Izbornik
Naslovnica Gradovi
Poboljšanu uslugu će izravno osjetiti 7500 građana

Osijek dobiva 30 km nove vodoopskrbne i kanalizacijske mreže

PROJEKT obuhvaća Gundulićevu, Vukovarsku, Stepinčevu, Sljemensku, Kolodvorsku i Kapelsku ulicu te dio Višnjevca
1/3
Foto: Grad Osijek
Potpisani su ugovori o rekonstrukciji i gradnji u sklopu projekta Osijek 4. Gubici vode smanjit će se za čak 25 posto, ugradit će se i daljinsko očitanje vodomjera i povećati sigurnost u vodoopskrbi i odvodnji

Ugovori o rekonstrukciji i gradnji vodovodne i kanalizacijske mreže u sklopu projekta Osijek 4 u ponedjeljak su u nazočnosti gradonačelnika Osijeka Ivana Radića potpisani s predstavnicima izvođača radova.

Osijek će dobiti oko 30 kilometara nove i rekonstruirane vodoopskrbne i kanalizacijske mreže, gubici vode smanjit će se za čak 25 posto, a ugradit će se i daljinsko očitanje vodomjera te povećati pouzdanost i sigurnost u vodoopskrbi i odvodnji, rečeno je na konferenciji za novinare.

Novac iz EU
– Projekt je to vrijedan 21,8 milijuna eura, a poboljšanu uslugu će izravno osjetiti čak 7500 naših sugrađana. Projekt obuhvaća Gundulićevu, Vukovarsku, Stepinčevu, Sljemensku, Kolodvorsku i Kapelsku uilicu te dio Višnjevca. Novac smo osigurali kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, a ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je s Hrvatskim vodama u studenome prošle godine. Projekt s 80 posto iznosa sufinancira Europska unija, a sa po 10 posto Hrvatske vode i Vodovod Osijek – rekao je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

– Radovi će prvo početi u Višnjevcu gdje se grade novi kilometri mreže, a planirani početak je u srpnju. Uz taj veliki projekt, u posljednje dvije godine u Osijeku smo rekonstruirali 8,4 kilometra vodoopskrbne mreže te 3,4 kilometra kanalizacijske mreže. Vrijednost tih radova, u Cvjetkovoj, Čvrsničkoj, Svilajskoj, Hadrijanovoj, Istarskoj, Psunjskoj, Kalničkoj, Kanižlićevoj, u Tvrđi, na Sjenjaku i u Stadionskom naselju iznosi oko 7,7 milijuna eura – dodao je gradonačelnik.

Podsjetio je da se u Osijeku gradi i najmoderniji pročistač otpadnih voda u Hrvatskoj vrijedan 37,8 milijuna eura, koji je trenutačno u fazi probnoga rada. I taj je projekt sufinanciran europskim sredstvima, i to u iznosu od 73 posto, dok je 10 posto financirano iz državnoga proračuna te 10 posto sredstvima Hrvatskih voda. Preostalih sedam posto osiguravaju Grad Osijek i Općina Čepin.

– To je najveći i najsloženiji takav sustav u Hrvatskoj, a zbrinut će sve otpadne vode sa šireg područja Osijeka, odnosno osjetljivo područje dunavskog slijeva, čime ćemo zaštititi Dravu. Vodoopskrbni sustav Osijeka obuhvaća 770 kilometara vodovodne i 485 kilometara kanalizacijske mreže. To je cestovna udaljenost kao od Osijeka do Münchena, velik i složen sustav čije održavanje i modernizacija koštaju. Stoga su nam vrlo bitna ta sredstva – rekao je gradonačelnik Radić.

Pokazatelj uspješnosti
Predsjednik Uprave Vodovoda Osijek Marko Eljuga rekao je da je projekt Osijek 4 pokazatelj uspješnosti osječkog Vodovoda, koji je po povučenim sredstvima EU među najboljima u Hrvatskoj. Objasnio je da se projekt sastoji od šest elemenata, od kojih se pet odnosi na izvođenje radova, a jedan na nadzor.

– Planirano je da radovi u Višnjevcu počnu početkom srpnja, a svi izvođači radova izradit će elaborat prometa koji će biti usklađen s prometnom regulacijom u gradu. Osigurat ćemo alternativne pravce kretanja te građane, koje molim za strpljenje, redovito preko medija o tome obavještavati – istaknuo je Eljuga.

Od jeseni vrtić će imati 10 grupa, za razliku od prošlogodišnjih 9, a novooformljena grupa bit će smještena u prikladan prostor Dječji vrtić Zvončić bilježi rast broja upisanih Svako dijete s oba zaposlena roditelja imat će mjesto u vrtiću PRIJE sastanka premijer Andrej Plenković posjetio je i grupaciju Đuro Đaković Sastanci u Slavonskom Brodu Županijski proračuni su rasli, više je novca za razvojne projekte TRADICIONALNO je gospodarstvo Osječko-baranjske županije izvozno orijentirano pa je u 2022. godini ostvaren i rekordni izvozni rezultati od 8,2 milijarde kuna, što je rast od 22,34 posto u odnosu na prošlogodišnjih 6,7 milijardi kuna izvoza Registar godišnjih financijskih izvještaja Gospodarstvo Osječko-baranjske županije ponovno srušilo rekorde