naglasio je kako su u Vinkovcima do početka korone uspjeli popuniti obje poduzetničke zone, Jošine i Zalužje. Dodaje i kako su upravo u postupku proširenja zone Zalužje koja će umjesto postojećih 39 hektara imati više od 188 hektara površine za prihvat novih poduzetnika i otvaranje novih radnih mjesta.

– To dovoljno govori o potencijalima koje posjedujemo, ali koje prepoznaju i poduzetnici i investitori. Također, nakon što smo popunili i sve kapacitete u Tehnološkom parku, prošle godine u veljači otvorili smo i Poduzetnički inkubator koji je već u prvoj polovici 2021. godine bio popunjen te tamo sada 18 poduzetnika razvija nove inovativne proizvode, procese i usluge – rekao je Niče.

VINKOVCI DOBIVAJU SUSTAV JAVNIH BICIKALA Na tri lokacije – kod željezničkog kolodvora, u centru grada i u parku Lenije

Podaci Državnoga zavoda za statistiku odnose se na razdoblje prije krize koja je nastupila uslijed pandemije, ipak, zahvaljujući potporama države te samih gradova, nezaposlenost nije značajno rasla.

– Kada govorimo o pomoći našim poduzetnicima u vrijeme krize, zasigurno najznačajniji potez bio je trajno smanjenje stope prireza poreza na dohodak s 13 na 10%. U prvom valu lockdowna osigurali smo i odgodu obveze plaćanja komunalne naknade poduzetnicima, oslobodili ih obveze plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada i javne površine tijekom perioda obustave rada, osigurali odgodu plaćanja zakupa za postavljanje oglasnih ploča te obustavili postupke prisilne naplate potraživanja. Uz to, smanjena je i cijena zakupa za postavljanje ljetnih terasa, na kunu po kvadratu, za sve gradske zone, uključujući i pješačku zonu – objašnjava Niče.

Završen projekt Za 59 djece s poteškoćama u Vinkovcima osiguran 71 pomoćnik u nastavi

Jednokratne potpore

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić podsjeća kako je krajem 2019. Gradsko vijeće usvojilo program poticanja poduzetništva gdje su, između ostalog, kroz mjeru ulaganje u tehnologiju i ljudske potencijale svim vinkovačkim mikro poduzetnicima omogućili potpore uz uvjet zadržavanja postojećeg broja zaposlenih te povećanje plaće od 10%.

– Isto tako, kroz mjeru novi poduzetnici, svim našim sugrađanima koji su odlučili ući u poduzetničke vode povećali smo jednokratnu potporu s 2500 na 5000 kuna – kazao je Bosančić.