Izbornik
Naslovnica Gradovi
Dolazi i grupa Kraljevskih bubnjara iz Burundija

Karlovac poziva sve na Zvjezdano ljeto kojim slavi 444. rođendan

Zbog Ivanjskog krijesa, manifestacije koja traje već više od 240 godina, na obale rijeke Kupe dođe na tisuće posjetitelja
1/4
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
U sklopu manifestacije koja traje od Ivanjskih krijesova 23. lipnja do Dana grada 13. srpnja bit će širom grada održano stotinu programa; koncerata, izložbi, festivala, sportskih susreta, radionica za djecu...

I ove godine Karlovčani i njihovi gosti mogu uživati u manifestaciji Zvjezdano ljeto kojom Karlovac slavi svoj rođendan. Manifestacija će početi 23. lipnja otvorenjem ispred Gradskog kazališta Zorin doma, zatim nastupom Sandre Bagarić, a potom programom Ivanjskih krijesova, manifestacije koja u Karlovcu traje već više od 240 godina i zbog koje na obale rijeke Kupe dođu tisuće građana i gostiju. Programi traju sve do rođendana grada Karlovca, 13. srpnja, koji će biti proslavljen rođendanskim balom na kojem će 444 plesna para zaplesati gradu slavljeniku u čast, a potom će se moći uživati u koncertu Jelene Rozge.

Besplatna događanja
Tijekom tri tjedna karlovačke ulice, trgovi, parkovi i sportski tereni postat će mjesta susreta na kojima će se održavati raznovrsni festivali i brojni pojedinačni programi, koncerti, izložbe, sportska natjecanja i zabavno-edukativne radionice za najmlađe. Pripremljeno je stotinjak programa za djecu i odrasle, a svi su programi za posjetitelje besplatni.

- Zvjezdano ljeto nastalo je prije pet godina, kada smo sve što je i prije organizirano za rođendan grada zaokružili pod taj nazivnik, ima u sebi domaći, karlovački štih, ali već se vidi da će vrlo brzo postati manifestacija poznata puno šire od samog Karlovca. Naš je grad velika pozornica, to trebamo iskoristiti i na tome raditi. Vjerujem da je ova naša karlovačka priča nešto vrijedno, nešto čime se možemo ponositi i uvjeren sam da će naši sugrađani i gosti uživati u brojnim programima. Zahvala svima koji su pripremali ovogodišnje Zvjezdano ljeto - kazao je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

Nekoliko festivala koji se održavaju u sklopu Zvjezdanog ljeta već tradicionalno okupljaju mnogo posjetitelja. Jedan od njih je Open Air Tribute Band Festival koji će trajati od 29. lipnja do 1. srpnja i u Karlovac dovesti vjerne interpretatore legendarnih grupa Guns'n'Roses, Rolling Stones i ABBA. Tu je i 10. Karlovački kazališni festival i jubilarna, 10. Flautistička akademija koja u Karlovac dovodi svjetski poznate flautiste.

- U sklopu KKF-a i Flautističke akademije bit će održano osam kazališnih predstava i osam koncerata diljem grada; od Glazbenog paviljona, Šanca, Staroga grada Dubovca, Zorin doma, splavi na Kupi kod Veslačkog kluba. Karlovački kazališni festival ugostit će HNK Ivan pl. Zajc iz Rijeke, Kerekesh teatar, Kazalište Moruzgva, Kazalište Tragači i B-glad produkciju s predstavama koje su obilježile ovu kazališnu sezonu. Tu su i koncerti polaznika Glazbene škole, zatim poznatog Mateja Meštrovića, Maje Posavec, brojnih zborova i klapa i ostalih izvođača – pojasnila je Irena Božičević, ravnateljica Gradskog kazališta Zorin dom. Iznimno je popularan i Međunarodni festival folklora i festival Okusi svijeta u sklopu kojeg će u Karlovcu nastupiti plesači iz Gruzije, Turske, Španjolske, Indonezije, Burundija i Sjeverne Makedonije. Osim uživanja u njihovj tradicionalnoj glazbi, plesu i kostimima, moći će se kušati i njihova tradicionalna jela.

Okusi svijeta
Ovo je 24. MFF i četvrti festival Okusi svijeta koji je dao dodatnu vrijednost Festivalu. Imali smo prilike tijekom svih tih godina ugostiti čak 119 grupa iz cijelog svijeta, s više od 3000 sudionika iz 60-ak zemalja. I ove ćemo godine vidjeti i upoznati neke nove izvođače i kulture, a posebnost je dolazak grupe Kraljevskih bubnjara iz Burundija – naveo je Željko Štajcer, direktor Međunarodnog festivala folklora.

Ljubitelji plesne umjetnosti uživat će u ljetnoj ediciji Karlovac Dance Festivala i izvedbama suvremenog plesa domaćih i inozemnih plesnih grupa, dok će Festival dobre zabave ArtiKA, PARKIRANJE i Zeleni festival spojiti različite umjetnike i izričaje na raznovrsne, edukativne, urbane teme i radionice za građane. Osim spomenutih festivala, Zvjezdano ljeto u Karlovcu obilježit će i brojni pojedinačni koncerti različitih žanrova i tema, izložbe i sportski ogledi, kao i raznovrsne zabavno-edukativne radionice za najmlađe. Brojne sadržaje Zvjezdanog ljeta pripremile su karlovačke udruge, pojedinci entuzijasti te gradske ustanove poput Muzeja, Knjižnice, Aquatike i Nikola Tesla Experience Centera Karlovac. Organizator Zvjezdanog ljeta je Grad Karlovac, a Karlovačko i AB gradnja sponzori. Svi detalji programa Zvjezdanog ljeta mogu se pronaći na službenoj internetskoj stranici zvjezdanoljeto.karlovac.hr te na profilima manifestacije na Facebooku i Instagramu.

IZA NAJBOLJIH na županijskim i državnim natjecanjima, susretima i smotrama stoji dugotrajan rad, velik trud i ustrajnost ne samo učenika nego i njihovih mentora, ravnatelja, kao i drugih zaposlenika škola i djelatnika u obrazovanju Nagrade za uspjeh na državnim natjecanjima Čak 80 učenika iz županije među najboljima je u Hrvatskoj Pravo na stipendiju moći će ostvariti studenti koji će upisati prvu godinu spomenutih studija. Stipendije će biti dodijeljene u obliku jednokratne financijske pomoći u visini od 968 eura Stvaranje kvalitetnog i stručnog kadra Sveučilište dobilo novi laboratorij, a studenti još 20 dodatnih stipendija Prijavilo se ukupno 167 ekipa a natjecale su se u šahu, pikadu, belotu i potezanju užeta u muškoj i ženskoj disciplini, kažu organizatori. Najviše uspjeha imali su umirovljenici iz Pisarovine 28. Sportski susreti umirovljenika Natjecanje umirovljenika: Svojim radom i trudom ste nas zadužili