Izbornik
Naslovnica Gradovi
Rekonstruirano i uređeno 1198 četvornih metara

U školske klupe sjela su 353 prvašića, a dio i u novoj školi u Langovoj

VIŠE OD MILUJUN EURA Uz novouređenu školu u Langovoj, Grad je uoči početka školske godine znatna sredstva uložio i u uređenje još šest školskih objekata na samoborskom području
1/2
Foto: Grad Samobor
Novim objektom rasteretila se OŠ Bogumila Tonija kojoj je prijetila treća smjena, a mališane su u novoj školi dočekali i gradonačelnica Petra Škrobot te njezin zamjenik

U Samoboru je u pet osnovnih škola i jednu privatnu na nastavu 4. rujna krenulo 3078 učenika, među kojima su 353 prvašića. Za sve osnovnoškolce i ove je godine država osigurala besplatne udžbenike, a Grad Samobor radne bilježnice te ostali dodatni nastavni materijal. S početkom nove školske godine svoja vrata učenicima otvorio je najmoderniji odgojno-obrazovni objekt na području Samobora.

Za kvalitetnije obrazovanje
Naime, nakon desetljeća propadanja, potpuno je obnovljena zgrada nekadašnje škole u Langovoj u kojoj je u ponedjeljak počela nastava za 106 učenika prvih razreda u pet razrednih odjela Osnovne škole Bogumila Tonija, a dobrodošlicu su im zaželjeli i samoborska gradonačelnica Petra Škrobot te njezin zamjenik Petar Burić.

– Uređenjem tog objekta rasteretit će se prostor matične škole kojoj je prijetila treća smjena, jer godinama muku muči s nedostatkom prostora. Nismo htjeli da se to dogodi, jer naši učenici zaslužuju kvalitetno obrazovanje u adekvatnim prostorima. Proces obnove bio je izazovan s obzirom na to da su kompletni radovi izvođeni pod strogim nadzorom konzervatora, no uloženi trud i novac se isplatio, jer konačan rezultat je najmoderniji objekt za obrazovanje na području Samobora. Sigurna sam da će školarci, njihovi roditelji kao i djelatnici škole biti zadovoljni uvjetima za održavanje nastave u novom prostoru – izjavila je Petra Škrobot.

Ovim projektom ukupno je rekonstruirano i uređeno 1198 četvornih metara prostora opremljenog novim namještajem. U učionicama su postavljene pametne ploče, projektori i prijenosna računala, ugrađena je stropna rasvjeta te izveden sustav grijanja i hlađenja dizalicom topline. Sanirana je i fasada, ugrađeno dizalo kako bi se objekt prilagodio učenicima s invaliditetom, uređena je blagovaonica te dvorana za tjelesni, a u ograđenom dvorištu škole posađena su i stabla te je iscrtano parkiralište. Grad je ishodio sve potrebne dozvole od Ministarstva znanosti i obrazovanja za održavanje nastave u tom prostoru.

Uložili značajna sredstva
Uz to, Grad Samobor je uoči početka nove školske godine uložio znatna sredstva u uređenje ostalih školskih objekata, među kojima je i dvorana OŠ Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem, gdje je postavljen novi limeni krov te je potpuno preuređeno školsko igralište s novom podlogom te golovima. Novi krov ima i Područna škola Manja Vas, a onoj u Grdanjcima sanirano je rukometno igralište. Sanitarni čvorovi preuređeni su u OŠ Rude te OŠ Bregana koja je dobila i novouređeni podrumski prostor. U šest učionica OŠ Bogumila Tonija zamijenjena je stolarija, a u dvije postavljeni su novi podovi te oličeni zidovi. OŠ Samobor dobit će novu nadstrešnicu, a u sve navedeno uloženo je nešto više od milijun eura. 

ZGRADA će se prostirati na 2200 četvornih metara i niknut će na prostoru bivše vojarne, na zemljištu koje je darovao Grad Ministrica Nina Obuljen Koržinek obišla je gradilište Nova arhivska zgrada vrijedna 4 milijuna eura RADOVI napreduju planiranom dinamikom, a gradonačelnik Radić istaknuo je da je od devet čestica u IT parku zakupljeno njih šest, a u tijeku je i izrada pravilnika za zakup poslovnih ureda u središnjoj zgradi parka Otvorenje se očekuje sredinom siječnja iduće godine Poslovna zgrada pružit će priliku manjim IT tvrtkama da ojačaju SPORAZUM o suradnji na realizaciji izložbe radova Andyja Warhola potpisali su župan Nikola Dobroslavić i ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina Iz muzeja u Slovačkoj Fotografije i sitotisak Andyja Warhola na izložbi u Dubrovniku