Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
33. izdanje Festivala ljubavne poezije donosi tribine, koncerte i druženja s pjesnicima iz cijele zemlje

Vrazova Ljubica do nedjelje na Trgu Matice hrvatske

Foto: Samobor
Festival u nedjelju zatvara 33. Večer hrvatske ljubavne poezije, na kojoj će stihove govoriti poznati hrvatski pjesnici uz glazbu kantautorice Nine Romić

Festival ljubavne poezije Vrazova Ljubica u srijedu je otvoren u Samoboru. Uz tri pjesničke večeri koje uključuju pjesnike  iz cijele Hrvatske i nastup kantautora Nine Romić i Ivana Grobenskog, koncert Jelene Radan i Meritas, 33. izdanje festivala otvorio je program za najmlađe. 

Uz prigodnu šetnju toponimima vezanima za legendarnu ljubav Stanka Vraza i samoborske Ljubice, djeca dječjih vrtića i škola 
sudjelovala su na prigodnim radionicama u Samoborskom muzeju.

U petak je pak “Gostiona kod Vraza”, pjesnička večer Ogranka Matice hrvatske Samobor i njihovih gostiju uz nastup glazbenog dua Lara Rimac i Filip Dražina.

Tradicionalno, u nedjelju, 12. lipnja, održat će se “Susret pjesnika na Ljubičinu grobu” i svečano otkrivanje ploče sa stihovima pjesnikinje Acije Alfirević u Prolazu hrvatskih pjesnika. U glavnom programu posjetitelje na Trgu Matice hrvatske u 18 sati očekuje tribina o ljubavnoj poeziji “STO godina Vesne Parun”, moderira je pjesnikinja Monika Herceg, a potom je u 19 sati večer mladih hrvatskih pjesnika u izboru Gorana Čolakhodžića.

Festival u nedjelju zatvara 33. Večer hrvatske ljubavne poezije, na kojoj će stihove govoriti poznati hrvatski pjesnici uz glazbu kantautorice Nine Romić kao i promocija Zbirke hrvatske ljubavne poezije (2022.). Na programu je i grupna šetnja, radionica poezije za djecu, poetska dječja predstava “Ljubav nakon kolere”, poezija i svirka Marija Kovača, koncert grupe Meritas & Jelene Radan, Pop Up Art Kino, kviz za samoborske srednjoškolce koji su pripremile knjižničarke Nevenka Fresl i Irena Šepl, “Knjigomat”, emisija Gradske knjižnice na Radiju Samobor, posvećena Vrazovoj Ljubici, a tijekom festivala, uz svaku kavu poklanja se poezija Jože Prudeusa i zbirka Ljubica s prethodnih festivala.

Pjesnik Stanko Vraz svoje najljepše stihove i zbirku “Đulabije” posvetio je crnookoj Samoborki Julijani Ljubici Cantilly.