Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Tematska sjednica o Karepovcu

Zoričić: Ono što se mjeri ne prelazi zadane vrijednosti, a nitko ne kaže mjeri li se sve

Tematska sjednica Gradskog vijeća o Karepovcu
1/9
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Krunoslav Capak, ravnatelj Hravtskog zavoda za javno zdravstvo rekao je kako je povremeno bilo povišenja amonijaka, ali ta kratkotrajna prekoračenja unutar 10 posto od granične vrijednosti ne štete zdravlju ljudi

Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o Karepovcu Nataša Molk iz IGH u ime projektanta iznijela je podatke kako je deponij zauzeo površinu od 26 hektara, visina mu je 50 metara, a trenutno se preslaguje postojeći otpad kako bi se oslobodila ploha na koju će se odlagati otpad do izgradnje Centra za upravljanje otpadom u Lećevici, ali u skladu sa zakonima.

Tomislav Ćorić Obilazak Ministar Ćorić na Karepovcu: Građani Splita mogu biti mirni

- Neugodni mirisi sada odlaze bez otplinjavanje. Projektom je predviđeno ako se dogode prekoračenje graničnih vrijednosti onda se radovi privremeno zaustavljanju ili se koriste kemijska sredstva. Mjerenje emisija se obavlja na gradilištu zbog pojave plinova koji mogu izazvati požare ili eksplozije - rekla je Molk.

Arsen Tonšić, u ime izvođača radova GT Tradea i Eurca, je naglasio da se pola stoljeća otpad odlaže u prostor, plinovi i procjedne vode nekontrolirano izlaze, a Split je imao sreće što nije došlo do eksplozije za vrijeme lanjskog požara.

- Stanje plinova se prati konstantno od početka sanacije. Na primjeru sumporovodika vidimo da je koncentracija od početka sanacije prepolovljena u odnosu na 2017. Imali smo nekoliko povećanih satnih vrijednosti merkaptana i amonijaka. Svakodnevno smo suočeni s dezinformiranjem, pitamo se čemu širenje panike. Neugodni mirisi ne predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi. Postoje mjere za slučaj prekoračenje dnevnih graničnih vrijednosti. Prva mjera je smanjenje opsega i intenziteta radova, potom prekid radova i prekiravanje ploha interntnim materijalom, a končano prskanje određenim kemikaljama. Niz gradova u Hrvatskoj i Europi je bilo izložen neugodnim mirisima za vrijeme sanacije svojih odlgališta - rekao je Tonšić.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hravtskog zavoda za javno zdravstvo rekao je kako je povremeno bilo povišenja amonijaka, ali ta kratkotrajna prekoračenja unutar 10 posto od granične vrijednosti ne štete zdravlju ljudi.

- Može se reći da u ovom trenutku nema opasnosti za zdravlje ljudi. Često se spominju dodatni parametri mjerenja onečišćenja zraka. U ovom trenutku za mjerenje dodatnih parametara nema potrebe - poručio je Capak.

Nino Vela Nino Vela: 'Odgovorni moraju reći zašto se iz Karepovca šire neugodni mirisi'

Pomoćnica ministra za inspekcijske poslove Snježana Hopp je rekla se povremeno povećava koncentracija amonijaka, naložili su Gradu dodatne mjere za smanjenje neugodnih mirisa i one se provode.

- Inspekcija će nastaviti raditi kontrolu, za sada se poštuje sve nalažemo - istaknula je Hopp nakon čega je uslijedila rasprava.

Ante Čikotić (MOST) je pitao po kojoj građevinskoj dozvoli se radi i zašto nije izdana okolišna dozvola. Istaknuo je kako se dva mjeseca nisu mjerili merkaptan i amonijak. S obzirom da je isnpekcija utvrdila nepravilnosti pitao je tko će odgovarati. Tražio je neovisne stručnjake koji će biti uključeni kroz građanski nadzor s obzirom da je povjerenje ljudi u struku poljuljano.

Marijana Puljak (Pametno) kaže kako su opravdane sumnje građana jer i u inspekcijskom zapisniku piše da projekt nije usklađen s nekim preporukama Ministarstva zaštite okoliša, ali da je svejedno to ministarstvo izdalo suglasnost.

-Tko je napravio greške u koracima i tko je odgovoran? - pita Puljak.

Ante Zoričić (Popravi grad) istaknuo je kako se struka pokazala kontradiktorna.

- Struka govori kako “ono što se mjeri ne prelazi dopuštene vrijednosti”, nitko od njih ne kaže kako se mjere svi plinovi koji se mjere na svjetskim odlagalištima otpada i kako po svim parametrima nema prekoračenja - poručio je Zoričić.

Petar Škorić (HDZ) koji je naglasio kako se ne treba stvarati panika.

Sanacija Karepovca Ravnateljica NZZJ u Splitu dr. Jasna Ninčević: 'Ne znamo što udišemo s Karepovca i je li to opasno'