Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Obnova aerodroma

Zračna luka Dubrovnik dobila novi terminal za dva milijuna putnika

Dubrovački terminal
1/12
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Na aerodromu očekuju da će do početka ovogodišnje ljetne sezone postupak preseljenja na novi terminal biti dovršen

Novi putnički terminal Zračne luke Dubrovnik u ponedjeljak je počeo s radom. U prvoj fazi uvođenja u rad novog terminala u Čilipima preseljen je prostor za prijavu putnika na let i prostor za zaštitni pregled putnika. Kako su naveli u ZL Dubrovnik, time se dosadašnja zgrada A, koja je, dok je trajala obnova terminala, služila za prijavu putnika na let, potpuno zatvara za promet putnika.

Na dubrovačkom aerodromu očekuju da će do početka ovogodišnje ljetne sezone postupak preseljenja biti te da će s radom započeti prošireni terminal.

Stari putnički terminal ZL Dubrovnik imao je kapacitet od 1,5 milijuna putnika godišnje, a novi terminal će moći opslužiti više od dva milijuna putnika. Taj je aerodrom lani opslužio nešto manje od dva milijuna putnika. Nova zgrada terminala ima četiri aviomosta kojima će putnici direktno ulaziti u zrakoplove iz zgrade.

Projekt obnove i dogradnje dubrovačkog aerodroma vrijedan je oko 250 milijuna eura, a većina sredstava osigurana je iz fondova EU. Osim novog terminala, projekt obnove aerodroma uključuje i obnovu uzletno-sletne staze, gradnju upravne zgrade, proširenje stajanke na zapad i istok, gradnju nove stanice za spasilačko-vatrogasne službe, terminala i hangara općeg zrakoplovstva...