Izbornik
Naslovnica Županije
Registar godišnjih financijskih izvještaja

Gospodarstvo Osječko-baranjske županije ponovno srušilo rekorde

TRADICIONALNO je gospodarstvo Osječko-baranjske županije izvozno orijentirano pa je u 2022. godini ostvaren i rekordni izvozni rezultati od 8,2 milijarde kuna, što je rast od 22,34 posto u odnosu na prošlogodišnjih 6,7 milijardi kuna izvoza
1/3
Foto: OBŽ
Ukupni prihodi ostvareni su lani u rekordnom iznosu od 39,82 milijarde kuna, što je povećanje od 6,3 milijarde u odnosu na također rekordnu 2021. godinu

Prema podacima iz Registra godišnjih financijskih izvještaja koje je objavila Fina, poduzetnici s područja Osječko-baranjske županije u 2022. godini ostvarili su izvanredne poslovne rezultate. Nakon iznadprosječne 2020. i 2021. godine, novi rekordni rast u 2022. godini jasan je dokaz pozitivnog razvojnog smjera i cjelokupne vrijednosti gospodarskih subjekata.

Rekordi u turizmu
Financijsko izvješće za 2022. godini predao je ukupno 6421 poduzetnik, odnosno 287 poduzetnika (4,68 posto) više u odnosu na 2021. godinu. Ukupni prihodi ostvareni su u rekordnom iznosu od 39,82 milijarde kuna, što je povećanje od 6,3 milijarde (18,82 posto) u odnosu na također rekordnu 2021. godinu.

Dobit razdoblja ostvarena je u iznosu od 2,4 milijarde kuna, što je za 571 milijun (31,12 posto) više nego 2021. godine, čime je Osječko-baranjska županija potvrdila peto mjesto po uspješnosti, iza Grada Zagreba, Istarske, Zagrebačke i Primorsko-goranske županije. Značajan je ovo rezultat za Osječko-baranjska županiju, posebice u kontekstu činjenice da su nakon razdoblja pandemije u 2022. godini ostvareni rekordni turistički prihodi, što je zasigurno imalo pozitivan utjecaj na financijske rezultate županija jadranske Hrvatske.

Gospodarstvo Osječko-baranjske županije tradicionalno je izvozno orijentirano te su 2022. godine ostvareni i rekordni izvozni rezultati od 8,2 milijarde kuna, što je rast od 22,34 posto u odnosu na prošlogodišnjih 6,7 milijardi kuna izvoza. Rekordno visoka zaposlenost i rekordno niska nezaposlenost, kontinuiran rast broja obrta te povećanje prosječne mjesečne neto plaće, ističe se, dodatni su pozitivni pokazatelji snažnog gospodarskog rasta.

Doprinos pozitivnim rastućim trendovima dala je i Osječko-baranjska županija, provodeći niz projekata i programa.

Razvojna politika
– Kroz svoju razvojnu politiku, ali i kroz konkretne projekte poticanja poduzetništva, poljoprivrede i turizma, Osječko-baranjska županija stvara stimulativno okruženje za daljnji napredak cjelokupnog gospodarstva. Izgrađena poslovna infrastruktura – Regionalni distribucijski centar za voće i povrće te novi Gospodarski centar zasigurno će dodatno unaprijediti poslovnu klimu te biti vjetar u leđa ne samo poduzetnicima iz naše županije nego i šireg okruženja. Uz ulaganje u sustave navodnjavanja, izgradnju komunalne, prometne i društvene infrastrukture te poboljšanje gospodarskih i socijalnih uvjeta, Osječko-baranjska županija postaje stimulativno mjesto za poslovanje i ugodno mjesto za življenje što potvrđuje i dolazak velikih investitora na područje naše županije – rekao je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije.

U Međimurskoj županiji ni do sada nije bilo prireza, a gospodarsku sliku čini 3748 vrijednih poduzetnika Gospodarsko-socijalno vijeće o poreznoj reformi "Nema potrebe za povećanjem poreza" Zbog Ivanjskog krijesa, manifestacije koja traje već više od 240 godina, na obale rijeke Kupe dođe na tisuće posjetitelja Dolazi i grupa Kraljevskih bubnjara iz Burundija Karlovac poziva sve na Zvjezdano ljeto kojim slavi 444. rođendan Vinkovačke gradske vlasti ističu sve bolje rezultate u gospodarstvu Vinkovačko gospodarstvo je i u 2022. bilježilo snažan rast prihoda tvrtki, dobiti i broja zaposlenih Jedini smo potpore vezali uz obvezu povećanja plaća