Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
vinkovci

Vinkovci uskoro dobivaju Dom hrvatskih branitelja

Dom hrvatskih branitelja u Vinkovcima
1/4
Foto: Vinkovci
Braniteljske udruge na raspolaganju će imati 790 četvornih metara prostora, a u prvoj fazi bit će osposobljeno 14 uredskih prostora kao i velika konferencijska dvorana, a u pripremi je i projekt energetske obnove

Vinkovački branitelji uskoro će na raspolaganju imati novi Dom hrvatskih branitelja, objekt po mnogočemu poseban koji će nakon uređenja i adaptacije biti primjer i drugim gradovima kako se zahvaljujući odličnoj suradnji braniteljskih udruga i gradskih vlasti mogu postići sjajne stvari. Prema najavama gradskih vlasti, Grad Vinkovci će zgradu u samom središtu grada, u kojoj se donedavno nalazila gradska knjižnica, uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te u suradnji s gradskom razvojnom agencijom VIA urediti, obnoviti i prilagoditi potrebama braniteljskih udruga, čiji će članovi tako napokon imati adekvatne prostore za provedbu svih svojih aktivnosti.

Svi na jednom mjestu

Novi Dom hrvatskih branitelja u Vinkovcima posjetili su i ministar branitelja Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić kojima je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić predstavio projekt na čiju je inicijativu i pokrenut cjelokupan proces prenamjene ovog prostora u kojem će se smjestiti razne udruge, od veterana, stradalnika, roditelja, braniteljica, specijalne policije, HOS-a i drugih.

– U sljedećih nekoliko tjedana ćemo prve radne prostore staviti u funkciju, a vjerujem da ćemo do Uskrsa imati i spomen-sobu koju ćemo zajednički osmisliti, projektirati i opremiti kako bi Vinkovčani imali trajnu lokaciju i mjesto gdje će poglavito mladi moći saznati sve o žrtvi koju su Vinkovci i hrvatski narod podnijeli za slobodu. Želja nam je da i buduće generacije imaju jasnu sliku tko je zaslužan za slobodu koju imamo, da se nikad ne zaboravi da su ti hrabri ljudi u najtežim trenucima naše novije povijesti dali živote za slobodu naše domovine – rekao je Medved.

Govoreći o projektu, Bosančić je rekao kako će nakon završetka radova na unutarnjem uređenju i adaptaciji objekta vrijednih gotovo 66 tisuća eura braniteljske udruge na raspolaganju imati čak 790 metara četvornih prostora. U prvoj fazi bit će osposobljeno 14 uredskih prostora, kao i velika konferencijska dvorana, a u pripremi je i projekt energetske obnove same zgrade.

Mjesto sinergije

– Cilj je da novi Dom hrvatskih branitelja bude mjesto sinergije svih braniteljskih udruga, Grada i samog Ministarstva, mjesto stvaranja novih ideja i programa, ali i mjesto pomoći braniteljima i njihovim obiteljima te u konačnici mjesto druženja i okupljanja cjelokupne braniteljske populacije. Kada smo krenuli u ovaj projekt Koordinacija braniteljskih udruga bila nam je od velike pomoći, predstavnici udruga dali su nam smjernice kako bi to sve trebalo izgledati, a i konstantno su nam od velike pomoći u daljnjem planiranju – rekao je Bosančić.

Predsjednik Udruge ratnih veterana 3. gardijske brigade Kune Vinkovci i predsjednik Koordinacije branitelja i stradalnika Vukovarsko-srijemske županije Damir Dujić istakao je kako dugi niz godina na ovom području djeluje veliki broj braniteljskih udruga kojima je jedan od najvećih problema u radu predstavljao nedostatak prostora i raštrkanost na desetak lokacija u gradu.

Prošle godine su naše tvrtke imale preko 50 milijuna eura dobiti što samo govori kako su Vinkovci najsnažniji grad u našoj županiji, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić VINKOVCI Gradsko vijeće odlučilo – od 1. siječnja ukida se prirez od 10 posto DINA MERHAV dobitnica je Zlatne plakete "Grb grada Vinkovaca" 19. Dani Matice Hrvatske Večer u spomen na umjetnicu Dinu Merhav Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić u razgovoru s vinkovačkim braniteljima Vinkovci uskoro dobivaju Dom hrvatskih branitelja U Hrvatskoj nitko nema ovakav dom za branitelje