Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Budući zaposlenici HRZ-a

Stipendije MORH-a za zrakoplovne tehničare: nakon škole osiguran im i posao

Stipendije za učenike zrakoplovne škole
Foto: Grad Velika Gorica
MORH je podijelio pedeset stipendija budućim zrakoplovnim tehničarima među kojima su i oni trećega i četvrtog razreda iz V. Gorice

Budući tehničari borbenih zrakoplova iz Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina potpisali su ugovor o stipendijama koje im dodjeljuje Ministarstvo obrane. Osim 23 zadarska učenika, priliku biti stipendist dobilo je i 27 velikogoričkih učenika trećih i četvrtih razreda. Tako su potpisivanjem ugovora učenici trećeg razreda pristali na mjesečnu isplatu u iznosu od 700 kuna, a za četvrtaše predviđen je iznos 800 kuna. Osim toga, nakon završetka školovanja učenicima je osiguran posao u postrojbama Hrvatskoga ratnoga zrakoplovstva.

Velika Gorica Siguran grad Broj kaznenih djela u Gorici ispod prosjeka države

Nove avione svi jedva čekaju

– Mogu sa zadovoljstvom reći da je ovaj projekt vrlo uspješan. Naime, poznato je da nova tehnika i nova tehnologija zahtijevaju mlade ljude, odnosno cijeli jedan novi sustav obrazovanja. Odaziv je iznimno dobar što pokazuje da interes mladih za zanimanja pilot i zrakoplovni tehničar iznimno raste s obzirom na to da Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ), MORH i Oružane snage nabavljaju novu, suvremenu tehniku – istaknuo je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, koji je učenicima i uručio stipendije. Zadovoljstvo je, dakako, izrazila i druga strana.

– Ponajprije očekujem da završim školu, da prođem sa što boljim prosjekom te da dobijem diplomu. Nakon toga očekujem temeljnu vojnu obuku te daljnju specijalizaciju u mojem tehničkom području zrakoplovnog tehničara. Velika želja mi je da se specijaliziram za helikoptere ili za nove borbene avione koje ćemo dobiti – rekao je Matija Luketić, učenik četvrtog razreda. Čini se da su novi avioni, koji su u procesu nabave, najveći mamac za učenike zrakoplovno-tehničke struke, a to je potvrdio i maturant Domagoj Vihordin, koji je izrazio želju da radi na novim vojnim avionima.

– Rad na novim avionima bit će izazovan za mene, ali nadam se da ću ga uspjeti prebroditi – rekao je Vihordin te dodao kako je itekako zahvalan Ministarstvu obrane i HRZ-u na prilici koju su im omogućili. Ravnatelj škole Vedran Šarac također je izrazio zadovoljstvo suradnjom škole i HRZ-a koja je počela polaskom učenika na praktičnu nastavu u Zrakoplovstvo.

Turpoljska kobasijada Trinaesta Turopoljska kobasijada Najbolji kobasičar: Najvažnije je sušenje na starom tavanu

Ponosan ravnatelj škole

– Suradnja je urodila plodom pa ovdje imamo pedeset učenika koji će danas-sutra biti zaposlenici HRZ-a. Naravno da ste se upustili u nešto gdje se trebate iskazati da biste zadovoljili sve ono što je potrebno, a nakon toga i proći temeljnu vojnu obuku. Vaš poziv je iznimno odgovoran i znajte da ćete imati punu podršku škole te se nadam da ćete vi nama pružiti tu istu podršku kada budete aktivni u HRZ-u – poručio je, ponosan na svoje učenike, ravnatelj Šarac svim stipendistima.

‘Čeka vas zanimljiv i dinamičan posao. Samo budite uporni’     

- Bit ćemo uz učenike na putu usvajanja specifičnih znanja i vještina vezanih za vojni poziv i, uvjeren sam, čvrst oslonac i potpora u razvoju njihove karijere zrakoplovnih tehničara. Zahvaljujem na potpori i roditeljima i zakonskim skrbnicima koji su prepoznali vrijednost koje pruža stipendiranje Ministarstva obrane. Siguran posao, mogućnost daljnjeg usavršavanja i razvoja profesionalne i vojne karijere samo su neke od pogodnosti koje donosi ovo zvanje. Stipendistima želim puno sreće u svladavanju nastavnog plana i programa. Budite uporni, budite znatiželjni jer vas čeka izazovan, i dinamičan posao. Želim vam dobrodošlicu u veliku obitelj pripadnika HRZ-a – poručio je zapovjednik Mikić.     

Priznanje obrtničke komore Zagreb Dan Obrtničke komore Zagreb Priznanje gradonačelniku i frizerki