Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Obnova Jelačićeva posjeda dat će novu kvalitetu gradu

Za obljetnicu Turističke zajednice naglasak na Novim dvorima

storyeditor/2024-03-01/Zapresic1.jpg
1/3
Foto: Grad Zaprešić Obnovom će velik dio ovog kompleksa biti stavljen u funkciju – istaknuo je gradonačelnik Turk
Ban Jelačić ostavio nam je kulturno i povijesno dobro kao ostavštinu od nacionalnog značaja na kojoj možemo graditi i razvoj turizma našega grada, rekao je gradonačelnik i predsjednik TZ-a Željko Turk

Turistička zajednica grada Zaprešića obilježila je svojih prvih četvrt stoljeća rada stavljajući naglasak na obnovu Novih dvora, koji će znatno pridonijeti daljnjem razvoju turizma u gradu. Gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Turističke zajednice Željko Turk tom je prilikom rekao da je zaprešićka Turistička zajednica stasala zajedno s gradom.

Nezaobilazno mjesto

– Išli smo korak po korak, a mnogi su kretali upravo iz Novih dvora, čija obnova počinje. Ban Jelačić ostavio nam je kulturno i povijesno dobro kao ostavštinu od nacionalnog značaja na kojoj možemo graditi i razvoj turizma našega grada. Obnovom će velik dio ovog kompleksa biti stavljen u funkciju – istaknuo je gradonačelnik Turk, posebno istaknuvši ime prve direktorice Branke Barilović koja je, kako je kazao, postavila temelje turizma u Zaprešiću. Svečanosti su, među brojnim uzvanicima, prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta. Ministar Božinović, i sam stanovnik Zaprešića, u svom je govoru istaknuo kako izravno prati događanja u gradu te da je Turistička zajednica posljednjih godina osobito aktivna, a što se vidi po brojnim manifestacijama koje organizira, ali i po sve većem broju građana koji u njima participiraju.

Obnovom će velik dio ovog kompleksa biti stavljen u funkciju – istaknuo je gradonačelnik Turk
Foto: Grad Zaprešić Obnovom će velik dio ovog kompleksa biti stavljen u funkciju – istaknuo je gradonačelnik Turk

– Siguran sam da će veliki projekt obnove Jelačićeva posjeda dati novu kvalitetu gradu te da će Zaprešić s obnovljenim Novim dvorima postati nezaobilazno mjesto za sve posjetitelje ovog dijela Hrvatske – naglasio je ministar Božinović. Novi dvori imaju prije svega kulturnu vrijednost, a oko te vrijednosti može se dalje graditi i ona turistička, čulo se na svečanosti.

– Drago mi je da je, nakon što je u prošlom financijskom razdoblju izrađena dokumentacija za obnovu Novih dvora, ovaj važni spomenički kompleks na inicijativu gradonačelnika Turka našao i izvor financiranja za cjelovitu obnovu. Vidi se da su najvrjedniji resursi oni koji promoviraju bogatu kulturnu baštinu. Povlačenjem sredstava EU pokazali smo da se iz zanemarenih dvoraca mogu stvarati nove vrijednosti i sadržaji – istaknula je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Na svečanosti su dodijeljena i priznanja onima koji su proteklih 25 godina osobito radili na razvoju turizma, a laureati su Branka Barilović, Vinko Morović, Antun Brežanski, Turistička zajednica Zagrebačke županije, Konjički klub Trajbar team, Marijin dvor Lužnica te pansion Gec.

Novi sadržaji u gradu

– Mijenjali su se samo nazivi, od Turističkog saveza i Turističkog društva Općine Zaprešić pa smo jedno vrijeme bili zagrebački područni ured, do Turističke zajednice grada Zaprešića, a uvijek smo nastojali pozicionirati ovaj kraj i baviti se njime. Lijepo je vidjeti da neki novi klinci nisu zaboravili mene i projekte koje smo ranije započeli – rekla je, zahvalna na nagradi, prva direktorica Turističke zajednice grada Zaprešića Branka Barilović. Kao prvi gradonačelnik Zaprešića Vinko Morović rekao je da je u gradu uvijek dinamično te da je sada vrijeme za okretanje novog lista koji bi osim događanja donio nove turističke sadržaje koji će posjetitelji pratiti, obožavati, ali i platiti.

– Mi smo danas mala, moderna organizacija koja sa samo četvero zaposlenih odrađuje posao upravljanja destinacijom, organizacije manifestacija i upravljanja dvama turističko-informativnim centrima. Spajamo tradicionalno s novim i čeka nas još puno posla – zaključio je direktor Turističke zajednice grada Zaprešića Toni Ganjto. U obnovljenim Novim dvorima, i to u Kući Marof, Zaprešić će dobiti svoju "kuću turizma" te će, kako je rečeno, i to pridonijeti daljnjem razvoju ove važne gospodarske grane koja u sebi nosi kulturu, zabavu i doživljaj. Novi dvori nekadašnji je posjed bana Josipa Jelačića. Grad Zaprešić u posjed Novih dvora došao je 2000. godine, a 2017. iskoristio je europska sredstva i projektirao obnovu do građevinskih dozvola, što je bila podloga za daljnja ulaganja. Imanje se prostire na više od 20 hektara, a sam dvorac ban Jelačić kupio je 1851. godine.

U punom je jeku dogradnja i rekonstrukcija Dječjeg vrtića "Čarobna šuma" u Špišić Bukovici. Vrijednost projekta je 1,325.636 eura U Špišić Bukovici Obnavlja se i dograđuje dječji vrtić "Čarobna šuma" U Orebiću je održana 4. sjednica Otočnog partnerstva za izradu Teritorijalne strategije razvoja otoka Dubrovačko-neretvanske županije Otočno partnerstvo Za otoke 28 milijuna bespovratnih eura storyeditor/2024-03-01/novska_a_slager_naknade.jpeg Grad Novska nije povećao stope poreza na dohodak Za prvo dijete 1000, drugo 2000, a za treće i svako iduće dijete 10.000 eura