Izbornik
Naslovnica Gradovi Slatina
KULTURA

Zavičajni muzej Slatina bogatiji za 10-ak filmova

Foto: Slatina
Muzej je pokupio pohvale na nedavnoj filmskoj manifestaciji u Zagrebu

Prošle je godine, prvi put, Zavičajni muzej Slatina postao bogatiji za desetak filmova, što reklamnih, što dokumentarnih, i to je ono što je ovu slatinsku ustanovu, uz brojne izložbe, edukacije, prezentacije i različite evente, obilježilo tijekom 2022. Taj rad nije prošao nezamijećeno kod struke, što je Zavičajnom muzeju Slatina bio najljepši mogući dar tijekom prosinca, mjeseca vjere, nade, ljubavi, mira i, naravno, darivanja.

Dostupni na webu

Naime, Zavičajni muzej Slatina sudjelovao je početkom prosinca na filmskoj manifestaciji MUVI 09: muzeji – video – film, kao i na festivalu multimedijskih i web projekata MUVI LAB 2022, održanima u Zagrebu u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra. Predstavio se s dva filma iz ciklusa Muzejske tajne: Obitelj i predmeti i Povijest Zavičajnog muzeja Slatina, nastala u produkciji Zavičajnog muzeja Slatina pod režijskom palicom muzejske fotografkinje Nikoline Tomić.

Njihovim uradcima vidno su bili oduševljeni u Muzejskom dokumentacijskom centru te su put Slatine i slatinskog Zavičajnog muzeja uputili zahvale na sudjelovanju na spomenutoj manifestaciji koja je bila koncipirana kao susret muzeja, filma i multimedije gdje se nastojalo ukazati na raznolikost sadržaja nastalih u produkciji hrvatskih muzeja. Ujedno je i šira publika imala mogućnost upoznati se s multimedijskim sadržajima i prezentacijom muzejske građe, gdje se posebno istaknuo Zavičajni muzej Slatina.

Filmske uratke Zavičajnog muzeja Slatina može se pogledati na njihovim službenim web stranicama.

Kako prikazuju u Muzeju, film “Muzejske tajne: Obitelj i predmeti”, počinje ekspresivnim snimkama s nisko postavljenim svjetlom te kamerom koja snima s poda korake koji se kreću mračnim prostorom. Dok narator, kustos Muzeja Srđan Đuričić, priča povijest obitelji Freytag u ovom ambiciozno napravljenom kratkom filmu, dalje se izmjenjuju crno-bijele slike fotoalbuma koje su obogaćene, u dvostrukoj ekspoziciji s nebom, žitnim klasjem koje treperi, “stvarajući čudnu nostalgičnu atmosferu koja nam pomaže da se kao gledatelji vratimo u davno vrijeme o kojemu nam film priča”. Ovom dokumentarnom filmskom pričom predstavljeni su srebrni predmeti obitelji Freytag koji svjedoče o vremenu kada su na prostoru Slatine živjele srednjoeuropske obitelji koje su utjecale na kulturne promjene tog kraja, a film donosi i tragičnu ljudsku priču članova ove obitelji.

Inače, u slatinskom muzeju nalazi se set pribora za jelo koje je koristila obitelj Freytag, a riječ je o 12 žlica, 12 vilica, 11 noževa, 7 desertnih žlica, 6 žličica, 2 desertne vilice, 3 manja noža, 8 tabakera, 4 posudice za pepeo, dvije drške štapa i novčaniku. Predmeti su većinom izrađeni od srebra, a specifični su po ugraviranoj oznaci obitelji, slovu F.

Film “Muzejske tajne: Povijest Zavičajnog muzeja Slatina” ispričana je riječima naratora, također kustosa Muzeja Srđana Đuričića koji je vješto prikazao sve bitne činjenice vezane uz grad Slatinu i nastajanje Zavičajnog muzeja Slatine, vrativši se u povijest od 1982. godine. Zanimljivost ovom filmu, ističu u Muzeju, daje pozadina iza naratora, koji je sve vrijeme u srednjem ili bližem planu te u svojoj blagoj neoštrini i igri svjetla i sjene daje naslutiti razne ambijente i prostore u kojima je Muzej samo privremeno djelovao do svoje finalne destinacije.

Priprema se novi serijal

U Zavičajnom muzeju Slatina otkrivaju i kako su u tijeku pripreme za novi serijal Muzejskih tajni.

Zavičajni muzej Slatina osnovan je 1984. godine u sastavu Narodnog sveučilišta “Veljko Vlahović” kao institucija koja će nabavljati, čuvati, istraživati i prezentirati javnosti civilizacijska, kulturna i prirodna dobara s područja grada Slatine i općina Čađavica, Sopje, Voćin, Mikleuš i Nova Bukovica. Muzej je od svog osnutka prošao brojne razvojne faze, kako navode u toj ustanovi, a kao rezultat muzeološkog rada i istraživanja 2015. godine otvoren je stalni postav u kojem je prikazana tisućugodišnja povijest i bogata kulturna baština slatinskog kraja.

U Muzeju je i Spomen-soba Milka Kelemena. Naime, slatinski je muzej 1994. počeo formirati Zbirku Milka Kelemena s ciljem istraživanja i prezentacije djela i života jednog od najvažnijih hrvatskih skladatelja suvremene glazbe 20. stoljeća.