Izbornik
Naslovnica Gradovi
Vinkovačko gospodarstvo je i u 2022. bilježilo snažan rast prihoda tvrtki, dobiti i broja zaposlenih

Jedini smo potpore vezali uz obvezu povećanja plaća

Vinkovačke gradske vlasti ističu sve bolje rezultate u gospodarstvu
Foto: Branimir Bradarić
Svaka uložena kuna višestruko se vrati jer vinkovačko gospodarstvo iz godine u godinu rekordno raste, rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić

Prema podacima iz gradske uprave, vinkovačko gospodarstvo je u 2022. godini zabilježilo rekordne brojke, rasli su prihodi tvrtki, dobit i broj zaposlenih. Među hrvatskim gradovima koji se nalaze u samom vrhu po izdvajanju za subvencije obrtnicima su Vinkovci koji su, promatramo li trend povećanja izdvojenih sredstava za potpore obrtnicima u apsolutnim brojkama, na visokom drugom mjestu s povećanjem od 1,3 milijuna kuna, s 2,1 milijun u 2020. godini na 3,4 milijuna kuna u 2021. Gledaju li se izdvajanja za obrtnike per capita, Vinkovci su na šestom mjestu, a po ukupno izdvojenim sredstvima u odnosu na veličinu gradskog proračuna također su na visokom sedmom mjestu.

– Svaka uložena kuna višestruko se vrati jer vinkovačko gospodarstvo iz godine u godinu rekordno raste. U tim trenutcima od presudne je važnosti bila pomoć države, ali i mi smo morali uskočiti i pridonijeti koliko smo mogli. Posebno je bilo važno očuvati radna mjesta i standard građana, a u tom bih kontekstu izdvojio kako smo jedini grad u Hrvatskoj koji je svoje potpore za postojeće poslovne subjekte vezao uz obvezu povećanja plaća zaposlenicima za 10% na godišnjoj razini. Povećana izdvajanja obuhvatila su i nove poduzetnike kojima smo potporama željeli olakšati ulazak u poduzetničke vode – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Prema podacima Fine za taj period, u Vinkovcima je neto prosječna mjesečna plaća u tvrtkama porasla s 3999 kuna iz 2017. na 5026 kuna u 2021. godini, što čini rast od visokih 25,7%. Vinkovci su u 2021. imali 146 tvrtki više u odnosu na 610, koliko ih je postojalo recimo 2017. godine. Bilježi se i rast izvoza za 30% te rast trgovinskog salda na čak 93,1%, odnosno 196,3 milijuna kuna. Ukupno gledajući prihode vinkovački tvrtki, oni su u 2021. godini došli na rekordnih 5 milijardi i 620 milijun kuna, što je za 42,7% više u odnosu na 2017.

Pravo na stipendiju moći će ostvariti studenti koji će upisati prvu godinu spomenutih studija. Stipendije će biti dodijeljene u obliku jednokratne financijske pomoći u visini od 968 eura Stvaranje kvalitetnog i stručnog kadra Sveučilište dobilo novi laboratorij, a studenti još 20 dodatnih stipendija Prijavilo se ukupno 167 ekipa a natjecale su se u šahu, pikadu, belotu i potezanju užeta u muškoj i ženskoj disciplini, kažu organizatori. Najviše uspjeha imali su umirovljenici iz Pisarovine 28. Sportski susreti umirovljenika Natjecanje umirovljenika: Svojim radom i trudom ste nas zadužili Zaštita okoliša Ugovori s 14 udruga za ekološke projekte