Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Sufinanciranje projekata

Za obnovu škola i dvorana 8,4 milijuna kuna od države

1/2
Foto: Branimir Bradarić
Nastojimo da projekti budu što raznovrsniji i da budu zastupljene sve generacije Vinkovčana, odnosno da za svakoga napravimo ponešto, rekao je Bosančić

Neposredno pred predstavljanje Dunavske strategije, kojom Hrvatska predsjedava od 1. studenoga, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić potpisao je s ministrom regionalnog razvoja i fondova EU Markom Pavićem šest ugovora o sufinanciranju projekata ukupne vrijednosti 8,4 milijuna kuna. Kako je pojasnio Bosančić, na ovaj način će spomenuto ministarstvo sudjelovati u sufinanciranju 60 posto udjela obveznog sufinanciranja projekata koje Grad Vinkovci kao nositelj trenutno provodi.

Na predstavljanju u maloj vijećnici županijske uprave nazočili su pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo i zamjenik župana Damir Mirković U Centar kompetentnosti uključit će se četiri škole

Dobra praksa

– Ukupna vrijednost ovih šest projekata, za koje smo potpisali ugovore s ministarstvom, iznosi više od 30 milijuna kuna. Radit ćemo na energetskoj obnovi dviju velikih vinkovačkih škola kao i dviju dvorana. To su zahtjevni i veliki projekti, ali i projekti koji zahtijevaju puno novca – rekao je Bosančić.

Dodao je da je ovakva praksa ministarstva, odnosno sufinanciranje njihovih projekata, odlična stvar za sve jedinice lokalne samouprave jer tako mogu aplicirati i provoditi više projekata nego što bi inače mogli. Smatra i da je ovo dobar put te da Vlada RH i ministarstvo trebaju ne samo ustrajati na tome nego i povećati taj novčani fond kako bi se što više projekata moglo provoditi.

– Gradovi i općine, a posebno oni na istoku Hrvatske, nemaju toliko mogućnosti u proračunu tako da nam je svaka pomoć više nego dobrodošla. Da nema toga, neki od projekata sigurno ne bi ni mogli biti aplicirani jer jedinice lokalne samouprave ne bi imale novca za njihovo sufinanciranje. Upravo zato je važna suradnja općina, gradova i županija s ministarstvom koja je i više nego dobra i kvalitetna – ističe Bosančić. Kaže kako sve to u konačnici donosi i bolji i kvalitetniji život svim građanima Vinkovaca koji iz godine u godinu dobivaju sve više sadržaja. Kako se radi, govori i podatak da se u Vinkovcima trenutačno provode projekti vrijedni više od 700 milijuna kuna.

Za siguran i brz dolazak do centra grada Počela gradnja nadvožnjaka vrijednog više od 72 milijuna kuna

– Radi se puno i doslovno u svim dijelovima grada. Tu je projekt aglomeracije, gradnja nadvožnjaka, rade se ceste, nogostupi, inkubator… Jednako planiramo nastaviti i dalje jer pripremamo i nove projekte. Svjesni smo da samo tako možemo napredovati i osigurati građanima ne samo nove i kvalitetne sadržaje, nego i radna mjesta radi kojih će ostajati na ovim prostorima. Upravo stoga nastojimo da projekti budu što raznovrsniji i da budu zastupljene sve generacije Vinkovčana, odnosno da za svakoga napravimo ponešto – rekao je Bosančić.

Potpisano 170 ugovora

Ukupno je u Vukovaru Pavić potpisao 170 ugovora s načelnicima i gradonačelnicima iz 5 slavonskih županija za što je ministarstvo izdvojilo 125 milijuna kuna. Ukupna vrijednost tih projekata iznosi 600 milijuna kuna.

Ilustracija Tribina Uloga žena vinkovačkog kraja u ratu

– Mi u Zagrebu možemo osigurati sredstva, a na jedinicama lokalne samouprave je da apliciraju s kvalitetnim projektima. Sama činjenica da imamo ovoliki broj projekata dokaz je da se radi kvalitetno. Hrvatska je do sada kroz programe prekogranične suradnje povukla 1,2 milijardi kuna kao i 83 milijuna kuna iz programa Dunav koji direktno slijedi Dunavsku strategiju. Projekt Slavonija, Baranja i Srijem je iznimno uspješan, a putem njega je do sada ugovoreno 11 milijardi kuna, a isplaćeno 4 milijarde – rekao je Pavić.