Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Intervju s gradonačelnikom Ivanom Bosančićem

Vinkovci su grad koji napreduje, mijenja se i raste, što nam je oduvijek i bio prioritet

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Za svako novorođenče osigurali smo po 2000 kuna, sufinanciramo i edukaciju trudnica i očeva, roditelji za treće i svako sljedeće dijete vrtić plaćaju simboličnih 100 kuna...

U povodu Dana Grada Vinkovaca, koji je obilježen 20. srpnja, razgovarali smo s gradonačelnikom Ivanom Bosančićem o Vinkovcima danas, učinjenome tijekom proteklih godinu dana, kao i planovima za razvoj grada.

Vinkovci su proteklih godina postali veliko gradilište što je vidljivo u svim dijelovima grada?

Radili smo usporedno na rješavanju nekih problema, provodili projekt aglomeracije i poboljšanja vodovodne mreže te istodobno radili i na rekonstrukciji gradskih prometnica. Možda se to najbolje moglo vidjeti u Genscherovoj ulici u kojoj se u jednom trenutku u isto vrijeme radilo na poslovima tri projekta. Sve je to dijelu građana otežalo svakodnevni život i ja im se, u ime gradske uprave, još jednom ispričavam. Međutim, po završetku ovih radova dobili smo kompletnu novu infrastrukturu te riješili problem Kanovaca i oborinskih voda koje su stvarale teškoće u tom dijelu grada. Možemo reći da sada imamo novu ulicu u kojoj, vjerujem, sljedećih 20-ak godina neće biti potrebno izvođenje bilo kakvih radova.

Kakva je situacija s cestovnom infrastrukturom?

Kada govorimo o cestovnoj infrastrukturi, trebamo spomenuti i Boškovićevu ulicu koja je jedan od najvećih i najzahtjevnijih projekta završenih u posljednjih godinu dana. Radovi su dugo trajali, ali ostvarili smo ono što su građani, prije svega stanovnici Radićeva
bloka, godinama čekali. Ova ulica, osim što sada ima najmoderniju prometnicu u gradu, predstavlja i ono čemu težimo u svim našim programima i poslovima, a to je podizanje kvalitete života i sigurnosti u svim dijelovima grada.

Kakva je situacija s gospodarstvom koje je opterećeno problemima koje izaziva epidemija koronavirusa?

Sredinom ožujka je useljavanjem posljednjeg stanara popunjeno svih 18 poslovnih prostora u Poduzetničkom inkubatoru Vinkovci, od čega je 13 uredskih i 5 proizvodnih. To je ono što ohrabruje i ono čemu smo težili. Vjerujem da je ovo samo početak i da ćemo
uskoro svjedočiti otvaranju još novih tvrtki, stvaranju novih radnih mjesta. Uz sve potpore i pomoći gospodarstvenicima, za ostanak
ljudi i razvitak nekog grada najvažnija su upravo radna mjesta, a tvrtkama koje će otvoriti nove pogone i radna mjesta trebamo osigurati sve potrebne uvjete koje kao lokalna uprava možemo osigurati. Veliku će ulogu u tome odigrati proširenje zone Zalužje.
Uz dodatnih 111 hektara zemljišta odmah započinjemo s izradom planske i projektne dokumentacije, ali i s pozivima zainteresiranim investitorima za ulaganje u Vinkovce, što će biti podloga za još snažniji gospodarski zamah.

Održani 9. Rimski dani u Vinkovcima Svečana povorka, borbe gladijatora, živa fontana, dječje radionice, koncerti....

Tijekom protekle godine radilo se i na energetskoj obnovi zgrada koje su u vlasništvu grada?

Nakon tri dječja vrtića, energetski su obnovljene i zgrade Osnovne škole Antuna Gustava Matoša i Osnovne škole Vladimira Nazora koje su sada prekrasni objekti na radost učenika i nastavnika. Konačni cilj je sve škole pretvoriti u energetski učinkovite objekte te osigurati uvjete za rad u jednoj smjeni. Obnovom PIK-ova stana dobit ćemo funkcionalan objekt, odnosno mjesto koje će doprinijeti našoj turističkoj ponudi, ali i prostor u kojemu ćemo na pravi način moći prezentirati našu bogatu gastronomsku baštinu. Obnovljena zgrada Hrvatskog sokola ponovno je ukras grada i što je najvažnije, koristi se. Zgrada Arhiva također je kompletno obnovljena i povijest Vinkovaca sada se čuva u novim prostorijama i uvjetima prilagođenim trajnom očuvanju pisane baštine. Veliki korak napravljen je i prema uređenju zgrade Mađarske škole kako bi ona postala novi Obrazovno-razvojni centar.

Redovito ističete projekt Vinkovačka obitelj. Vidljivo je da se u okviru projekta u proteklih
godina dana puno ulagalo u obrazovanje?

Od gradskog proračuna koristi moraju imati sve generacije građana, pri čemu su djeca i mladi najvrednije što imamo tako da svaka kuna uložena u njihovo odrastanje i obrazovanje vrijedi višestruko i zalog je za bolju i svjetliju budućnost našega grada. Za svako novorođenče osigurali smo po 2000 kuna, sufinanciramo i edukaciju trudnica i očeva, roditelji za treće i svako sljedeće dijete vrtić plaćaju simboličnih 100 kuna, socijalno ugrožene obitelji plaćaju cijenu vrtića umanjenu za 30 posto, a od plaćanja dječjeg vrtića
oslobođena su djeca s poteškoćama u razvoju, ona iz udomiteljskih obitelji, žrtve obiteljskog nasilja te ona bez oba roditelja. Učenicima od 2. do 8. razreda i nadalje pomažemo pri kupnji udžbenika i druge školske opreme, učenici prvih razreda osnovnih i srednjih škola ostvaruju pravo na novčanu naknadu od 1000 kuna, a gradski autobusni linijski prijevoz za sve naše srednjoškolce potpuno je besplatan. U prošloj godini podijelili smo i 321 studentsku i 60 srednjoškolskih stipendija, a sudjelujemo i u drugim potporama vezanim uz školovanje, kao što su financiranje pomoćnika u školama, škole plivanja, program rada s nadarenim učenicima u osnovnim i srednjim školama i slično.

U proteklih godinu dana Vinkovci su dobili niz novih dječjih i sportskih igrališta?

Kao što se uređenjem komunalne infrastrukture željela postići prometna sigurnost i sigurnost građana općenito, tako nam je, kada su igrališta u pitanju, želja da se građani osjećaju što ugodnije u svojim mjesnim odborima, da Vinkovci sutra budu što ljepše mjesto za život, grad u koji će obitelji dolaziti i ostajati. Nastojat ćemo da sportska i dječja igrališta budu mjesto okupljanja gdje će svatko moći pronaći nešto za sebe, rekreativci i mladi mjesto za sportska natjecanja, a roditelji, bake i djedovi mjesto za odmor i druženje dok čuvaju djecu.

Kakva je situacija s gradskim manifestacijama po kojima su Vinkovci prepoznatljivi?

Manifestacije su, nažalost, u ovom razdoblju bile prorijeđene zbog pandemijskih ograničenja. Uspjeli smo ipak u rujnu organizirati Vinkovačke jeseni koje su trajale nešto kraće, no bile su odlično pripremljene, na zadovoljstvo svih posjetitelja. Ove godine je nešto lakše, uspješno su održani Rimski dani, festival Beeram domaće, a i u sklopu Ljeta u gradu svatko može pronaći nešto za sebe.

Što biste poručili građanima Vinkovaca za Dan grada?

Svim građankama i građanima Vinkovaca želim da budu ponosni na svoj grad, da ga čuvaju i da ih uvijek prati zagovor našeg nebeskog zaštitnika sv. Ilije. Vinkovci su grad koji napreduje, mijenja se i raste, što nam je oduvijek i bio prioritet.