Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
U Samoboru u nedjelju od 10 sati

Vojske kraljice Elizabete i kralja Vladislava ponovno će se sukobiti

Manifestacija počinje u 10 sati otvorenjem Srednjovjekovnog sajma. U 11 kreće mimohod vitezova i bubnjara do Trga kralja Tomislava
1/6
Foto: BORIS SCITAR/PIXSELL Manifestacija počinje u 10 sati otvorenjem Srednjovjekovnog sajma. U 11 kreće mimohod vitezova i bubnjara do Trga kralja Tomislava, u 11.30 te u 12.30 ispred tabora Udruge Oživljena povijest Samobora možete pogledati dvorske plesove u izvedbi plesne skupine "Burka".
Oživljena povijest Samobora na Vugrinščaku 3. ožujka 19. će put oživiti autentični srednjovjekovni tabor Bitke kod Samobora, koja je 1441. odredila budućnost Hrvatsko-Ugarskog Kraljevstva

Samoborski muzej i Udruga "Oživljena povijest Samobora" ove godine, devetnaesti put, uprizoruju Bitku kod Samobora koja se dogodila daleke 1441. godine, na Pepelnicu, 1. ožujka. Godine 1439. umro je kralj Albrecht Habsburg te su diljem Hrvatske i Ugarske uslijedile silne borbe za nasljedstvo prijestolja između udove kraljice Elizabete i poljskoga kralja Vladislava Jagelovića.

Igra prijestolja

Uz kraljicu Elizabetu pristali su moćni grofovi Celjski s vojskovođom Ivanom Vitovcem, a vojsku poljskoga kralja vodio je Stjepan Banić Lendavski. Kod močvara što su ih tada činile Sava i Gradna započela je žestoka borba, koja završi porazom i zatočeništvom Stjepana Banića od strane Vitovca. Time je borba za prijestolje okončana. Samoborci, veseli što ih obračun dvije kraljevske dinastije nije previše ugrozio, priređuju veliku gozbu.

Na samoborskoj livadi Vugrinščak, podno feudalnoga grada Samobora, postavljen je vojni tabor s utvrdama, srednjovjekovnom kuhinjom, mačevaocima, streličarima, kuburašima, oklopljenim vitezovima i ranarničkom službom, kao i bojnim spravama poput katapulta, topova, balista i vatrenih kugli.

Manifestacija počinje u 10 sati otvorenjem Srednjovjekovnog sajma. U 11 kreće mimohod vitezova i bubnjara do Trga kralja Tomislava, u 11.30 te u 12.30 ispred tabora Udruge Oživljena povijest Samobora možete pogledati dvorske plesove u izvedbi plesne skupine "Burka".
Foto: Igor Kralj/PIXSELL Manifestacija počinje u 10 sati otvorenjem Srednjovjekovnog sajma. U 11 kreće mimohod vitezova i bubnjara do Trga kralja Tomislava, u 11.30 te u 12.30 ispred tabora Udruge Oživljena povijest Samobora možete pogledati dvorske plesove u izvedbi plesne skupine "Burka".

Ove godine u uprizorenju bitke sudjeluju Vitezovi zelingradski, Družba vitezova zlatnog kaleža, Red čuvara grada Zagreba, Red srebrnog zmaja, Viteški red svetog Nikole, Povijesna postrojba "Ban Gašpar Alapić", Kuburaško društvo Gromovnik, Svetonedeljski kuburaši, Corvi Belli, Red zlatnog hmelja, Red vitezova Ružice Grada te Vitezovi Vranski.

Zabavni dio programa izvode plesna skupina "Burka", Udruga Cirkultura te Ansambl Audiatur, a kreativne i edukativne radionice Udruga Sretno dijete, obrt "Stari zanati" i Udruga Oživljena povijest Samobora. Organiziran je i Srednjovjekovni sajam na kojem će biti majstori i njihovi proizvodi: ručno rađeni nakit, kovači, tišleri s dječjim igračkama, notari s kartama, razne delicije, svjećari i mnogi drugi.

Cilj sajma je uključiti građane i posjetitelje Samobora u djelatnosti i događanja koji su bili karakteristični za razdoblje srednjeg vijeka, a koji su promjenom načina života potisnuti u zaborav.

Bogat program

Manifestacija počinje u nedjelju u 10 sati otvorenjem Srednjovjekovnog sajma. U 11 sati kreće mimohod vitezova i bubnjara do Trga kralja Tomislava, a sudionike se poziva da se pridruže. U 10.30 počinju radionice za djecu koje će trajati do 14 sati. U 11.30 te u 12.30 ispred tabora Udruge Oživljena povijest Samobora možete pogledati dvorske plesove u izvedbi plesne skupine "Burka". Točno u podne nastupa Udruga Cirkultura sa svojom predstavom "Vatra!". Ansambl Audiatur nastup započinje u 13.30 na pozornici ispred bojnog polja. Poslije završetka koncerta tog ansambla kreću pripreme za samu bitku. U 15 sati počinje uprizorenje Bitke kod Samobora. Nakon uprizorenja te bitke ostanite jer Udruga Cirkultura priređuje još jednu vatrenu izvedbu.

Zdravi đir u Sportskom centru Franko Mileta Ugovor sa Sportskom zajednicom Sredstva za sport u Našicama povećana za više od 10% storyeditor/2024-02-16/PXL_150224_110127735.jpg Županija stipendira deficitarne studijske programe Budućim studentima predstavljeni atraktivni studiji brodskog Sveučilišta Domaćini će biti Osnovna škola Vladimira Nazora i Gimnazija Petra Preradovića Virovitica i Slatina domaćini Županijski LiDraNo za osnovne i srednje škole bit će u Virovitici