Izbornik
Naslovnica Općine
Novi zamah turizmu

Biciklističke staze spajat će prirodnu i kulturnu baštinu Općine Bilje

Biciklističke staze
1/2
Foto: OPĆINA BILJE
Ulažemo i u popratnu biciklističku infrastrukturu zajedno s našim partnerima, ističe načelnik Željko Cickaj

Razvoj cikloturizma jedan je od strateških ciljeva Općine Bilje pa Općina Bilje i Turistička zajednice općine Bilje ulažu u jačanje cikloturizma i proširenje uređenih biciklističkih staza, čime se obogaćuje turistička ponuda i promiče zdrav način života.

Stanice za popravak
Cilj je izgraditi mrežu biciklističkih staza unutar općine, a prva je faza završena i odnosi se na rekonstrukciju biciklističke staze Biljska cesta, gdje je izgradnjom ovakve infrastrukture, u duljini od četiri kilometra, došlo do povezivanje ruralnog područja s gradom.

– Općina Bilje planira nastavak ulaganja u biciklističku infrastrukturu te je trenutačno u fazi pripreme i izrade projektna dokumentacija za proširenje mreže biciklističkih staza do prijemnog centra Parka prirode Kopački rit. Sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije iznose oko 100.000 eura, a njih smo osigurali iz EU fondova. Sama realizacija biciklističke staze do prijemnog centra planirana je sredstvima EU fondova, a početak radova očekujemo u sljedećoj godini. Riječ je o potezu od također četiri kilometra – navodi Željko Cickaj, načelnik Općine Bilje.

U planu im je, nastavljaju, izgraditi biciklističku stazu do Zlatne Grede i povezati je sa sadržajima ekocentra Zlatna Greda. Naime, osim što olakšavaju mobilnost mještana, nove biciklističke staze daju novi zamah turizmu. Cikloturizam je sve popularnija grana turizma, a upravo bicikliranje kroz prirodne ljepote Kopačkog rita i Baranje dovodi u ovaj kraj bicikliste iz cijele regije.

– Osim izgradnje samih biciklističkih staza, ulažemo i u popratnu biciklističku infrastrukturu, zajedno s našim partnerima. Tu je potrebno istaknuti suradnju s Osječko-baranjskom županijom koja nam je postavila odmorište za bicikliste na samom ulazu u općinu te postavila nekoliko stanica za popravak bicikala na pojedinim punktovima diljem općine – Bilje, Kozjak, prijemni centar. Također, kroz projekt Wild Danube Tour nabavljeno je 10 električnih i 10 mehaničkih bicikala koji se mogu unajmiti u Turističkoj zajednici Općine Bilje – kaže načelnik.

Atraktivna destinacija
– Da smo atraktivna destinacija za razvoj cikloturizma, govore i brojne biciklističke rute koje se nalaze na području općine Bilje, kao što su biciklistička staza od Osijeka do Bilja, Panonski put mira, Eurovelo 6 – Dunavska ruta, biciklistička staza Amazon of Europe ili Baranja Greenways. U samom kreiranju trasa, osim zakonskih pretpostavki koje moramo ispuniti po pitanju sigurnosti, želimo kreirati trase na način da se promoviraju kulturna i prirodna baština kojom općina obiluje – zaključuje Cickaj.

Inače, nova biciklistička staza koja će voditi do prijemnog centra Parka prirode Kopački rit prolazit će uz dvorac Eugena Savojskog u središtu Bilja. U planu je obnova dvorca, a najvredniji je to projekt na prostoru Općine Bilje.

Biljski dvorac danas je tek blijeda slika nekadašnjeg zdanja. Ideja o njegovoj obnovi seže više od desetljeća unatrag. Prije pet godina riješeni su imovinsko-pravni odnosi pa tom građevinom danas upravljaju Općina Bilje i Osječko-baranjska županija. Nedavno je učinjen veliki korak prema njegovoj skorašnjoj rekonstrukciji – završena je, naime, interpretacijska studija prostora dvorca. Obnova se procjenjuje na više od 100 milijuna kuna, a nastat će tako Ars Eugenium – nova turistička atrakcija na istoku Hrvatske koja otkriva pregršt zaboravljenih ili neispričanih priča.

Ključ je povezati i gastro ponudu i smještaj...

Svakako je jedan od glavnih uvjeta za razvoj cikloturizma kvalitetna infrastruktura, no potrebno je povezivanje svih dionika u turizmu, od kulturnih institucija do OPG-ova, ističu u Općini Bilje.

– Važno je cikloturizam sinergijski povezati s turizmom ostalih pratećih uslužnih i turističkih komponenti. Dakle, osim uživanja u predivnom krajoliku, turistu treba pružiti i kvalitetnu biciklističku infrastrukturu, ali i dobru gastronomsku ponudu, kvalitetan smještaj te kulturne i druge znamenitosti. Općina Bilje posjeduje sve te potencijale koje je potrebno pametno promovirati i privući veći broj cikloturista – kažu u Općini.

ŽUPAN sisačko-moslavački Ivan Celjak ističe da su 30. godišnjicu osnivanja županije dočekali na gradilištima diljem županije na kojima su radovi u punom jeku Intervju sa županom Ivanom Celjakom Znali smo prepoznati priliku za novi početak i razvoj županije Našim sugrađanima sada je jasno zašto smo proteklih tjedana prevozili razbijene automobile po gradu – nismo otvarali autootpad, već smo vježbali za natjecanje Jaskanski DVD u jakoj konkurenciji s profesionalcima postigao veliki uspjeh na natjecanju Nismo otvarali autootpad, već smo tjednima vježbali za natjecanje PROJEKT obuhvaća Gundulićevu, Vukovarsku, Stepinčevu, Sljemensku, Kolodvorsku i Kapelsku ulicu te dio Višnjevca Poboljšanu uslugu će izravno osjetiti 7500 građana Osijek dobiva 30 km nove vodoopskrbne i kanalizacijske mreže