Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
SPLIT

Združene vojne postrojbe pokazale dostignute sposobnosti na ASDA 2019

1/10
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
U vojnoj vježbi ASDA 2019. sudjelovali su pripadnici Hrvatske ratne mornarice - Satnija mornaričko-desantnog pješaštva i prototip Obalnog ophodnog broda OOB-31 "Omiš", Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva s helikopterima Mi-8 i OH-58D Kiowa Warrior, Zapovjedništva specijalnih snaga i drugi

Združene vojne postrojbe u splitskoj su Vojarni "Admiral flote Sveto Letica Barba" hrvatskim i stranim izaslanstvima te predstavnicima organizatora i izlagača vojne izložbe ASDA 2019. pokazale dostignute sposobnosti Hrvatske vojske te dio proizvoda hrvatske obrambene industrije.

Stipendije za učenike zrakoplovne škole Budući zaposlenici HRZ-a Stipendije MORH-a za zrakoplovne tehničare: nakon škole osiguran im i posao

Ministar obrane Damir Krstičević ocijenio je da je tom vježbom Hrvatska vojska pokazala kako je moćna i respektabilna, a hrvatski vojnici spremni za izvršavanje svih zadaća.

Krstičević je novinarima rekao kako se intenzivno prikupljaju informacije za nabavu borbenih višenamjenskih aviona nakon što nije uspio prvi pokušaj kupnje od Izraela.

- Ova Vlada je odlučna nabaviti borbeni višenamjenski avion, on nam treba radi budućnosti i sigurnosti Hrvatske zauvijek. Imali smo prvi pokušaj, sada intenzivno prikupljamo sve informacije, istražujemo sve opcije s ciljem da u drugom pokušaju to pitanje riješimo - rekao je Krstičević odgovarajući na upit je li vojna izložba ASDA u Splitu prilika da se razgovara s nekim od proizvođača borbenih aviona koji su na njoj nazočni.

U vojnoj vježbi ASDA 2019. sudjelovali su pripadnici Hrvatske ratne mornarice - Satnija mornaričko-desantnog pješaštva i prototip Obalnog ophodnog broda OOB-31 "Omiš", Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva s helikopterima Mi-8 i OH-58D Kiowa Warrior, Zapovjedništva specijalnih snaga i drugi.

vojska radni strojevi i vojnici MORH pomaže u sanaciji nerazvrstanih cesta nakon poplava

Također, tom su prigodom pokazane i "inicijalne sposobnosti novoustrojene Satnije mornaričko-desantnog pješaštva", priopćeno je iz MORH-a. 

Na pokazanim vještinama i sposobnostima pripadnicima Hrvatske vojske čestitali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministri obrane Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Filipina, Gruzije, Kosova i Slovenije, zamjenik ministrice obrane Sjeverne Makedonije i zamjenik ministra obrane Albanije.

Kako se navodi u priopćenju, osvrnuvši se na uspjeh u svemu što su pripadnici HV-a pokazali unatoč vrlo teškim vremenskim uvjetima, ministar Krstičević čestitao je svim organizatorima i sudionicima vježbe.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

- Ništa ne može spriječiti Hrvatsku vojsku. Vojnici su pokazali združene sposobnosti, uvježbanost, spremnost za izvršenje svih zadaća. Ukratko, pokazali su da su moćni i respektabilni - istaknuo je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov je istaknuo kako je združena vježba bila splet već poznatih i potpuno novih sposobnosti Hrvatske vojske.

- ASDA je dobra prilika i da Hrvatska vojska vidi nove tehnologije koje će biti važne u vremenu pred nama - rekao je Šundov, ističući zadovoljstvo što su hrvatski vojnici opremljeni hrvatskim proizvodima.

Jastrebarsko, Dan grada Položeni vijenci Jastrebarsko slavi svoj dan u sjećanje kada je iz grada otišla jugoslavenska vojska

Predsjednik američke tvrtke-organizatora ASDA-e (TNT Production Inc) Justin Webb vježbu je ocijenio spektakularnom i profesionalnom.

- Siguran sam da ste svi ponosni na svoje vojnike - rekao je Webb.

Zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice komodor Damir Dojkić je istaknuo da je vrlo zadovoljan provedbom vježbe.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

- Već nebrojeno puta, Hrvatska vojska je pokazala da može djelovati u svim uvjetima, a ponovno u vježbi koju ste vidjeli i koja je tražila odgovor na vrlo zahtjevni scenarij - rekao je Dojkić.