Izbornik
Naslovnica Županije
Preuređenjem do sada neiskorištenog potkrovlja omogućena je jednosmjenska nastava

Učenici sisačke Gimnazije vratili su se u svoju školsku zgradu

VELIKI DAN za svih 320 učenika u 19 razrednih odjela, kao i djelatnike Gimnazije, a župan je najavio i završetak uređenja vanjskog igrališta
1/5
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
U obnovu u potresu stradalog objekta uloženo je 6,2 milijuna eura, a preuređenjem do sada neiskorištenog potkrovlja omogućena je jednosmjenska nastava

Nakon 32 mjeseca učenici sisačke Gimnazije vratili su se u svoju školsku zgradu, koja je teško stradala u potresu iz prosinca 2020. Nakon cjelovite obnove, u koju je Sisačko-moslavačka županija uložila oko 6,2 milijuna eura, većinom iz Fonda solidarnosti EU, zgrada izgrađena 1936. predana je na korištenje potpuno rekonstruirana i opremljena.

– Dug je put bio od potresa koji je teško oštetio ovu sisačku ljepoticu. Učenici su je morali napustiti, bili su u nekoliko privremenih smještaja do ljeta 2021., kad je županija iselila svoje urede i preuredila ih. Tako su učenici do danas pohađali nastavu u sigurnom i čvrstom objektu od oko 650 kvadrata, a danas se vraćaju u obnovljenu zgradu s više od 4000 kvadrata – rekao je prilikom otvorenja nove Gimnazije župan Ivan Celjak.

Obnovom Gimnazije, rečeno je, omogućeno je najkvalitetnije obrazovanje sisačkih gimnazijalaca.

– Uređene su sve etaže, a osim same obnove uređeno je i do sada neiskorišteno potkrovlje koje će koristiti nastavnici i uprava škole – rekao je župan dodavši kako se očekuju u idućem razdoblju još sitniji popravci te postavljanje gumirane površine na vanjsko igralište, čime će se zaključiti priča obnove ove zgrade.

Povećana sigurnost
Ravnatelj Božidar Dujmić rekao je da je ovo veliki dan za svih 320 učenika u 19 razrednih odjela, kao i djelatnike Gimnazije, a škola će, zahvaljujući novom prostoru, raditi u jednoj smjeni.

– I nije samo obnovljena, škola je sigurna. Nešto više od 100 tona armature ugrađeno je u ove zidove. Od danas krećemo i u nastavu u jednoj smjeni, odlučili smo se na to jer je osim obnove škole napravljena i njena rekonstrukcija. Neiskorišteno potkrovlje sada je uređeno za urede, zbornicu i nekoliko manjih učionica i školske klubove poput zadruge. Tako će puno bolje biti organiziranija nastava, kao i sve izvannastavne aktivnosti koje se odvijaju – rekao je ravnatelj Dujmić dodavši kako su ove godine upisali 84 učenika u četiri razredna odjela.

I osnovne i srednje škole
Župan Ivan Celjak podsjetio je da je Sisačko-moslavačka županija u proteklom vremenu obnovila zgrade osnovnih škola u Dvoru, Glini, Jabukovcu, dvije osnovne škole u Petrinji, zatim područne škole u Češkom selu, Mošćenici i Hrastovici te Industrijsko-obrtničku škola u Sisku i Tehničku školu u Kutini.

– Ove jeseni, kada govorimo o složenijim i većim zahvatima, obnovljena je nova škola u Gori, sagrađena je potpuno nova područna škola u Nebojanu, obnovljena je teško stradala u potresu osnovna škola u Mečenčanima, sisačka Gimnazija, a do studenoga se očekuje završetak obnove Srednje škole u Glini – rekao je Celjak.

VIŠE OD MILUJUN EURA Uz novouređenu školu u Langovoj, Grad je uoči početka školske godine znatna sredstva uložio i u uređenje još šest školskih objekata na samoborskom području Rekonstruirano i uređeno 1198 četvornih metara U školske klupe sjela su 353 prvašića, a dio i u novoj školi u Langovoj Nakon sastanka okupljeni su obišli radove na retencijskom bazenu Pavelinska Deseci kilometara nove vodovodne i kanalizacijske mreže Dovršeno 90% aglomeracije, počelo i asfaltiranje RADOVI napreduju planiranom dinamikom, a gradonačelnik Radić istaknuo je da je od devet čestica u IT parku zakupljeno njih šest, a u tijeku je i izrada pravilnika za zakup poslovnih ureda u središnjoj zgradi parka Otvorenje se očekuje sredinom siječnja iduće godine Poslovna zgrada pružit će priliku manjim IT tvrtkama da ojačaju