Izbornik
Naslovnica Županije
Ministrica Nina Obuljen Koržinek obišla je gradilište

Nova arhivska zgrada vrijedna 4 milijuna eura

ZGRADA će se prostirati na 2200 četvornih metara i niknut će na prostoru bivše vojarne, na zemljištu koje je darovao Grad
Foto: Kristijan Toplak

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obišla je gradilište buduće nove zgrade Državnog arhiva u Virovitici, investicije vrijedne gotovo 4 milijuna eura. Gradnja arhiva provodi se u sklopu projekta "Unaprjeđenje digitalne infrastrukture i usluga javnog sektora razvojem nacionalnog arhivskog informacijskog sustava i jačanjem nacionalne mreže arhiva", a u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

– Ovdje govorimo o rješavanju jednog problema koji je Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju opterećivao godinama, a riječ je o nedostatnim spremišnim prostorima za arhivsko gradivo. To je za naše građane neizmjerno važno jer kada rješavaju imovinsko-pravne odnose dolaze po podatke o zemljišnim knjigama, a to su sve dokumenti koji se nalaze u arhivu. Osim u Virovitici, novi arhivski prostor dobit će još osam hrvatskih gradova. S Ministarstvom pravosuđa izradit će se i novi informacijski sustav koji će omogućiti digitalizaciju sveg tog arhivskog gradiva koje se tiče pravosudnih arhivskih materijala. I, naravno, tako će se olakšati i ubrzati našim građanima pristup tom gradivu – rekla je ministrica.

Nova zgrada Državnog arhiva u Virovitici prostirat će se na 2200 četvornih metara i niknut će na prostoru bivše vojarne, na zemljištu koje je Grad darovao za tu namjenu. Njenom gradnjom arhiv će dobiti 1200 kvadrata spremišnog prostora koji će moći primiti gotovo 9000 dužnih metara arhivskog gradiva. Osim spremišta, bit će uređeni uredski prostori, prostori za korištenje arhivskog gradiva i prostori namijenjeni javnim programima arhiva.

– U novi arhiv bit će premješteno cijelo arhivsko gradivo, odnosno dokumentacija svih ustanova s područja županije do 1990. godine, te će tako sve biti na jednom mjestu. Time dugoročno rješavamo smještaj arhiva. On će cjelokupnu uslugu podići na višu razinu – naglasila je ravnateljica Državnog arhiva u Virovitici Dijana Cenger.

Radovi bi trebali biti završeni u proljeće 2025. 

ŽUPAN Zagrebačke županije Stjepan Kožić ugovore je ovih dana uručio gradonačelniku Grada Vrbovca Denisu Kralju te načelniku Općine Bedenica Slavku Cvrlji najviše za za gradnju prometne i komunalne infrastrukture Gradovima i općinama 2,6 milijuna eura za 99 projekata U OPREMANJE nove i modernizirane Jedinice intenzivne skrbi uloženo je 800.000 eura iz Fonda solidarnosti Obnova Opće bolnice "Dr. Ivo pedišić" Sisak Modernizirana Jedinica intenzivnog liječenja UDRUGA za rad s mladima Breza događanja je premjestila u Valpovo, Đakovo, Beli Manastir i Ernestinovo Najveći kontinentalni obiteljski Festival Zemlja bez granica prvi se put održava izvan Osijeka