Izbornik
Naslovnica Županije
Gospodarsko-socijalno vijeće o poreznoj reformi

"Nema potrebe za povećanjem poreza"

U Međimurskoj županiji ni do sada nije bilo prireza, a gospodarsku sliku čini 3748 vrijednih poduzetnika
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Ovom reformom povećat će se minimalna plaća, što je pohvalno, no značajnih promjena neće biti – kazao je predsjednik GSV-a Elvis Novak

Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji raspravljalo je o poreznoj reformi i njezinu utjecaju na gospodarstvo te kretanju na tržištu rada u Međimurskoj županiji. Predsjednik GSV-a Elvis Novak rekao je da je Vlada predstavila novi krug porezne reforme u sklopu kojeg se jedinicama lokalne samouprave ukida prirez, s primjenom od 1. siječnja 2024. Općine i gradovi sami će moći povećati iznos poreza na dohodak i tako kompenzirati prihod od prireza.

– Ovom reformom povećat će se minimalna plaća, što je pohvalno, no značajnih promjena neće biti – kazao je Novak. Župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je da je Međimurje jedina županija u Hrvatskoj u kojoj ni jedna općina i grad nemaju prirez, što znači da u onom dijelu na koji lokalna samouprava može utjecati postoji maksimalno porezno rasterećenje.

– Izvorni proračun i dalje koristimo za pomoć građanima kroz niz potpora učenicima i njihovim roditeljima, umirovljenicima, studentima i udrugama, a kapitalne projekte realiziramo uspješnim korištenjem europskih sredstava. Novim Zakonima predviđa se mogućnost općinama i gradovima da sami propišu visinu porezne stope poreza na dohodak. No smatram da nema potrebe da se on poveća te u tom smjeru ide i preporuka prema općinama i gradovima – kazao je župan. Dopredsjednik GSV-a Ivan Senčar pozdravlja svaku vrstu rasterećenja poslodavaca, uz upozorenje da je ipak riječ o kozmetičkim mjerama.

– Iznijeli smo niz prijedloga u ime Hrvatske udruge poslodavaca, no naša rješenja nisu prihvaćena – dodao je. Fina je objavila gospodarske podatke poslovanja za 2022. i međimurski poduzetnici bolji su nego godinu ranije.

– U ukupnim podacima Međimurska županija je u sredini ljestvice, no treba uzeti u obzir da ovdje nema sjedišta velikih multinacionalnih tvrtki. Našu gospodarsku sliku čini 3748 vrijednih poduzetnika te je sredina ljestvice sjajan rezultat u kontekstu veličine županije, broja stanovnika, broja poduzetnika, broja radnih mjesta i veličine županije – rekao je župan Posavec.

Zbog Ivanjskog krijesa, manifestacije koja traje već više od 240 godina, na obale rijeke Kupe dođe na tisuće posjetitelja Dolazi i grupa Kraljevskih bubnjara iz Burundija Karlovac poziva sve na Zvjezdano ljeto kojim slavi 444. rođendan Vinkovačke gradske vlasti ističu sve bolje rezultate u gospodarstvu Vinkovačko gospodarstvo je i u 2022. bilježilo snažan rast prihoda tvrtki, dobiti i broja zaposlenih Jedini smo potpore vezali uz obvezu povećanja plaća Vinatlon – manifestacija za koju se traži čaša više! Guranje bačve uzbrdo, rashlađena vina, najbolji vinari i obilazak vinske ceste