Izbornik
Naslovnica Gradovi
Prikazuje dio života hrvatskoga sela

Zapovijed pod lipom - seoski običaj koji nas vraća u stara vremena

Taj običaj šireg hrvatskog sela lokaliziran je u Mikloušu poprimajući specifičnosti tog sela te se odvija po kazivanjima starijih suseljana
1/2
Foto: Čazma
Osnovni redoslijed same Zapovijedi vrlo je jasan, odvija se nedjeljom, poslije mise i ručka, u radnoj odjeći, ne svečanoj kao za nedjeljnu misu, ali djevojke se mogu malo dotjerati

Nadolezeći vikend u Čazmi rezerviran je za jednu od najprepoznatljivijih čazmanskih manifestacija, Zapovijed pod lipom. Običaj je to koji prikazuje dio života hrvatskoga sela u vrijeme kad nije bilo električne energije, telefona, poštara i ostalih danas dostupnih medija.

Iz svakodnevnog života
Taj običaj šireg hrvatskog sela lokaliziran je u Mikloušu poprimajući specifičnosti tog sela te se odvija po kazivanjima starijih suseljana. Osnovni redoslijed same Zapovijedi vrlo je jasan, odvija se nedjeljom, poslije mise i ručka, u radnoj odjeći, ne svečanoj kao za nedjeljnu misu, ali djevojke se mogu malo dotjerati jer se poslije Zapovijedi pleše i druži s ostalim mladim ljudima. Sama Zapovijed započinjala je tuljenjem o rog/trubu, u njoj su se čitali obavijesti, oglasi te se na kraju dijelila pošta. Danas u običaju Zapovijedi sudjeluju KUD Sloga Miklouš i gledatelji. Održava se nedjeljna podnevna ili popodnevna misa u 17 sati, a odmah nakon mise publika se počinje polako skupljati ispred crkve, točnije ispod lipe te betonske pozornice sagrađene za samo izvođenje događaja početkom 80-ih godina.

Sam događaj Zapovijedi započinje zvukom trube s pozornice, kojim trubač, odnosno član KUD-a, poziva ostale članove odnosno seljane da se okupe. Tjedan dana prije same manifestacije intenzivno se uređuje selo, pripremaju se nošnje i ručnici za, kako se nekada govorilo, kićenje obluka i plotova. Iz ormara se izvlače peče, rupci, nošnje, ručnici, jastučnice, koperte, tabletići, opanjki; a iz ostava se vade razne korpe, mlinčići, škafi za razne namjene, lagvi za vino i mnoge druge stvari koje su se nekada upotrebljavale u svakodnevnom životu.

Koliko je važna i zanimljiva ta manifestacija govori i to da je Ministarstvo kulture i medija, Uprava za zaštitu kulturne baštine, svojim rješenjem od 6. listopada 2021. utvrdilo da običaj Zapovijedi pod lipom u Gornjem Mikloušu ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra te je upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara. Ove godine, 49. manifestacija Zapovijed pod lipom održava se od 8. do 10. rujna u Mikloušu. Organizator je, sada već tradicionalno, KUD Sloga Miklouš u suradnji s Centrom za kulturu Čazma i Turističkom zajednicom grada Čazme.

Poslije žetvenih radova
Društvo i samo njeguje i živi za svoj folklor. Zato, po drevnom običaju, svake druge nedjelje u srpnju, poslije završetka žetvenih radova, organizira tu manifestaciju, jedinstvenu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Pokrovitelji tog događaja su Ministarstvo kulture i medija, Hrvatski sabor kulture, Bjelovarsko-bilogorska županija i Grad Čazma.

Ravnateljica Helena Knežević i ravnatelj Darko Sočev s gradonačelnikom Mišelom Jakšićem Provedba eksperimentalnog programa cjelodnevne nastave Grad osigurao 35.000 bilježnica, počela cjelodnevna nastava Gradska knjižnica i čitaonica u Vinkovcima otvorila je vrata korisnicima Gradska knjižnica i čitaonica u Vinkovcima otvorila je vrata korisnicima U novoj knjižnici može se učiti, ali i boraviti i igrati se PROJEKT približava način funkcioniranja Distributivnog centra za voće i povrće Zagrebačke županije Utrka za nagradu European Enterprise Promotion Awards za 2023. Nacionalni kandidat u kategoriji Podupiranje održive tranzicije