Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
ŠIBENIK

Za obnovu detalja utrošeno 20.000 eura

1/3
Foto: Šibenik
Projekt STANADI otkriva i promiče povijesno i kulturno bogatstvo naše gradske jezgre, na koje smo osobito ponosni, kaže gradonačelnik

U okviru programa STANADI tijekom 2022. godine obnovljeno je ukupno šest arhitektonskih detalja u staroj gradskoj jezgri: dva portala, jedan balkon, jedan ugaoni stup, jedne drvene vratnice i jedna kamena bunarska kruna. Za obnovu navedenih arhitektonskih detalja utrošeno je ukupno 150.000 kuna (oko 20.000 eura) iz proračuna Grada Šibenika.

Uz stručni nadzor

Gradonačelnik Željko Burić i voditelj programa STANADI Ivo Šprljan obišli su lokacije na kojima se nalaze obnovljeni arhitektonski detalji.

– Balkon i dva portala nalaze se na kući Ille u Docu. Balkon je kameni, malih dimenzija i jasnih baroknih karakteristika koje ga stavljaju u približni vremenski okvir 17. stoljeća. Radove na obnovi balkona izveo je građevinski obrt Kvadrat uz nadzor i koordinaciju šibenskog restauratora Bože Petretića, koji je obavio i restauraciju dvaju baroknih portala na istoj kući – kazao je konzervator Ivo Šprljan, koji je ujedno obavljao stručni nadzor nad svim radovima.

U Ulici Nikole Tavelića, na kućnom broju 3, obnovljene su dvokrilne drvene vratnice historicističkih karakteristika, koje datiraju iz sredine 19. stoljeća. Obnovu vratnica izveo je Obrt za restauriranje umjetnina TIKA ART, restauratorice Tihane Milak iz Šibenika.

U istoj ulici nalazi se obli kameni ugaoni stup renesansnog stila koji je u Šibeniku dominirao u 16. stoljeću. U dvorištu zgrade je kamena bunarska kruna visoka 78 centimetara. Kruna s prednje strane ima natpis na talijanskom jeziku, a u prvom retku natpisa uklesana je 1710. godina. Kruna je bila prekrivena debelim slojevima nečistoće te je natpis bio potpuno nečitak. Radove na ugaonom stupu i bunarskoj kruni izveo je restaurator Božo Petretić.

Potpora Grada

– Projekt STANADI, uz samu restauraciju, otkriva i promiče povijesno i kulturno bogatstvo naše gradske jezgre, na koje smo osobito ponosni. Radovi na arhitektonskim detaljima odvijaju se stručno, uz koordinaciju i pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Šibeniku. Do sada je obnovljen niz povijesnih detalja u gradskoj jezgri, a projekt ćemo podupirati i u idućim proračunskim godinama – kazao je gradonačelnik Burić.

Šibenik Osnivanje Radna skupina za održivi razvoj povijesne jezgre Poboljšan sustav informiranja vozača u Šibeniku Na LED panelima vidjet će se slobodna parkirna mjesta ŠIBENIK Noć knjige održala se u 254 grada i mjesta diljem Hrvatske