Izbornik
Naslovnica Gradovi
Istraživanje Instituta za javne financije

Vinkovcima za proračunsku transparentnost ocjena pet

Ivan Bosančić i Mladen Karlić
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL

Prema rezultatima Instituta za javne financije Vinkovci su ušli u krug hrvatskih gradova koji se mogu pohvaliti najvećom proračunskom transparentnosti.

Kako se navodi u rezultatima istraživanja Instituta, koje se odnosilo na razdoblje od studenog 2022. do travnja 2023., prosječna proračunska transparentnost svih lokalnih jedinica, izražena brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim mrežnim stranicama, od najviše moguće ocjene 5 iznosi 4,6.

Peticu za transparentnost ove je godine od IFJ-a dobilo 109 gradova, sedam više nego lani, a najveći napredak ostvarili su Hrvatska Kostajnica, Petrinja, Senj, Vinkovci i Vodnjan koji su s prošlogodišnje ocjene 3 ove godine skočili na 5. Cilj je utvrditi objavljuju li jedinice lokalne i regionalne samouprave svake godine pravodobno pet ključnih proračunskih dokumenata na svojim mrežnim stranicama, bez detaljnije analize njihova sadržaja.

Proračunska transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravodobne i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

Na temelju njih građani se mogu angažirati i pokušati utjecati na efikasnost upravljanja javnim sredstvima, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica te na smanjenje mogućih koruptivnih radnji. 

ŽUPANIJA je kao koordinator projekta odredila lokacije i način pružanja pojačane zdravstvene zaštite Potpisani ugovori o sufinanciranju Dodatni medicinski timovi u Korčuli, Stonu, Mljetu, Trpnju... Novo je parkiralište izgrađeno uz zgradu slatinskog Doma zdravlja. Postojeće parkiralište nije zadovoljavalo potrebe Investicija vrijedna 623.438 kuna Otvoreno novo parkiralište kod Doma zdravlja u Slatini PROJEKTI izgradnje novih vrtića u Cvjetnom naselju, na Uskim njivama i u Tenji te dogradnje postojećih vrtića na Sjenjaku i Vijencu Augusta Cesarca ukupno su vrijedni više od šest milijuna eura, a većina sredstava dolazi iz NPOO-a U proteklih 30 godina u Osijeku izgrađena samo dva vrtića Uručeni ugovori za izgradnju i dogradnju pet dječjih vrtića