Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
CENTAR za svjetlovodne tehnologije pokazao se kao pun uspjeh vinkovačkih gradskih vlasti

Vinkovci postali izvoznik znanja o svjetlovodnim tehnologijama

Foto: Grad Vinkovci
Do sada je edukacije završilo pet generacija s ukupno 56 polaznika među kojima ima i polaznika ne samo iz cijele Slavonije nego i iz Splita

Počeli su u Vinkovcima s projektom edukacijskog Centra svjetlovodnih tehnologija, jedinog u ovome dijelu Europe, pomalo tiho i bez previše pompe, ali kako je vrijeme odmicalo, projekt je sve više rastao i postajao prepoznatljiv. U samo godinu dana edukacijski centar realizirao je pet edukacija i iznjedrio isto toliko generacija s 56 za optiku osposobljenih polaznika. Među polaznicima su ne samo Vinkovčani i mještani iz Vukovarsko-srijemske županije nego ih ima i iz cijele Hrvatske. Edukaciju je završio i Luka Milić (21) koji je na učenje o optici, za potrebe tvrtke u kojoj radi, došao čak iz Splita.

Velik interes

– Tjedan dana sam ovdje. Šef me poslao u skladu s mojim preferencijama na edukaciju jer je u Vinkovcima jedino mjesto u Hrvatskoj, ali i u Europi gdje se to može naučiti. Iskreno, dojmovi su mi odlični. Baš je super spoj prakse i teorije za nas polaznike pa razumijemo što radimo, a ne samo da učimo naslijepo – rekao je Milić.

Dodaje kako se naviknuo brzo i na slavonski mentalitet napominjući kako u vinkovačkom Centru za optički internet nastava počinje uz jutarnji snack, kavu i zajutrak s nogu. Pohvalio je vrhunsku ekipu odličnih, pristupačnih, pristojnih i zabavnih kolega među kojima je i Roland Baliban (32), Vinkovčanin koji je povratnik iz Irske. Po riječima Balibana, ova edukacija je, nakon godina rada u inozemstvu, presudila njegovu povratku u Vinkovce.

– Ovo je mjesto gdje je sve počelo. To je moja nekadašnja osnovna škola u čije se klupe ponovno vraćam jer sam prepoznao ovaj projekt na preporuku prijatelja i ljudi iz branše. Apsolutno sam jedini od polaznika koji nema nikakvog prijašnjeg doticaja s elektrotehnikom. Ako sam ja mogao pohvatati sve, vjerujem da mogu i drugi. Nakon desetogodišnjeg rada vani, što u Irskoj, što u Austriji, ispunila mi se želja da se vratim kući, a ovim se napokon ukazala i prilika za neki prosperitet koji sam uvijek priželjkivao u svom gradu. Evo, već prije završetka radionice otvaraju se poslovne prilike, odnosno ponude za posao što me baš veseli – rekao je Baliban.

Zadovoljan dosadašnjim radom centra je i direktor Tehnološkog parka Vinkovci Josip Gilja koji je rekao da je koncept dobitna kombinacija svladane teorije i prakse u samo tjedan dana uz mentoriranje renomiranih stručnjaka među kojima su ravnopravno i dvije žene trenerice.

Jedinstven projekt

Zadovoljan je i zamjenik gradonačelnika Josip Romić koji je rekao da Grad Vinkovci od početka prati ovaj projekt.

– Vinkovci su izvoznik znanja s jedinstvenom i pozitivnom pričom prenošenja deficitarnog, a sve traženijeg znanja iz jedinog i prvog centra koji isporučuje ovakav tip edukacije. Projekt je pokrenut na inicijativu lokalne zajednice uz sufinanciranje gradske uprave i sa stranim predavačima s velikim i bogatim iskustvom – rekao je Romić.

VINKOVCI Uvjeti školske prehrane iz tjedna će u tjedan biti bolji VINKOVCI Vinkovačkim poduzetnicima tisuću eura umjesto dosadašnjih 5000 kuna VINKOVCI Zona Zalužje proširenjem će postati pokretač razvoja Vinkovaca i županije