Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveta Nedelja
Sveta Nedelja

Zurovec: Možda imamo potencijal za gradnju geotermalne elektrane

geotermalna energija
1/2
Foto: Damir Špehar/PIXSELL 13.02.2024., Veliko Korenovo - Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Sime Erlic i gradonacelnik Bjelovara Dario Hrebak obisli su Veliko Korenovo odnosno lokaciju zapocetih radova na busotini geotermalnog izvora energije Photo: Damir Spehar/PIXSELL
Na radionici održanoj u sklopu projekta istraživanja geotermalne vode na području Svete Nedelje zaključeno je i to da takvi izvori omogućuju stabilnu i pouzdanu opskrbu energijom, smanjujući ovisnost o fosilnim gorivima

Grad Sveta Nedelja provodi projekt pod nazivom "Izrada dokumentacije tijekom faze istraživanja geotermalne vode na području Svete Nedelje" s projektnim partnerima EFLA Consulting Engineers s Islanda te tvrtkom EKOPLODOVI iz Svete Nedelje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 372.000 eura od čega su bespovratna sredstva 316.200 eura odnosno 85 posto.

Održivi razvoj

Projekt se provodi od 13. travnja 2022. do 30. travnja 2024. a financiran je od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa "Energija i klimatske promjene". U sklopu projekta 21. ožujka 2024. održala se radionica na temu iskorištavanja geotermalne energije na području Svete Nedelje i Kutine. Geotermalni izvori omogućuju stabilnu i pouzdanu opskrbu energijom, smanjujući ovisnost o fosilnim gorivima i doprinoseći energetskoj neovisnosti država. Korištenje geotermalne energije pruža nisku emisiju ugljičnog dioksida, što pomaže u borbi protiv klimatskih promjena i očuvanju okoliša, dok istodobno osigurava pouzdan izvor energije za različite sektore poput industrije, poljoprivrede i domaćinstava.

Zamjenik veleposlanika Kraljevine Norveške Helge Klouman Marstrander istaknuo je kako EGP financijski mehanizam i Norveški financijski mehanizam pridonose smanjenju društvenih i gospodarskih nejednakosti u Europi.

– Korištenje geotermalnih izvora pruža održivu i nepresušnu energiju, smanjuje emisije stakleničkih plinova te potiče lokalni razvoj stvaranjem radnih mjesta i ekonomski rast. Nadam se da će Sveta Nedelja i Kutina u potpunosti iskoristiti svoje potencijale – rekao je Marstrander. Hafsteinn Helgason iz partnerske institucije EFLA Consulting Engineers naglasio je kako je ovo "početak duge avanture koja će donijeti nova radna mjesta, know-how i izvoz znanja".

Kao dio pripreme u sklopu projekta, već je izrađena "Studija geotermalnog potencijala istražnog prostora geotermalne vode "Sveta Nedelja–2" kojom je predviđeno da se geotermalna energija u Svetoj Nedelji iskorištava u industrijskoj zoni, u području turizma i poljoprivrede, a dosadašnji podaci pokazuju da bi se primjena mogla u budućnosti širiti i na stambena naselja i na industriju.

Veliki potencijal

– Cilj studije bio je određivanje lokacija novih geotermalnih bušotina, izradili smo i Idejni projekt bušotine Sveta Nedelja GT-2 na koji je Ministarstvo izdalo suglasnost. Svjesni smo svih prednosti koje bi nam geotermalna energija donijela za daljnji razvoj grada. Podržavamo tranziciju prema održivom energetskom modelu u skladu s smjernicama Europske unije i potičemo svijest o važnosti održivosti i ekološke odgovornosti potičući građane i industriju da prepoznaju prednosti čistih i obnovljivih izvora energije – istaknuo je gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec. Izrađen je i Idejni projekt bušotine Sveta Nedelja GT-2 na koji je Ministarstvo izdalo suglasnost. U tijeku je izrada projekta istražne bušotine i elaborata zaštite okoliša. Nakon toga projekti će se predati na ishođenje lokacijske dozvole.

– Moguće je da imamo potencijala za gradnju geotermalne elektrane što bi nam donijelo čistu energiju, a ulaganje nije veliko – naglasio je gradonačelnik Dario Zurovec.

storyeditor/2024-03-22/drzavna.jpg Aplikacija sadrži sve predmete više i niže razine I ove godine omogućene besplatne ePripreme za polaganje državne mature storyeditor/2024-02-26/kokolingo-1.jpg Online terapije i individualizirani programi Sveta Nedelja financira logopedske vježbe za djecu storyeditor/2024-02-26/pisanice.jpg Pravo na uskrsnicu imaju svi oni s prebivalištem u Svetoj Nedelji Uskrsnice rastu s 35 na 50 eura, cenzus podignut na 465 eura