Izbornik
Naslovnica Gradovi
Gradska knjižnica i čitaonica u Vinkovcima otvorila je vrata korisnicima

U novoj knjižnici može se učiti, ali i boraviti i igrati se

Gradska knjižnica i čitaonica u Vinkovcima otvorila je vrata korisnicima
1/4
Foto: Branimir Bradarić
Za mlađe korisnike tu je i PlayStation 5 s najnovijim igrama, 3D printeri i 3D olovke, računari…

Poslije godina iščekivanja, planiranja i izvođenja radova, Gradska knjižnica i čitaonica u Vinkovcima otvorila je vrata korisnicima. Već prvi dan knjižnicu su pohodili brojni građani, među kojima i puno djece, koji su došli razgledati nove prostorije knjižnice i upoznati se sa svime što im ona nudi. Ravnateljica vinkovačke knjižnice Vedrana Lugić istaknula je da je to zasigurno najmodernija knjižnica u Hrvatskoj koja nudi niz sadržaja za sve generacije posjetitelja.

Novi sadržaji
- Odjeli koji se prostiru na 4500 kvadrata pomno su zamišljeni prema potrebama korisnika 21. stoljeća. U novoj knjižnici ne samo da mogu učiti i posuđivati knjige, nego i slobodno boraviti, igrati se, zabavljati se, učiti i kvalitetno provoditi vrijeme. Svi uvjeti su osigurani, ona je tu za sve koji žele iskusiti nešto više - rekla je Lugić.

Predstavljajući prostorije nove knjižnice, kazala je kako ona raspolaže s više od 160 tisuća naslova, a za mlađe korisnike tu je i PlayStation 5 s najnovijim igrama, 3D printeri i 3D olovke, računari… Radi velikog interesa mladih, trenutačno je vrijeme na PlayStationu ograničeno na pola sata, a kako najavljuje Lugić, nikada to vrijeme neće biti dulje od sat vremena jer se ne želi doći do toga da mladi cijelo vrijeme provode igrajući se. Vinkovačka knjižnica ima i dva nova odjela, Odjel multimedije i Odjel za mlade gdje će mladi moći boraviti, igrati društvene igre, zabavljati se, družiti…

Godine 1991. uništen je fond od 75.000 knjiga

Gradska knjižnica Vinkovci je matična knjižnica Vukovarsko-srijemske županije te ima oko 6500 korisnika. Knjižnica je u noći na 17. rujna 1991. bila meta topničkog napada te je zgrada knjižnice potpuno izgorjela. Tom prilikom uništen je fond od 75.000 knjiga i vrijedni rukopisi književnika Ivana i Josipa Kozarca i Vladimira Kovačića. Stoga je i simbolika Domovinskog rata utkana u samu vizuru knjižnice tako da su na njezinu pročelju postavljeni nepravilni "brisoleji" koji aludiraju na listove knjige s tri nepravilna portala koji predstavljaju oštećenja od gelera. Površina knjižnice je gotovo 4500 četvornih metara, a objekt ima podrum, prizemlje i dvije etaže.

U povodu početka rada s korisnicima, Gradsku knjižnicu i čitaonicu Vinkovci posjetio je i gradonačelnik Ivan Bosančić koji je još jednom zahvalio svim djelatnicima, braniteljima, djelatnicima gradske uprave, pripadnicima Hrvatske vojske koji su pridonijeli da se u kratkom vremenu preseli tolika knjižna građa.

Veliko zadovoljstvo
- Sada kada vidimo prepunu knjižnicu djece, shvaćamo da smo napravili dobru stvar, da ćemo naučiti živjeti s knjižnicom kako to dolikuje u cijelom zapadnom svijetu. Ovdje se uči, sklapaju prijateljstva, razgovara se o školi, životu, o svemu onome što čini život čovjeka. Knjižnica privlači svojim izgledom kako izvana tako i iznutra. Ovaj projekt ima svoju budućnost u kojoj neće biti samo ukras nego pravi dnevni boravak grada Vinkovaca. Pozivam sve da posjete novo vinkovačko središte kulture i multimedije i dožive ono što nudi jedna od najmodernijih knjižnica u Hrvatskoj - rekao je Bosančić.

Zadovoljstvo nisu krili ni posjetitelji, koji su odmah nakon što je knjižnica otvorena došli vidjeti što im sve nudi. Neki su odmah krenuli u potragu za knjigama, drugi se odlučili za razgledanje slikovnica, a poseban interes bio je za korištenje računara i PlayStationa.

Zbog tog prijateljstva Pleternica je dobila Trg i Muzej bećarca, a u Novskoj se iz sličnih izvora financiranja prekogranične suradnje opremao dječji vrtić te dječja igrališta Ubrzan gospodarski te društveno-komunalni razvoj Grad Pleternica prijatelj Novske – izaslanstva, obrtnici, hodočašća... U INVESTICIJU je uključena obnova asfalta, obnova konstrukcija i nabava novih tabli, koševa i klupa Investiranje u sportske terene u Ivanovcu "Hvala što ste našu djecu maknuli od televizora, mobitela i računala" VELIKI DAN za svih 320 učenika u 19 razrednih odjela, kao i djelatnike Gimnazije, a župan je najavio i završetak uređenja vanjskog igrališta Preuređenjem do sada neiskorištenog potkrovlja omogućena je jednosmjenska nastava Učenici sisačke Gimnazije vratili su se u svoju školsku zgradu