Izbornik
Naslovnica Općine
Počinje 30. rujna i trajat će sve do 28. listopada

Baranja drugi put otvara vrata za sve ljubitelje baranjske kuhinje

TIJEKOM Mjeseca baranjske kuhinje sudionici radionica će među svoje recepte staviti i jela poput perkelta od soma, turos teszta, glupana i trganca, zavezanaca i drugih
1/4
Foto: Bilje
U Mjesecu baranjske kuhinje na pitoresknim baranjskim lokacijama nastupat će baranjski chefovi, čuvari tradicije i poznavatelji baranjske kuhinje

Listopad u Baranji rezerviran je za gastronomske užitke, i to zahvaljujući manifestaciji Mjesec baranjske kuhinje tijekom kojega će na pitoresknim baranjskim lokacijama nastupati baranjski chefovi, čuvari tradicije i poznavatelji baranjske kuhinje. Riječ je o relativno novoj manifestaciji koja se održava drugi put, a cilj je otvarati vrata Baranje za sve ljubitelje baranjske kuhinje i one koje žele naučiti vještine pripreme autentičnih baranjskih jela.

U dvorištu chefice
Mjesec baranjske kuhinje počinje 30. rujna i trajat će sve do 28. listopada, a prvog dana domaćin će biti Stipo Golubov iz Gajića, koji će prisutne upoznati s pripremom ovčjeg paprikaša. Dan nakon toga, u nedjelju 1. listopada, vrata svog dvorišta otvara poznati chef Šandor Juhas u Zmajevcu, gdje će se kuhati pileći paprikaš i trganci.

Tijekom čitavog Mjeseca baranjske kuhinje sudionici radionica moći će zapisati u svoje bilježnice s receptima tajne sastojke i jela neobičnih imena, poput perkelta od soma, turos teszta, glupana i trganca, zavezanaca i drugih ribljih, mesnih, ali i vegetarijanskih delicija, uz savjete chefova Bake Bele iz Kopačeva te Bobana Đurića iz Društva prijatelja baranjskih starina Šokačka kuća u Topolju. U Čemincu, kod chefa Stipe Dumančića, održat će se radionica za ponavljače, radionica pripreme baranjskog ljutog čobanca. Mjesec baranjske kuhinje zaokružuje baranjski gastrohedonizam u raskošnom dvorištu chefice Kristine Perković, koja će zatvoriti ovaj uzbudljivi gastromjesec s pripremom kraljevske teletine ispod peke. Iza projekta u organizaciji stoje TZ Općine Bilje – Kopački rit, TZ Baranje i TZ Draž. Projekt financira Hrvatska turistička zajednica.

Ovo nije jedina manifestacija ove vrste u Baranji, naime, TZ Općina Bilje – Kopački rit veoma je aktivna po pitanju organizacije pa se tako povodom Dana sela Luga ove godine u Lugu održava tradicionalni Paprika fest od 30. rujna do 1. listopada. Kao i prijašnjih godina, festival će okupiti brojne izlagače paprike i ostalih domaćih proizvoda, kroz ponudu hrane i pića predstavit će se i lokalna gastronomija, a kroz ples i pjesmu kulturno-povijesno nasljeđe ovoga slikovitoga kraja.

Oboreni rekordi
Ne treba zaboraviti ni iznimno posjećenu manifestaciju Ribarski dani u Kopačevu koja se održala sredinom rujna. Trodnevna gastronomsko-zabavna manifestacija još je jednom oborila rekorde kada je u pitanju broj posjetitelja, njih gotovo 16 tisuća. Svi su imali priliku uživati u okusima šarana na rašljama, fiš paprikaša i ostalih ribarskih delicija tog kraja, kao i glazbi nekih od najpoznatijih hrvatskih izvođača. Kopačani ove dane doživljavaju kao priliku za promociju tradicije i seoskog turizma. Manifestacija je ove godine okupila najveći broj izlagača domaćih proizvoda, od hrane i pića do suvenira. 

Pobjednica Eva Gal Čestitao i župan Svjetska prvakinja Eva Gal stigla kući ISTOG DANA u Osijeku su otvoreni radovi na obnovi zračne luke i zatvoreni radovi na obnovi glavne zgrade željezničkog kolodvora Generator gospodarske i ekonomske promjene Za obnovu putničkog terminala Zračne luke Osijek 11,3 milijuna € Karlovački gradonačelnik Damir Mandić najavio je da će u idućem razdoblju odraditi sastanke, točnije njih 38, sa svim mjesnim odborima i četvrtima kako bi se vidjelo koji su projekti prioritet Ujedinjuje lokalnu zajednicu Karlovac kroz KAkvart daje 93.000 eura za 15 projekata diljem grada